نکات پرورش و کاشت انبه + روش تکثیر انبه
در این مطلب از دی مگ که در ارتباط با نکات پرورش و کاشت انبه + روش تکثیر انبه است به بررسی مواردی از جمله گیاهشناسی انبه، روش کاشت و تکثیر انبه، اقلیم و آب و هوا مورد نیاز کاشت انبه، خاک مناسب کاشت انبه، کوددهی و تقویت خاک نهال انبه، نکات آبیاری درخت انبه و هرس شاخههای درخت انبه میپردازیم. با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.

نکات پرورش و کاشت انبه
گیاهشناسی انبه
Mangifera quadrifida نام علمی انبه است. درخت انبه با تنهای عظیم و ضخیم و تاجی به رنگ سبز تیره که ارتفاعی در حدود ۳۰ تا ۴۰ متر دارد برگهای این درخت مرتب، ساده و بدون کرک هستند گلهای انبه سفید رنگ هستند که حدود ۶ میلی متر و معطر هستند. میوه انبه ۷۰ میلی متر است (به اندازه توپ تنیس) و رنگی بین سبز رنگ پریده تا ارغوانی تیره دارد و در داخلش گوشتی زرد رنگ است.
کاشت و تکثیر انبه
بذرهای انبه به دو صورت چند جنینی و تک جنینی مشاهده میشوند. بذور چند جنینی پس از کاشت، تولید چند نهال مینمایند که به جز یکی بقیه به لحاظ صفات، کاملا شبیه پایه مادری هستند. اما از آنجایی که نهال حاصل از بذور تک جنینی به لحاظ صفات، شبیه پایه مادری نیستند، استفاده از تکثیر غیرجنینی ضروری است. برای کاشت بذر انبه، آنها را در خزانه در ردیفهایی به فاصله ۳۰ سانتی متر و با فاصله ۱۵ سانتی متری از هم در عمق ۶۰ سانتی متری به نحوی میکارند که نوک جوانه هسته رو به بالا باشند.
برای خزانه از خاکهای رسی متوسط یا سیلت به همراه کودهای آلی استفاده میشود. استفاده از کودهای ازتی به صورت سولفات آمونیوم در خزانه توصیه شده است. معمولا بذرهای انبه قوه نامه خود از ظرف مدت ۴ هفته از دست میدهند و بذور پس از کاشت در خزانه پس از سه هفته جوانه میزنند. حدود ۶ هفته تا ۲ ماه پس از سبز شدن، نهالهای انتخابی را به گلدانی منتقل میکنند که حاوی خاک، کمپوست، شن و کود سبز است. البته به جای گلدان را کیسههای پلاستیکی نیز میتوان استفاده نمود.
اقلیم و آب و هوا مورد نیاز کاشت انبه
آب و هوا اثر زیادی بر انبه دارد. بهترین اقلیم برای کشت و رشد انبه، شرایطی است که یک فصل خشک مشخص در زمان شکوفه دهی و رسیدن میوه داشته و دارای باران سالیانه بین ۱۲۵۰ تا ۱۸۰۰ میلی متر داشته باشد. در صورت کمبود باران، آبیاری ضروری است. تحمل این درخت به سرما کم است و به طوری کلی، متوسط دمای کمتر از ۱۵ درجه مانع رشد و نمو آن بوده و سرمای زیر صفر را بیشتر از چند ساعت تحمل نمیکند.
انبه به اختلاف زیاد دما شب و روز نیز حساس است و لذا در مناطق گرمسیری، رشد و نمو مناسب آن به ارتفاع زیر ۶۰۰ متر و در مناطق نیمه گرمسیری به نواحی مسطح دریا محدود است. تعیین حدود این مناطق به حداقل و متوسط دما در زمستان صورت گرفته است. چنانچه ملاحظه میشود، ناحیه نسبتا وسیعی از جنوب شرقی ایران شامل هرمزگان، کهنوج و جنوب بلوچستان در این محدوده قرار گرفته است.

کاشت و تکثیر انبه
خاک مناسب کاشت انبه
انبه در انواع گوناگونی از خاکهایی که زهکشی مناسبی داشته باشند، رشد میکنند. این درخت به فضا زیادی برای رشد و گسترش ریشه نیاز دارد. لذا خاکهای کم عمق برای آن مناسب نیستند. به لحاظ نوع خاک، خاکهای شنی لومی و نیمه سنگین مناسبتر بوده و خاکهای سنگین، شنی سبک و دارای املاح نمکی و یا حالت ماندابی، نامناسب هستند. زهکشی به خصوص در اوایل دوره رشد ضروری است و به طور کلی سطح آب زیرزمینی نبایستی از عمق متر بالاتر باشد. مناسبترین PH خاک برای کشت انبه بین ۵/۵ تا ۷ است.
نکات پرورش و کاشت انبه + روش تکثیر انبه
روش کاشت انبه
انتقال نهال انبه باید در شروع فصل بارندگی انجام گیرد. درختان پیوندی را در سطح ۱۲*۱۲ متر و درختان غیر پیوندی را باید در سطح ۱۴*۱۴ متر کشت نمود. عمق چالهها ۱ متر و طول و عرض چاله هم ۱ متر باشد. خاک سطح الارض و تحت الارض را از هم جدا کرده و سپس خاک سطح الارض را با یک حلب ۲۰ لیتری که حیوانی یا کمپوست مخلوط نمود و چاله را از این مخلوط پر کرد. خاک اطراف گیاه را با پا سفت میکنند و از خاک تحت الارض برای حلقه دور درخت استفاده میکنیم.
روش کاشت نهال انبه
-
کوددهی و تقویت خاک نهال انبه
برای رشد و نمو مناسب گیاه انبه باید هر سال از کودهای شیمیایی استفاده نمود. میزان مصرف کود شیمیایی در سال اول بعد از کاشت گیاه بوده و در سالهای بعد همزمان با شروع فصل بارندگی خواهد بود. همچنین مصرف کودهای ازتی قبل از شکوفه دهی درخت در تثبیت معمولا میزان مصرف کود شیمیایی نیترات آمونیم همراه با کلسیم به شرح ذیل است:
- سال اول : ۵۰ گرم
- سال دوم : ۱۰۰ گرم
- سال سوم: ۱۵۰ گرم
- سال چهارم: ۲۰۰ گرم
اگر کمبود پتاس در خاک وجود داشته باشد، میتوان از کود شیمیایی مرکب با ترکیب ۱۸ – ۱۵ – ۱۲ به جای کود فوق استفاده نمود. در این صورت ۱۰۰ گرم برای هر درخت در سال اول و ۱۵۰ گرم در سال دوم و ۲۰۰ گرم در سال سوم توصیه میشود. در سالهای بعد با توجه به وضعیت پتاس خاک باید میزان مورد نیاز افزایش یابد. کاربرد محلولهای حاوی ریزمغذی شامل مس، روی، منگنز، و بر نیز مفید استاین کار بهتر است که در سالهای اول کاشت ۳ بار در سال و در مورد بر، یک بار در سال و در سالهای بعد حداقل یک بار در سال صورت بگیرد.

روش کاشت انبه
بهترین زمان برای مصرف کود حیوانی اوایل آذر و دی ماه و مصرف کودهای ازته و فسفره در اواسط بهمن ماه موثرتر است. مؤسسه تحقیقات خرما و میوههای گرمسیری میزان مصرف کودهای NPK را برای درختان بارور (۶۸۰.۷۳۰-۱۸۵) گرم در سال را توصیه نموده است.
نکات آبیاری درخت انبه
آبیاری درختان انبه بستگی مستقیم به شرایط آب و هوایی و میزان بارندگی دارد. چنانکه در مقدمه ذکر شد، در مناطقی که بارندگی کافی است، نیاز به آبیاری درختان مسن بسیار کم است. به طور کلی برای دورههای اولیه دو تا سه ماه پس از کشت، آبیاری ۳ بار در هفته صورت میگیرد. در دورههای بعد آبیاری در تابستان یک بار در هفته و در زمستان هر دو هفته یک بار انجام میشود.
درختان مثمر دو تا سه بار در ماه آبیاری میشوند. در دوره ۲ تا ۲/۵ ماهه قبل از گلدهی از آبیاری اجتناب میشود. این کار رشد سبزینهای را دچار وقفه کرده و در نتیجه باعث گلدهی بهتر میشود. بنابراین در زمان گلدهی نیز باید از آبیاری اجتناب کرد. و در صورت لزوم یک آبیاری سبک پس از دوره مذکور و قبل از شکوفایی گلها انجام میگیرد. پس از تثبیت میوه ها، آبیاری بایستی به طور مستمر انجام شود.
هرس شاخه های درخت انبه
درخت انبه به صورت گنبدی شکل و تا حدود زیادی متناسب رشد میکند. لذا به هرس زیاد نیاز ندارد. با یک برنامه هرس میتوان گسترش متوازن شاخهها و امکان استفاده حداکثر از سطح برگها را فراهم کرد. شاخههای ضعیف، خشک، بیمار و آفت زده و یا رو به داخل (که همیشه در سایه هستند) را بایستی جدا کرد. در سال اول نهال را تا ارتفاع ا متر قطع میکنند تا اسکلت تاج درخت شکل گیرد. در سال دوم ۴ تا ۵ شاخه که بین آنها دارای فضای مناسبی باشد انتخاب میکنند تا شاخه اصلی درخت را تشکیل دهد و شاخههای دیگر را قطع مینمایند.

نکات پرورش و کاشت انبه + روش تکثیر انبه
تنوع در انبه ها
انبهها نوعا میوههایی منحنی (خمیده) با پوست سبز مایل به صورتی، طلایی یا قرمز و نارنجی زیبا است. بسیار معطر و در بر گیرنده دانههای کرکین پهن و خیلی بزرگ هستند. تنوعات زیادی در این میوه موجود است. آنها میتوانند گرد، بیضی، قلوهای شکل باشند. هر کدام از این میوهها طعم، مزه و استحکام مغز ساقه خود را دارند.
انواع پیوند در انبه
انواع مختلفی از پیوند در انبه استفاده میشود. به عنوان مثال گاهی از پایههایی که به زهکش، کمتر حساسند و یا به سرمازدگی (انبه جنگلی) و شوری خاک، مقاوم ترند، استفاده میشود. بذور انبه باید قبل از کاشت ضدعفونی شده و سپس در بستر بذر قرار گیرند.
منبع: اتحادیه سراسری تعاونی های کشاورزی باغبانی ایران
دیدگاهتان را بنویسید