تاریخ :۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
دستورالعمل جامع کاشت سویا

دستورالعمل جامع کاشت سویا

  • کاشت سویا:

    کاشت سویا در بهار در نواحی معتدل تا سرد، از نیمه اردیبهشت تا اواسط خرداد و در نواحی گرم جنوب ایران از حدود فروردین برای ارقام زودرس و تیر تا اوایل مرداد برای ارقام میان رس تا دیررس ادامه می یابد. (دستورالعمل جامع کاشت سویا)

    سویا از نظر تولید فیتوکسین و تھی سازی مواد غذایی خاک با خود رقابت نمی کند و می توان آن را ۲ تا ۳ سال متوالی در یک زمین کشت نمود، اما به دلیل احتمال شیوع و توسعه بیماری های خاکزی و آفات بهتر است از کشت متوالی این گیاه در زمین اجتناب گردد.

    نکات ضروری در برداشت گیاه سویا

    روش های آماده سازی زمین و عملیات شخم:

    روش های آماده سازی زمین و عملیات شخم در مزرعه سویا با نوع خاک و عرف منطقه کاشت مرتبط می باشد. به طور کلی چگونگی آماده سازی زمین برای سویا مشابه تهیه زمین برای گلرنگ است. به نظر می رسد در سیستم شخم حداقل به این دلیل که سطح کمتری از خاک مورد کشت قرار می گیرد، احتمال فشرده شدن لایه های زیرین خاک کمتر می باشد.

    در شرایطی که سویا بعد از گیاهان دانه ای و در داخل بقایای محصول قبلی کشت شده است روش مطلوبی به نظر می رسد. قابل توجه است که سویا نسبت به سله بسیار حساس است و بنابراین باید تمهیدات لازم را جهت جلوگیری از سله بندی خاک انجام داد.

    عمق و فاصله ردیف های کاشت بذر سویا:

    جوانه زنی بذر سویا به صورت اپی جیل می باشد به منظور یکنواختی در سبز شدن مزرعه بایستی عمق کاشت بذر سویا حدود ۵-۳ سانتی متر در نظر گرفته شود. سویا را می توان با استفاده از بذرپاش به صورت ردیفی کشت نمود. در این حالت فاصله خطوط کاشت هرچه کمتر باشد امکان برداشت محصول زیادتر بیشتر خواهد بود.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    معمولا بیشتر واریته های سویا که در ردیف های ۲۵ تا ۵۰ سانتی متری کشت می شوند، ۱۰ تا ۱۵ درصد بیش از مزراعی که به فاصله های بیشتر ۴۰ تا ۸۰ سانتی متر کشت شده اند محصول تولید می نماید. البته در واریته های دیررس می توان فاصله ردیف های کاشت را بیشتر گرفت و فاصله روی خطوط را معمولا ۳ تا ۷ سانتی متر در نظر می گیرند.

    تراکم ۳۰۰ تا ۵۰۰ هزار بوته در هکتار برای کاشت سویا مناسب است. چنانچه سویا برای اولین بار در مزرعه ای کشت می شود بهتر است بذر آن را با باکتری های تثبیت کننده نیتروژن تیمار نمود.

    (دستورالعمل جامع کاشت سویا)

    منبع: کتاب زراعت گیاهان صنعتی وعلوفه ای، انتشارات دانشگاه پیام نور.

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    اشتراک‌گذاری

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *