بذر پونه و روش کاشت
بذر پونه و روش کاشت: پونه گیاهی چند ساله بومی خاورمیانه، اروپا و شمال آفریقا است. در ویکتوریا و استرالیای غربی به عنوان یک علف هرز محیطی و در استرالیای جنوبی و نیو ساوت ولز به عنوان یک علف هرز محیطی کوچک یا بالقوه در نظر گرفته می شود. به طور کلی، پونه در علفزارها، دشتهای آبرفتی و زیستگاههای مرطوب مانند مناطق ساحلی و تالابهای آب شیرین رشد میکند.

پونه
مشخصات گیاهشناسی پونه
پونه با نام علمی Mentha Pulegium گیاهی چند ساله از خانواده نعنائیان (Lamiaceae) است. پونه دارای برگ های سبز براق ریز بسیار معطر است. ارتفاع گیاه پونه به ۱ فوت می رسد. گلدهی آن از مرداد تا مهر است و بذرها از شهریور تا مهر میرسند. این گونه هرمافرودیت است یعنی دارای اندامهای نر و ماده است و توسط زنبورها گرده افشانی میشود. کل گیاه بوی قوی نعناع میدهد. گلها برای زنبورها و پروانهها بسیار جذاب هستند. پونه یک گیاه همراه خوب برای کلم و گوجه فرنگی است، که به دفع مگس ریشه کلم و سایر حشرات کمک می کند. گلهای کوچک پونه معطر و به رنگ صورتی یا بنفش هستند و به صورت گروهی در بغل برگ و ساقه پونه در تابستان ظاهر میشوند.
خاک و پی اچ مناسب کاشت بذر پونه
- مناسب برای خاکهای سبک (شنی)، متوسط (لومی) و سنگین (رسی)
- میتواند در خاکهای رسی سنگین رشد کند، اما خاک مرطوب را ترجیح میدهد.
- pH مناسب: خاکهای اسیدی ملایم، خنثی و بازی.
* برای خرید آنلاین بذر پونه کلیک کنید.
بذر پونه و روش کاشت
نحوه کاشت پونه از بذر
بذر پونه را در اواخر زمستان یا اوایل بهار کشت کنید. بذر پونه برای جوانه زدن به نور کافی نیاز دارند، بنابراین بذر را روی سطح خاک قرار داده و به آرامی در خاک فشار دهید و سطح آن را با کمی خاک بپوشانید. خاک را مرطوب نگه دارید. بذر پونه را به مقدار ۶ الی ۷ عدد روی سطح خاک بکارید و بستر را مهپاش کنید و آن را مرطوب نگه دارید. جوانه زنی باید طی دو هفته اتفاق بیفتد. یعنی میانگین زمان جوانه زدن ۷ الی ۲۱ روز است. بذرهای پونه به راحتی جوانه میزنند و پس از جوانه زدن به سرعت رشد میکند. سال اول کاشت، به طور منظم آبیاری کنید. پس از بلوغ گیاه، آبیاری کم و بدون کود ضروری است.
پونه به خشکی بسیار مقاوم است. پونه برای کشت به آفتاب کامل و خاک با زهکشی خوب نیاز دارد. پونه را میتوان از بذر، قلمه یا تقسیم بهاره تکثیر کرد. گیاهان مستقر را هر سه سال یکبار در اوایل بهار برای بهترین شکل گیاهی و تولید تقسیم کنید. تا زمانی که خاک خیلی خشک نباشد، در اکثر خاکها قابلیت رشد دارد. پونه در خاکهای خشک خیلی سریع از بین میروند. پونه برای رشد خاک سفت و مرطوب با پی اچ کمی اسیدی را ترجیح میدهد.

کاشت-بذر-پونه
روش تکثیر پونه
بذر پونه را در بهار بکارید. جوانه زنی بذر پونه نسبتاً سریع است. نهالها را زمانی که به اندازه کافی بزرگ هستند، به گلدانهای جداگانه انتقال دهید و آنها را در تابستان بکارید. هنگام رشد گیاهان با عطر خاص، بهتر است آنها را با تقسیم تکثیر کنید. تقسیم بندی را میتوان به راحتی تقریباً در هر زمان از سال انجام داد. اگرچه احتمالاً بهتر است در بهار یا پاییز انجام شود تا گیاه سریعتر استقرار یابد. تقریباً هر قسمت از ریشه قادر است به گیاه جدیدی تبدیل شود. برای حداکثر تکثیر، میتوان ریشهها را به بخشهایی با طول حداکثر ۳ سانتی متر تقسیم کرد و آنها را در شرایط نوری با سایه قرار داد. در اینصورت به سرعت رشد میکنند و میتوان آنها را در تابستان کاشت.
مصارف دارویی پونه
پونه عضوی مفید از خانواده نعناعیان با طیف وسیعی از کاربردهاست. پونه گیاهی بسیار خوب برای رفع احتقان برای سرماخوردگی و آنفولانزا است. همچنین زمانی که برگهای پونه روی پوست مالیده میشوند یا به روغنها اضافه میشوند، به عنوان یک دافع حشرات موثر عمل میکند. پونه بصورت چای یا دمنوش به هضم غذا کمک میکند. برای تسکین تب و سردرد توصیه میشود. گیاه خشک شده پونه برای دفع کک، پروانه و موش از خانه استفاده میشود.
پونه اغلب به عنوان یک حشره کش و دافع آفات استفاده می شود. به عنوان دافع آفات، برای دور نگه داشتن کک ها از حیوانات خانگی و همچنین بر روی انسان برای دفع پشه ها استفاده می شود. با این حال، هنگام استفاده از گیاه پونه به عنوان دافع آفات، باید از استفاده روغن غلیظ پونه خودداری شود. روغن پونه حتی در مقادیر کم می تواند هم برای انسان و هم برای حیوانات بسیار سمی باشد.
پونه در طول تاریخ به عنوان طعم دهنده نعناع در دمنوش های گیاهی و غذاها نیز استفاده می شده است. چای پونه برای تسکین سرماخوردگی، تب، سرفه، سوء هاضمه، مشکلات کبدی و کلیوی و سردرد استفاده شده است. توصیه میشود که مردم فقط به صورت دورهای چای پونه بنوشند، زیرا برای بدن مضر است و نباید به طور منظم آن را بنوشند. برگهای تازه یا خشک پونه نیز برای درمان آنفولانزا، گرفتگی شکم، برای القای تعریق و همچنین در درمان بیماریهایی مانند آبله و سل استفاده شده است. برای تهیه چای، برگهای گیاه را در آب داغ میجوشانند.
*برای خرید آنلاین بذر پونه کلیک کنید.

مصارف-دارویی-پونه
موارد منع مصرف پونه
۱- توجه داشته باشید که این گیاه در مقادیر زیاد، به ویژه به صورت اسانس استخراج شده، میتواند باعث سقط جنین شود. بنابراین زنان باردار نباید از آن استفاده کنند. زیرا میتواند باعث سقط جنین شود. مواد شیمیایی موجود در گیاه پونه باعث انقباض دیواره رحم و ریزش دیواره رحم زنان میشود. نسخههای غلیظتر این گیاه، مانند روغن، بسیار سمیتر هستند و در صورت مصرف توسط یک زن باردار، احتمالاً باعث سقط جنین میشوند.
۲- بیماران مبتلا به حملات یا تشنج و کسانی که بیماری کبدی یا کلیوی دارند، از مصرف آن خودداری کنند. مصرف خوراکی پونه در مواردی ممکن است باعث گرفتگی شکم، تب، حالت تهوع، استفراغ، گیجی، هذیان، توهمات شنوایی و بصری شود.
منابع:
۵- www.pfaf.org
دیدگاهتان را بنویسید