تاریخ :۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • عملیات زراعی نیشکر:

    ۱- خاک مناسب کشت نیشکر:

    خاک مناسب کشت نیشکر

    گیاه نیشکر نیاز به خاک عمیق با تهویه کافی و غنی از مواد غذایی که قابل نفوذ و دارای ساختمان خوب باشد دارد. برای آماده سازی زمین، زمین را با گاو آهن برگردان دار تا حداکثر عمق ممکن (افق الف یا A Horizon) شخم می زنند.
    معمولا در صورتی که مقدار ماده آلی خاک کم باشد بهتر است حداقل ۵۰ تن کود دامی در زمان شخم در هر هکتار به زمین اضافه کرد. اگر خاک تحت الارض در اثر شخم عمیق نرم نشده باشد باید از زیرشکن استفاده کرد، بعد از آن عملیات دیسک و تسطیح اجرا می شود سپس کود فسفره را به خاک اضافه کرده و با خاک مخلوط می کنند. توصیه شده بهتر است عملیات تهیه زمین (شخم) را یک سال قبل از کاشت اجراء نمود و زمین را رها کرد تا در طی تابستان کاملا خشک شود.

    ۲- قلمه های مناسب کاشت نیشکر

    قلمه های مناسب کاشت نیشکر

    • مشخصات قلمه جهت کاشت نیشکر:

    برای کاشت نیشکر از قلمه های گیاه که دارای ۵-۳ گره هستند استفاده می گردد. هر قلمه دارای تعدادی جوانه است که جوان ترین آن رشد کرده و از رشد بقیه جوانه ها جلوگیری می کند. برای تولید قلمه از انتهای ساقه مزارع تولیدی استفاده می شود. اما توصیه می گردد مناطق خاصی را برای تولید قلمه در نظر گرفت تا خطر آفات و بیماری ها کاهش یابد.

    • نحوه کاشت قلمه های نیشکر:

    برای کاشت قلمه های نیشکر، زمین را به صورت جوی و پشته در می آورند. فاصله پشته ها ۱۵۰-۱۰۰ سانتی متر و قلمه ها در کف جوی قرار میگیرند. زمان کاشت نیشکر در همه جا همزمان با برداشت نیشکر است. بهترین زمان کاشت در خوزستان مرداد تا شهریورماه است.
    قلمه مورد نیاز برای هر هکتار ۱۰-۲ تن است که احتیاج به ۰/۲۵-۰/۱ هکتار زمین دارد این مقدار حدود ۲۰-۱۵ هزار قلمه برای هر هکتار می باشد. بعد از اینکه   قلمه ها را در جوی قرار دادند cm ۱۰-۱۵ سانتی متر روی آنها خاک می ریزند. طول قلمه ها حدود ۳۰-۶۰ سانتی متر متغیر است. عمق جوی حدود ۵۰ سانتی متر می باشد.

    • نکات زیر در انتخاب قلمه دارای اهمیت است :

    ۱. از انتهای ساقه باشند.

    ۲. قطع قلمه ها از فاصله میان گره ها باشد.

    ۳- زمین مناسب کاشت قلمه های نیشکر:

    قطعه زمینی که برای تولید قلمه انتخاب می شود، از میان مزارع کشت جدید یا مزارع راتون های اولیه (رشد کافی، یکنواخت و عاری از بیماری) انتخاب می شود. این گیاه نیاز به نیتروژن، فسفر، پتاسیم و کلسیم نسبتا زیادی دارد. نیشکر در تمام خاک ها نسبت به اضافه نمودن نیتروژن به خاک واکنش مثبتی نشان می دهد.

    زمین مناسب کاشت قلمه های نیشکر

    ۴- کود مناسب کاشت نیشکر:

    • کود ازته:

    در ایران ۲۵۰ کیلو گرم کود ازته به زمین داده می شود که ۸۰-۷۰ کیلوگرم در زمان کاشت و بقیه ۴-۲ مرتبه به صورت سرک به خاک اضافه می شود. واکنش مثبت به ازت در چین های بعدی نسبت به چین اولی بیشتر است بنابراین بهتر است کود ازته را قبل از کاشت به زمین ندهند بلکه کود ازته را قبل از برگرداندن خاک، پای بوته ها ریخته و سپس در محل جوی بر اثر ریختن خاک پای بوته ایجاد پشته می نمایند.
    سرک دوم کود ازته را با شروع پنجه زنی به خاک می دهند. نیشکر معمولا ازت را به صورت آمونیاک جذب می کند و استفاده اصلی از ازت در ۵ ماه اول دوره رشد است.

    فروش ویژه به مدت محدود
    فروش ویژه بیش از ۳۰۰۰ رقم محصولات کشاورزی، انواع بذر با بسته بندی اورجینال و خانگی، انواع کودهای وارداتی اصل، ادوات و ابزارآلات با ضمانت اصالت کالا
    همین الآن خرید کنید
    • اکسید فسفر:

    معمولا مزارع جوان در مقایسه با مزارع سال های قبل، نسبت به فسفر واکنش بیشتری نشان می دهند و حدود ۵۰۰ – ۴۰۰ کیلوگرم اکسید فسفر را قبل از کاشت به خاک می دهند.

    • کود پتاس:

    کود پتاس در رشد و نمو نیشکر مهم بوده و در تشکیل مواد هیدروکربنه و افزایش قند مفید است. همچنین مقاومت به امراض (بیماری های قارچی) را بالا می برد. در صورت نیاز، مقدار مصرف پتاس ۲۰۰-۱۰۰ کیلوگرم در هکتار می باشد.

    • سولفات آهن:

    در بعضی مواقع امکان کمبود آهن در مزارع دیده می شود که می توان از سولفات آهن ۱٪ استفاده کرد و روی برگ پاشید. جهت جلوگیری از سوختگی می توان غلظت محلول را کمتر گرفت.

    آبیاری نیشکر:

    این گیاه در هر سال به ۳۴-۳۰ مرتبه آبیاری نیاز دارد. البته در مزارع راتون حدود ۲۸ بار آبیاری لازم است. هرچه سن گیاه افزایش می یابد حساسیت به تنش کمبود آب کمتر می گردد. این گیاه در زمستان هر ۱۵ روز یکبار، در بهار هر ۱۰ روز، در تابستان هر ۶-۵ روز یک بار و در پائیز ۳۰-۲۰ روز یکبار آبیاری می شود.

    این گیاه برای تولید هر کیلوگرم ماده خشک به ۲۰۰-۱۵۰ کیلوگرم آب نیاز دارد. در بعضی از کشورها قبل از کاشت جهت تسریع در جوانه زنی قلمه ها را مدت ۲۴-۱۲ ساعت در آب سرد قرار می دهند. در جاوه جهت جلوگیری از سرایت بیماری ها و سرعت در جوانه زنی، قلمه ها را به مدت ۲۰ دقیقه در آب ۴۵۵۰ درجه سانتی گرادی قرار می دهند.

    مقدار آب مصرفی در هر دور آبیاری ۱۲۰-۱۰۰ میلی متر (۱۲۰۰-۱۰۰۰ متر مکعب در هکتار) است. بعد از این که قلمه ها را در داخل خاک قرار دادند (جوی) مقداری خاک روی آن می ریزند و به مرور زمان خاک پشته را بر جوی می ریزند و پشته تبدیل به جوی می گردد. این عمل تا وقتی که ارتفاع گیاه به ۲-۱ متر رسید ادامه دارد.

    نکته: در زراعت نیشکر عمل شستشوی خاک پس از کرتبندی راکه جهت کاهش شوری خاک انجام می شود عمل ماخار می گویند.

    منبع: کتاب زراعت گیاهان صنعتی وعلوفه ای، انتشارات دانشگاه پیام نور.

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *