تاریخ :۱۰ فروردین ۱۴۰۳

تکثیر گیاهان زینتی

  •  تکثیر و ازدیاد گیاهان به دو روش جنسی و غیر جنسی انجام می گیرد.

    روش جنسی: شامل ازدیاد به وسیله بذر گیاه است که در اکثر گیاهان بذر گیاه کشت شده و سپس تحت مراقبت های بذر به گیاه اصلی تبدیل می شود. این روش راحت ترین روش تکثیر است و در غالب گیاهان و درختان زینتی استفاده می شود.

    روش غیر جنسی شامل موارد زیر می شود: کشت بافت، تقسیم بوته استفاده از ساقه و برگ به عنوان قلمه ،پیوند ،خوابانیدن، پاجوش

    کشت بافت: این کار نسبتاً تخصصی بوده و نیاز به آزمایشگاه دارد و توسط یک سلول یک گیاه کامل تولید می شود که در اینجا مورد بحث نیست.

    تقسیم بوته: استفاده از تقسیم بوته برای تکثیر گیاهان زینتی کاربرد زیادی دارد و تعداد زیادی از گیاهان مانند داوودی و … از این روش تکثیر می شوند

    استفاده از ساقه و برگ به عنوان قلمه: روشهای قلمه برداشتن برحسب اینکه از کدام قسمت صورت می گیرد اسامی مختلف دارد (قلمه چوبی، قلمه نیمه چوبی، قلمه سبز، قلمه علفی، قلمه برگ)

    قلمه چوبی : اگر آخرین قسمت ساقه یا بخش رشد یافته سال قبل در قلمه استفاده شود را قلمه چوبی می گویند. بیشتر درختان میوه، درختچه های زینتی، گیاهان برگ ریز و گیاهان خزاندار به کمک این روش تکثیر می شوند. زمان قلمه گیری این گیاهان در زمان خواب گیاه می باشد، طول قلمه ۱۰-۲۵ سانتی متر بوده و قلمه ها فاقد برگ هستند.

    قلمه نیمه چوبی: قلمه هایی که بافت محکمی دارند کمی خشبوی شده ولی انعطاف لازم را دارند و حاصل رشد سال جاری هستند را قلمه های نیمه چوبی یا نیمه خشوی می گویند. درختچه های زینتی و سوزنی برگان، گلهای رز، تعدادی از گیاهان گلخانه ای به این روش تکثیر می شوند. طول قلمه ها ۱۰ تا ۱۵ سانتی متر. قلمه ها بدون برگ و یا با یک برگ در فصل زمستان کشت می شوند.

    قلمه سبز: حاصل رشد جاری گیاهان هستند و به سرعت ریشه دار می شوند. طول قلمه ۱۰-۵ سانتی متر می باشد و معمولاً با یک یا دو برگ کشت می شوند. این روش در اکثر سوزنی برگ ها و شمشادها و مورد و زرشک قابل اجرا می باشد.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    قلمه ساقه علفی: قلمه هایی که ساقه آنها در فصل جاری رشد کرده است و طول قلمه ۱۰-۵ سانتی متر و دارای برگ هستند مانند پاپیتال – فرانکینیا

    قلمه برگ : بعضی از گیاهان توسط برگ ریشه دار می شوند. مانند بگونیا و سانسوریا

    پیوند: متصل کردن دو قسمت گیاهی است به طوری که این دو قسمت به وسیله باززایی با هم کاملاً جوش خورده و یک گیاه را تشکیل می دهند و معمولاً بر روی همه درختان میوه عمل پیوند انجام می گیرد. همچنین گل رز و به ژاپینی و یاس و … در عمل پیوند دو بخش پایه و پیوندک وجود دارد بخش پایینی و اصلی پایه و بخشی که از گیاه دیگر جدا می شود را پیوندک می گویند. انتخاب و سازگاری پیوندک مهم می باشد زیرا هر پایه و پیوندکی که عمل پیوند موقعی نخواهد داشت و پایه و پیوندک می بایست از یک خانواده باشد.

    انواع پیوند: پیونده به سه روش پیوند جوانه (T یا شکمی) پیوند چوبی (اسکنه یا شکافی) و پیوند مجاوری انجام می گیرد.

    زمان پیوند جوانه در اواخر بهار و اواخر تابستان می باشد و زمان پیوند چوبی نیز در پاییز و زمستان می باشد.

    خوابانیدن: در این روش قسمتی از ساقه یا شاخه زیر خاک می رود و در این ناحیه شروع به تولید ریشه می نماید که در سال بعد این قسمت جدا شده و یک گیاه کامل را تشکیل می دهند مانند انجیر

    پاجوش : در بعضی از گیاهان از کنار ریشه گیاهچه ای دیگر با ریشه مجزا شروع به رشد کرده که بعد از جدا نمودن این گیاه از پایه مادری می توان یک گیاه کامل را تولید نمود مانند عناب، چنار.

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    اشتراک‌گذاری

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *