تکنیک میکرواری و کاربرد آن مطالعات زیستی
تکنیک میکرواری و کاربرد آن در مطالعات زیستی نشان دهنده توان بالای این فناوری جهت آنالیز موازی نمونههای زیستی یا شناسایی ژنها و یا فعالیت آنها در مقیاس بزرگ است. تکنیک میکرواری که در سال ۱۹۹۶ متولد شد، تحت عناوین آرایههای DNA، تراشههای ژنی، تراشههای DNA و تراشههای زیستی نیز نامگذاری شده است. تکنیک میکرواری محصول تلاش دانشمندان علم ژنتیک جهت دستیابی به ابزاری با ویژگیهای موازی سازی، کوچک سازی و خودکارسازی برای مطالعه سریع ژنها در مطالعات زیستی است.
تکنیک میکرواری(microarray)
میکرواری عبارت است از فناوری بررسی فعالیت هزاران ژن و یا پروتئین در یک سطح کوچک مانند یک لام میکروسکوپی. میکرواری، تکامل یافته روش بلاتینگ است. در روش بلاتینگ قطعاتی از مولکول DNA به یک غشاء نیتروسلولزی متصل گشته و سپس توسط یک ژن مشخص شناسایی میگردد. در میکرواری با استفاده از یک توالی تک رشته به نام پروب که بر روی یک سطح جامد قرار گرفته اند، ژن را شناسایی میکنند.
انواع تکنیک میکرواری
DNA array -1
۲- پروتئین میکرواری
۳- میکرواری بافتی
۴- RNA میکرواری

انواع تکنیک میکرواری
اختصاصی ترین کاربرد میکرواری در مطالعات زیستی
اختصاصیترین کاربرد میکرواری در اندازه گیری بیان ژنها است. که امکان بررسی تعداد زیادی از ژنها را به طور همزمان امکانپذیر کرده است. پروب یک توالی اولیگونوکلئوتیدی تک رشته با اندازه ۳۰ – ۱۸ نوکلئوتید است که میتواند بخشی از DNA، محصول PCR و mRNA باشد. در DNA array هر نقطه روی اسلاید نشان دهنده یک ژن میباشد.
تکنولوژی میکرواری را می توان به دو بخش کلی تقسیم نمود
بخش اول
مراحل آزمایشگاهی:
- ساخت چیپ میکرواری
- استخراج mRNA و ساخت cDNA از روی آن و همزمان نشاندار کردن آن با یک رنگ فلورسانس
- مراحل هیبریداسیون
- شستشو و خشک کردن چیپ
- اسکن کردن چیپ میکرواری
بخش دوم
آنالیز داده میکرواری:
آنالیز دادههای حاصل از آزمایش به کمک نرم افزارها و بانکهای اطلاعاتی موجود میباشد.

آنالیز داده میکرواری
کاربردهای تکنیک میکرواری
۱- فناوری میکرواری در مراکز تحقیقاتی مختلف، دانشگاه ها، آزمایشگاههای تشخیص پزشکی، صنایع دارویی و بیوتکنولوژی مورد استفاده قرار میگیرد.
۲- در بخش پزشکی میتوان به تشخیص بیماریهای ژنتیکی و سرطان ها، کشف داروهای جدید (Drug discovery)، مقایسه مراحل مختلف بیماری، غربالگریهای ژنتیکی و غیره اشاره نمود.
۳- یکی از بیشترین متقاضیان این فناوری بخش تحقیق و توسعه در صنایع دارویی و بیوتکنولوژی میباشد. علاوه بر این در تحقیقات علوم پایه، تکنیک میکرواری به منظور غربالگری میکروارگانیسمها مورد استفاده قرار میگیرد.
تشخیص بیماری های ژنتیکی، آموزش آنالیز داده های میکرواری(microarray)
دیدگاهتان را بنویسید