تاریخ :۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • بیماری لکه چشمی گندم در خرداد ماه در ساری دیده شده است.

    علایم بیماری

    علایم این بیماری به صورت لکه های کشیده و بیضوی روی غلاف، برگ و ساقه گندم است (شکل ۱-۱).

    عامل بیماری

    عامل بیماری Rhizoctonia cerealis است . از ریزوکتونیاهای دو هسته ای بوده و متعلق به گروه آناستوموزی AG – D می باشد. فرم جنسی آن Ceratobasidium cereale از قارچ های بازیدیومیست می باشد.

    سایر عوامل پوسیدگی طوقه و ریشه گندم: پوسیدگی طوقه و ریشه گندم در استان های لرستان، فارس و خراسان در اثر گونه های مختلف Fusarium گزارش شده است:

    graminearum F . acuminatum F . avenaceum F . culmorum F . equisetiF و در کرمانشاه Bipolaris cynodontis                 وB . Sorokiniana به عنوان عوامل پوسیدگی ریشه و طوقه گندم گزارش شده اند. specifera   Bipolariss و B.australiensis  نیز به عنوان عوامل پوسیدگی ریشه و طوقه گندم از مزارع گندم آبی استان آذربایجان شرقی گزارش شده است.

    لکه چشمی طوقه گندم در همدان در اثر Pseudocercosporella herpotrichoides دیده شده است. علایم به صورت پوسیدگی طوقه و ریشه است. این اندام ها معمولا قهوه ای می شوند و لکه های لوزی شکلی در پایین اولین گره ساقه دیده می شود.       در گیاهچه های جوان به صورت لکه های قهوه ای به اشکال نامنظم در طوقه دیده می شود. کاملا با علایم سایر بیماری های قارچی ممکن است اشتباه شود .

    F . pseudograminearum نیز به عنوان عامل پوسیدگی ریشه و طوقه گندم در استان های زنجان، آذربایجان شرقی و اردبیل گزارش شده است .

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    شکل ۱-۱ علایم ناشی از بیماری لکه چشمی گندم، روی طوقه و غلاف .

    Rhizoctonia solani نیز از جو در تبریز گزارش شده است . علایم بیماری به صورت لکه های بیضوی در ناحیه طوقه و بالاتر از آن مشهود است، برگ های جوان کمی حالت پیچیده داشته و زرد می شوند . گونه های مختلف Fusarium با توجه به خسارتی که بیشتر در شرایط خشک سالی می زنند، به عوامل پوسیدگی طوقه گندم در مناطق خشک Dry land Foot rot معروف هستند.  گونه هایF . culmorum , F .F.crookwellenseوF . pseudograminearum مهم ترین گونه های خسارت زای ریشه و طوقه گندم در استان کرمانشاه است.

    منبع: کتاب بیماری های گیاهان زراعی ایران

    نویسنده: دکتر بهرام شریف نبی

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *