در دی مگ همه چیز را درباره “شنبلیله” بدانید:
شنبلیله
شنبلیله (Trigonella foenum-graecum) گیاهی است که حدود ۶۰ تا ۹۰ سانتی متر ارتفاع دارد. دارای برگهای سبز، گلهای سفید کوچک و غلافهایی است که حاوی دانههای کوچک و قهوهای طلایی است. گیاهی است علفی، یکساله، به طول ۱۰ تا ۵۰ سانتی متر، برگهای آن متناوب و مرکب از سه برگچه است.
از اختصاصات آن این است که نصف تا سه چهارم انتهای برگچههای آن دندانه دار است. گلهائی منفرد به رنگ زرد روشن، بنفش یا مایل به سفید به بزرگی ۸/۰ تا ۸/۱ سانتی متر دارد. میوه آن نیام، خمیده، بطول ۳ تا ۱۱ سانتی متر و محتوی ۵ تا ۲۰ دانه زاویه دار به طول ۴ تا ۶ میلی متر و به عرض ۲ تا ۳ میلی متر است. رنگ آن از زرد حنایی تا قهوهای تغییر مینماید. بوی آن قوی و طعمش تلخ و معطر است. منشأ شنبلیله را نواحی مدیترانه میدانند.
هزاران سال است که شنبلیله در طب جایگزین و چینی برای درمان بیماریهای پوستی و بسیاری از بیماریهای دیگر استفاده میشود.یک قاشق غذاخوری (۱۱.۱ گرم) دانه کامل شنبلیله حاوی ۳۵ کالری و چندین ماده مغذی است.
اخیراً به یک ادویه خانگی و عامل غلیظ کننده رایج تبدیل شده است. همچنین در محصولاتی مانند صابون و شامپو یافت میشود.
دانهها و پودر شنبلیله نیز به دلیل مشخصات غذایی و طعم کمی شیرین و آجیلی در بسیاری از غذاهای هندی استفاده میشود.

شنبلیله
خواص شنبلیله
تاثیر شنبلیله بر تولید شیر مادر
شیر مادر بهترین منبع تغذیه برای رشد کودک شما است.
با این حال، برخی از مادران ممکن است برای تولید مقادیر کافی تلاش کنند.
در حالی که داروهای تجویزی معمولاً برای افزایش تولید شیر مادر استفاده میشوند، تحقیقات نشان میدهد که شنبلیله ممکن است یک جایگزین طبیعی و ایمن باشد.
یک مطالعه ۱۴ روزه روی ۷۷ مادر نشان داد که نوشیدن چای گیاهی با دانههای شنبلیله باعث افزایش تولید شیر مادر میشود که به وزن بیشتر نوزادان کمک میکند.
مطالعه دیگری ۶۶ مادر را به سه گروه تقسیم کرد. یکی چای شنبلیله، دومی دارونما، و سومی هیچ چیز دریافت نکرد.
حجم شیر مادر پمپاژ شده از حدود ۱.۱۵ اونس (۳۴ میلی لیتر) در گروه کنترل و دارونما به ۲.۴۷ اونس (۷۳ میلی لیتر) در گروه شنبلیله افزایش یافت.
در این مطالعات به جای مکملها از چای گیاهی شنبلیله استفاده شد، اما مکملها احتمالاً اثرات مشابهی دارند. اگرچه این تحقیق دلگرم کننده است، اما باید هر گونه نگرانی در مورد تولید شیر مادر را با ماما یا پزشک خود در میان بگذارید.

شنبلیله
شنبلیله ممکن است به کنترل دیابت و سطح قند خون کمک کند
این گیاه ممکن است به شرایط متابولیک مانند دیابت کمک کند. به نظر میرسد که بر هر دو نوع دیابت نوع ۱ و ۲ تأثیر میگذارد، همراه با افزایش تحمل عمومی کربوهیدرات در افراد بدون این شرایط.
در یک مطالعه، افراد مبتلا به دیابت نوع یک ۵۰ گرم پودر دانه شنبلیله را در ناهار و شام مصرف کردند. پس از ۱۰ روز، شرکت کنندگان سطوح قند خون بهتر و کاهش کلسترول تام و LDL (بد) را تجربه کردند.
در مطالعه دیگری، افراد بدون دیابت شنبلیله مصرف کردند. آنها ۴ ساعت پس از مصرف ۱۳.۴ درصد کاهش در سطح قند خون را تجربه کردند.
این فواید ممکن است به دلیل نقش شنبلیله در بهبود عملکرد انسولین باشد. با این حال، اثرات مشاهده شده در مطالعات با استفاده از پودر یا دانه کامل شنبلیله ممکن است تا حدی به دلیل محتوای فیبر بالا باشد.
سایر فواید شنبلیله برای سلامتی
شنبلیله برای درمان بیماریهای مختلف استفاده شده است. با این حال، بسیاری از این کاربردها به اندازه کافی برای رسیدن به نتایج قوی مورد مطالعه قرار نگرفته اند.
تحقیقات اولیه نشان میدهد که شنبلیله ممکن است به موارد زیر کمک کند:
کنترل اشتها: تاکنون ۳ مطالعه کاهش مصرف چربی و اشتها را نشان میدهد. یک مطالعه ۱۴ روزه نشان داد که شرکت کنندگان به طور خود به خود مصرف کل چربی را ۱۷٪ کاهش دادند.
سطح کلسترول: برخی شواهد نشان میدهد که شنبلیله میتواند سطح کلسترول وتری گلیسیرید را کاهش دهد.
سوزش سردل: یک مطالعه آزمایشی ۲ هفتهای بر روی افراد مبتلا به سوزش سر دل مکرر نشان داد که شنبلیله علائم آنها را کاهش میدهد. در واقع، اثرات آن با داروهای ضد اسید مطابقت داشت.
التهاب: این گیاه دارای اثرات ضد التهابی در موشها و موشها است. تحقیقات بیشتری برای تایید این موضوع در انسان مورد نیاز است.
علاوه بر این، برخی بررسیها و گزارشهای حکایتی از طب سنتی نشان میدهد که شنبلیله میتواند به کولیت اولسراتیو، مشکلات پوستی و بسیاری از بیماریهای دیگر کمک کند.

شنبلیله
ایمنی و عوارض جانبی شنبلیله
شنبلیله برای افراد سالم نسبتاً بیخطر به نظر میرسد.
با این حال، مانند اکثر مکمل ها، عوارض جانبی کمتر جدی مانند اسهال و سوء هاضمه به طور حکایتی گزارش شده است.
افراد همچنین ممکن است کاهش اشتها را تجربه کنند که در صورت داشتن اختلال خوردن یا تلاش برای افزایش وزن میتواند مضر باشد
علاوه بر این، برخی از افراد هنگام مصرف مکمل بوی عجیب و کمی شیرین بدن را گزارش میدهند، اما این مورد تایید نشده است.
با توجه به تأثیر آن بر قند خون، در صورت مصرف داروهای دیابت یا سایر مکملهایی که سطح قند خون را کاهش میدهند، شنبلیله باید با احتیاط مصرف شود.
مطالعات حیوانی نشان میدهد که دوزهای بسیار بالا باعث عوارض جانبی متعددی از جمله آسیب DNA، کاهش باروری، مشکلات عصبی و افزایش خطر سقط جنین میشود.
اگرچه بیشتر این عوارض جانبی در افراد تایید نشده است و دوزهای مورد استفاده به طور غیرعادی بالا است، برخی از دانشمندان نگران استفاده از مکملهای شنبلیله هستند.
همیشه ایده خوبی است که قبل از شروع یک مکمل جدید با یک پزشک مشورت کنید. مهمتر از همه، اطمینان حاصل کنید که دوز بیخطری مصرف میکنید.
نیاز اکولوژیکی شنبلیله
این گیاه در طول رویش به هوای گرم نیاز دارد و اگر چه در خاکهای شنی و فقیر میروید ولی برای کشت انبوه این گیاه باید از خاکهای آهکی و غنی از مواد و عناصر غذایی استفاده کرد. آب کافی نقش عمدهای در افزایش عملکرد دارد. phخاک برای شنبلیله بین ۵/۵ تا ۲/۸ مناسب است.

شنبلیله
آماده سازی خاک برای پرورش شنبلیله
برای پرورش شنبلیله، خاکهای آهکی که توسط کودهای شیمیایی یا حیوانی غنی شده، مناسب هستند. قبل از کشت بذرها باید در فصل پاییز کودهای فسفر و پتاس به زمین داده شود و بعد از شخم زدن مرحله کاشت انجام گیرد.
هنگام آماده ساختن خاک ۴۰ تا ۶۰ کیلوگرم در هکتار اکسید فسفر و ۴۰ تا ۸۰ کیلوگرم در هکتار اکسید پتاس به عنوان مقادیر پایه به خاک اضافه میشود. سپس شخم متوسطی زده میشود. اواخر زمستان بستر خاک را برای کشت شنبلیله باید آماده کرد. چنانچه زمین از ازت تهی باشد توصیه میشود در فصل بهار ازت به صورت سرک در اختیار گیاهان قرار گیرد که مقدار آن به وضعیت ازت در خاک بستگی دارد.

شنبلیله
تاریخ و فواصل کاشت شنبلیله
شنلیله در تثبیت ازت نقش عمدهای دارد. زمینهایی که در آن این گیاه کشت میشوند غنی از ازت خواهند بود. از اینرو پس از برداشت شنبلیله گیاهانی کشت شوند که نیاز آن به ازت زیاد باشد.
بذرهای شنبلیله را به صورت ردیفی و یا با استفاده از ردیف کار غلات کشت میکنند. بعد از کاشت بذر، آبیاری به طور کافی باید انجام شود تا جوانه زنی انجام گیرد.
اوایل بهار (فروردین) زمان مناسبی برای کشت مستقیم بذر در زمین اصلی است بذرها در ردیفهایی به فاصله ۲۵ سانتی متر کشت میشوند عمق بذر شنبلیله موقع کاشت ۱ تا ۵/۱ سانتی متر است. برای هر هکتار زمین به ۲۰ تا ۲۵ کیلوگرم بذر با کیفیت مناسب نیاز میباشد.

شنبلیله
۱- آبیاری:
شنبلیله به آب زیادی نیاز دارد تا به اندازه کافی رشد کند و جوانه بزند. سطح خاک باید همیشه مرطوب باشد. میزان آبیاری در صورتی که کافی باشد منجر به تولید محصول با کیفیت میشود.
۲- دما:
شنبلیله در هوای سرد رشد خوبی ندارد. این سبزی دوست دار هوای گرم میباشد.
۳- نور:
شنبلیله برای رشد نیاز به نور کامل خورشید دارد.

شنبلیله
مراقبتها:
- بذر مرغوب تهیه کنید.
- وجین کردن علفهای هرز در چندین نوبت لازم و ضروری است.
- در صورت بروز قارچ از قارچ کشها استفاده کنید.
- قبل از کاشت بذر، باید آنها را ضدعفونی کنید.
- از کودهای حیوانی تازه استفاده نکنید.
آفات و بیماریها:
قارچها مهمترین آفت شنبلیله میباشند. برای از بین بردن آنها باید از قارچ کشهای شیمیایی استفاده کنید. مثل کاربندازیم یا مانکوزب
برداشت شنبلیله
شنبلیله شش هفته پس از کاشت به گل میرود. چهار تا پنج هفته بعد از گل دهی میوه برای برداشت آماده میشود. فصل تابستان (تیر – مرداد) زمان مناسبی برای برداشت میوه شنبلیله است. تأخیر در برداشت سبب ریزش دانه میشود برداشت میوه در روزهای گرم و خشک توصیه میشود. پس از برداشت میوهها را باید بوجاری، تمیز و بستهبندی کرد. عملکرد پیکر رویشی ۵ تن در هکتار و عملکرد دانه ۸/۰ تا ۵/۱ تن در هکتار میباشد.

شنبلیله
۱ – کاشت بذر شنبلیله در باغچه
ابتدا باید زمینی را که میخواهید بذر سبزی در آن بکارید را شخم بزنید و به خاک آن کود دامی اضافه کنید و خاک را خوب به هم بزنید تا کود با خاک ترکیب شود سپس خاک را خوب خورد کرده و سطح خاک را صاف کنید.
نکته: اضافه کردن کود دامی کهنه به خاک باعث رشد بهتر سبزی میشود.
بذرها را بر روی بستری که آماده کردین بپاشین، توجه کنین که بذرها خیلی نزدیک هم و فشرده پاشیده نشن چون بعداز اینکه بزرگتر شدن توی هم رفته و رشد خوبی ندارن.
حالا کافیست بر روی بذرها حدود نیم سانت کود دامی یا خاک بپاشید و به آرامی خوب آب بدید، بهتر است ۱۰ روز اول با آبپاش آبیاری بکنید تا بذرها جابجا نشوند.
حدود ۵ تا ۱۰ روز طول میکشد که بذرها سبز بشوند.
۲- کاشت بذر در بالکن و گلدان :
در دنیای امروز خیلیها آپارتماننشین هستند و ممکن است باغچهای برای کاشت سبزی نداشته باشند اما در گلدان و بستری کوچک هم میتوان سبزی کاشت.
ابتدا گلدانی به اندازه دلخواهتان تهیه کنید سپس خاکی مناسب (ترکیبی از ۶۰ درصد خاک باغچه – ۲۰ درصد ماسه -۲۰ درصد کود دامی) را درون گلدان بریزید و بذرها را روی خاک بپاشید و روی آن حدود نیم سانت کود دامی (اگر کود دامی در دسترس نبود از ورمی کومپوست استفاده کنید) یا خاک بریزید و خوب آب بدید بهتر است روی آن نایلون فریزر بکشید و بگذارید کنار پنجره جنوبی یا بالکن
حتما به نور توجه شود چون که به نور زیادی نیاز دارن در کل بهتر است در بالکن در مکانی با نور مستقیم آفتاب نگهداری شود. اگه نور کم باشه ساقه ها بلند میشه و کیفیت خوبی ندارن.
اگر قصد خرید بذر شنبلیله را دارید از طریق لینک داده شده به سایت دیبای سبز مراجعه کرده و به راحتی خرید کنید 🙂 !
هم چنین از منابع دیگر بیشتر بدانید:
https://www.healthline.com/nutrition/fenugreek#what-it-is
دیدگاهتان را بنویسید