۱- گلخانه یک طرفه
گلخانه یک طرفه معمولا در کنار دیوار ساخته میشود و دیوار شمالی با مصالح ساختمانی و دیوار شرقی و غربی آن تماما یا نصف آن از آجر ساخته میشود. دیوار جنوبی کوتاه تر از شمالی و رو به جنوب است. زاویه شیب سقف با زمین ۵۵-۳۰ درجه است. مقدار این زاویه بستگی به عرض جغرافیایی دارد، به این معنی که در نیمکره شمالی هرچه از خط استوا دور میشویم، سقف مایل تر و هر چه به استوا نزدیک میشویم زاویه سقف با سطح زمین باید کمتر باشد.
۲- گلخانه دو طرفه
در این نوع گلخانه پهنای دو سقف مساوی است. ارتفاع گلخانه در بالاترین نقطه سقف معمولا ۵/۳-۵/۲ متر و عرض آن بین ۶-۳ متر است. زاویه شیب سقف با سطح افقی ۵۵-۳۵ درجه می باشد.
۳- گلخانه نیمه دوطرفه
شبیه گلخانه های دو طرفه است، با این تفاوت که سقف آن از دو شیب نامساوی پوشانیده شده است. زاویه شیب سقف با سطح افقی ۵۵-۳۵ درجه می باشد. در این نوع گلخانه بهترین استفاده از نور به عمل می آید و نیاز به سقف به کمینه می رسد. در مناطقی که شدت نور در زمستان کم است، گلخانه با دو شیب نامساوی (نیمه دوطرفه) که سطح جنوبی آن نسبت به شمال نور بیشتری دریافت می کند، ساخته می شود.
اگر سقف جنوبی آن با سطح افقی زاویه ۲۵ درجه و سطح شمالی با سطح افقی زاویه ۵۵ درجه تشکیل دهد، ۱۱ درصد نور بیشتر توسط پوشش دریافت می شود. اگر زاویه سقف ۹۰ درجه و زاویه سطح شمالی با سطح افقی ۶۰ درجه باشد، نور بیشتری نسبت به حالت قبل دریافت می شود. دیوار شمالی را می توان با مواد عایق منعکس کننده نور تعبیه کرد، در نتیجه مقدار نور رسیده به گیاهان بیشتر و گرمای از دست رفته از گلخانه کمتر می شود.

۴- گلخانه نیم استوانه ای یا کوانست (Quonset)
اسکلت گلخانه نیم استوانه ای توسط لوله های آب ساخته می شود که قوس ۱۸۰ درجه دارند (قطر لوله ۵/۲ – ۸۸/۱ سانتی متر) و توسط تیرهای فرعی که در امتداد طولی گلخانه قرار گرفته اند، نگهداشته می شود. فاصله تیرهای اصلی از هم ۵/۴ متر و فاصله تیرهای فرعی از هم ۲/۱-۰/۹ متر می باشد. این نوع گلخانه به صورت مجزا یا جوی پشته ای ساخته می شود.
۵- گلخانه جوی پشته ای یا متصل به هم (Furrow and Ridge or Gutter Connected)
در این نوع گلخانه ها، دیوار بین گلخانه ها برداشته می شود، بنابراین به اسکلت کمتری نیاز دارد و دارای یک فضای داخلی واحد است. هزینه اتوماسیون کمتر، نیروی کار کمتر، مدیریت بهتر و مصرف سوخت کمتر (به علت کاهش سطوح تماس هدردهنده گرما) از مزایای این نوع گلخانه است.
تنها عیب این نوع گلخانه این است که برف نمی تواند سر بخورد و برای ذوب برف باید لولههای حرارتی زیر ناودانها قرار داده شوند و ناودانها باید دارای شیب مناسب جهت انتقال آب باشند. طراحی گلخانه باید چنان باشد که واحدهای گلخانه توسط یک کریدور مرکزی به هم وصل شوند، در این صورت گیاهان در اثر انتقال از یک واحد به واحد دیگر صدمه نمی بینند.
دیدگاهتان را بنویسید