فصل برداشت انبه و آفات و بیماریهای انبه
فصل برداشت انبه و آفات و بیماریهای انبه، روشهای بسته بندی انبه، شرایط حمل میوه انبه، ذخیره و انبار کردن میوه انبه و باردهی درخت انبه همگی در سایت دی مگ. امیدواریم این مطلب که حاصل تلاش تیم محتوا نویس سایت است مورد توجه شما سروران گرامی قرار گیرد.
فصل برداشت انبه
درخت انبه از سال چهارم یا پنجم بعد از کاشت شروع به میوه دادن میکند و بعد از ۸ سال میزان تولید آن افزایش مییابد. در ۲۰ سالگی به رشد کامل میرسد. هر درخت باید در سال بین ۲۰۰ تا ۵۰۰ عدد میوه تولید نماید. بعضی از ارقام در سال میتوانند ۱۰۰ عدد میوه تولید نمایند. از نظر تولید، ارقام انبه نظم هماهنگی ندارند. به طوریکه در یک برداشت کم از نظر تولید، ارقام انبه نظم هماهنگی ندارد. به طوری که در یک برداشت کم از نظر تعداد امکان افزایش کیفیت میوه وجود دارد.
معمولا از گلدهی تا زمان رسیدن میوهها ۳ تا ۶ ماه طور می کشد. برداشت میوه ها با تغییر رنگ آن از سبز به زرد شروع میشود و معمولا در این حالت بریکس میوه بیشتر از ۷ است. میوهها را باید در فواصل زمانی منظم برداشت نمود. میوه ها را به آرامی در دست گرفته و میچینند و سپس بستهبندی میکنند. میوهها همراه با ۵ تا ۱۰ سانتی متر از دم میوه چیده می شود. برای حمل و نقل و صادرات میوه باید دم میوهها را تا ۲ سانتی متر کوتاه نموده و شستشو میدهیم تا مواد زاید و بقایای سم از بین برود. سپس در جعبه قرار میدهیم. برای جلوگیری از شکستن شاخههای درخت در زمان برداشت از نردبان یا بالابرها باید استفاده نمود.
روش های بسته بندی انبه
برای بسته بندی این محصول در کارتن باید نکات ذیل را رعایت نمود:
۱- کف کارتن از نوع مقوای سه لای سنگین و در آن ترجیحا تلسکوپی باشد. از انواع دای کاتی دردار نیز می توان استفاده نمود.
۲- کارتنهای مورد استفاده، تمیز، نو، خشک و عاری از بو بوده و اثر نامطلوب روی سطح خارجی با کیفیت میوه نداشته باشد.
۳- در کارتنهای ۵ کیلویی به صورت یک ردیفه با استفاده از شبکه های سلولزی بین میوه ها بسته بندی شود.
شرایط حمل میوه انبه
میوه انبه باید یک هفته قبل از رسیدن کامل چیده شود و در حرارت ۹ درجه سیلسیوس با رطوبت نسبی ۸۵ الی ۹۰ درصد با ماشین یخچال دار حمل شود.

شرایط حمل میوه انبه
ذخیره و انبار کردن میوه انبه
انبههای رسیده میتواند برای روزها تا هفتهها بستگی به تنوع آن انبار شوند. قطعههای انبه میتواند کنسرو شود یا خشک، و مغز آن خارج شود. انبههای رسیده بیشتر برای خشک کردن بکار میروند و اینها میتوانند برای ترشی و چاشنی غذا بکار برده شوند.
شرایط نگهداری انبه در انبار باید شرایط زیر رعایت گردد:
- کارتنهای میوه باید به طور منظم به نحوی در انبار قرار داده شوند که جریان هوا بین آنها آزادانه برقرار باشد.
- رطوبت نسبی انبار ۹۰ – ۸۵ درصد و حرارت آن ۲۰ – ۱۶ درجه سلسیوس باشد.
- در صورت رعایت شرایط فوق میوه را به مدت ۲۱-۱۴ روز میتوان در انبار نگهداری نمود.

ذخیره و انبار کردن میوه انبه
فصل برداشت انبه و آفات و بیماریهای انبه
-
سال آوری انبه
سال آوری انبه یکی از مهمترین عوامل محدود کننده در تولید میوه است. باردهی به صورت یکسال در میان و یا بیقائده باعث مشکلات اقتصادی در تولید آن میشود. میوه انبه به روی شاخههای ۹ ماهه تا یکساله تشکیل میشود. لذا در سالهایی که باردهی درخت خوب باشد، رشد شاخههای جوان کم شده و در سال بعد تشکیل میوه روی آنها دچار کاهش میشود.
عکس این حالت در سال بعد اتفاق میافتد. به این صورت که به علت باردهی کم، رشد شاخهها بیشتر و لذا در سال بعد، میوه دهی بهتر صورت میگیرد. البته عوامل متعدد دیگری چون ویژگی ژنتیکی، شرایط آب وهوایی، کمبود مواد غذایی و غیره در باردهی سالانه موثرند.
جهت کاهش اثرات سال آوری توصیه های زیر ارایه شده است:
- به درختان بالای ۱۵ سال حدود ۶.۵ کیلوگرم سولفات آمونیوم و ۳-۲ کیلوگرم کود اوره قبل از رسیدن به مرحله گلدهی داده شود.
- همچنین حدود دو ماه قبل از گلدهی مقدار ۲ کیلوگرم کود سولفات پتاسیم برای هر درخت مصرف شود.
- کشت مخلوط ارقامی که سال آوری ندارند با ارقامی که دارای سال آوری هستند.

برداشت انبه + آفات و بیماری های انبه
- مبارزه با آفت و بیماریهای انبه
- محافظت درخت از سرمای شبانه در هنگام تشکیل گل و میوه
- تنک کردن میوه های تشکیل شده روی شاخه های جوان که به رشد و نمو دیگر شاخه ها (برای سال بعد) کمک میکند.
باردهی درخت انبه
درخت انبه ۵-۴ سالگی به باردهی میرسد. البته مقدار تولید در سالهای اول پایین است و به تدریج تا حدود ۵۰۰ – ۳۰۰ در هر درخت میرسد. متوسط بازده بر مبنای وزن برای هر درخت در درختان پیوندی ۲۰۰ – ۱۵۰ کیلوگرم و برای درختهای غیر پیوندی ۴۰۰-۳۰۰ کیلوگرم است.

باردهی-درخت-انبه
معمولا از گلدهی تا زمان رسیدن میوه ها حدود ۳-۶ ماه طول میکشد. و شروع ریزش طبیعی میوه ها نشانه رسیدن میوه است. البته انبه به صورت «نارس» برداشت می شود. «نارس» حالتی است که رنگ پوست آن متمایل به زرد بوده و در شرایط نگهداری در انبار قابل رسیدن باشد. حدود ۶ تا ۷ هفته پس از برداشت، میوه ها زرد و نرم شده در انبار و برای مصرف آماده اند.
آفات و بیماریهای مهم انبه
آفات انبه
از مشهورترین آفات انبه میتوان به مگسهای میوه، شپشک، زنجره انبه اشاره نمود. که از این میان مگس میوه، نظریه اهمیت آن مورد بررسی قرار میگیرد.
-
مگس میوه انبه: Dacus Zonatus
مگس میوه انبه بزرگترین آفت انبه است. خسارت این آفت از طریق تخمگذاری در درون میوه و رشد لاروها در داخل آن است. از سایر میزبانهای این آفت میتوان به آلو و مرکبات اشاره کرد. به دلیل حضور فعال این آفت در تمامی فصول سال (حدود ۱۰ ماه)، مبارزه و کنترل آن غالبا دشوار است. همچنین قابلیت تحرک این آفت در بین باغها نسبتا زیاد است.
به لحاظ محیطی درجه حرارت زیر ۲۳/۵ درجه به مدت یک ماه (یا کمتر) اثر منفی روی جمعیت آفت دارد. در مبارزه شیمیایی از سموم مختلف حشره کش و در مبارزه تلفیقی استفاده از تله های فرمونی پیشنهاد شده است. اخیرا تلاشهایی در مورد کنترل آفت از طریق عقیمسازی حشرات نر صورت گرفته است.
مهمترین بیماریهای انبه
مهمترین بیماریهای انبه شامل موارد زیر است:
-
آنتراکنوز انبه Anthracnose
بیماری تقریبا شایع باغهای انبه است که علایم آن به صورت خشک شدن حاشیه برگها، ریزش برگ و خشکی شاخهها است. از سایر عوارض آن میتوان به پژمردگی و ریزش شکوفه ها اشاره نمود. برای کنترل این بیماری توصیه میشود تا خاک باغها هنگام احداث از نظر آلودگی به قارچ نامبرده مورد بررسی قرار گیرد. بقایای میوه محصولات آلوده را برای جلوگیری از پیشرفت و گسترش بیماری بسوزانند و همچنین به درختان مبتلا کود کافی و مناسب داده شود. و یا قارچ کشهای حاوی مس قبل از زمان گلدهی تا Captan.

بیماری-آنتراکنوز-انبه
در مبارزه شیمیایی استفاده از قارچ کشهایی مانند مرحله برداشت انبه توصیه شده است.
-
سفیدک پودری انبه (Powdery Mildew)
خسارت این قارچ عمدتا بر روی گلها بوده و علاوه بر آن بر روی شاخه ها و شکوفه ها نیز آسیب وارد مینماید که معمولا منجر به ریزش گلها می شود. گسترش این قارچ اغلب در هنگام بارانهای سنگین صورت میگیرد. برای مبارزه شیمیایی توصیه شده است که از مرحله شروع گلدهی تا تثبیت میوه، هر دو هفته یکبار با استفاده از قارچکشهایی مانند Dinocap سمپاشی صورت گیرد.
-
بیماری Mango Malformation
دیدگاهتان را بنویسید