تاریخ :۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
رازیانه و خواص این گیاه اشتهاآور

رازیانه و خواص این گیاه اشتهاآور

  • رازیانه و خواص این گیاه اشتهاآور

    رازیانه Foeniculum vulgare، گیاهی دارویی، معطر، علفی و چند ساله با عمر کوتاه است. گیاه رازیانه از خانواده هویج (Umbelliferaceae) Apiaceae است. رازیانه بومی جنوب اروپا در امتداد دریای مدیترانه و آسیای صغیر است، در مناطق معتدل در سرتاسر جهان کشت می‌شود و در استرالیا و بخش‌هایی از ایالات متحده به عنوان گونه‌ای مهاجم در نظر گرفته می‌شود. در این مطلب از سایت دی مگ به شناخت رازیانه و خواص این گیاه اشتهاآور می پردازیم.

    خواص گیاه اشتهاآور رازیانه

    رازیانه از نظر طب سنتی ایران، طبیعتی گرم و خشک دارد. خشک کننده رطوبت، باز کننده انسداد مجاری سینه و کبد و طحال و کلیه و مثانه و مسکن درد ( اگر ناشی از سردی باشد) آنهاست. مالیدن شیره ی گیاه رازیانه بر شکم اطفال، جهت نفخ و درد شکم مفید است. برای رفع سوزش ادرار مفید است. آزمایش‌های دارویی مختلف در تعدادی از مدل‌های in vitro و in vivo به طور قانع‌کننده‌ای توانایی F. vulgare را برای نشان دادن فعالیت‌های ضد قارچی، ضد باکتریایی، آنتی‌اکسیدانی، ضد ترومبوتیک و محافظت کبدی نشان داده‌اند.

    خواص گیاه اشتهاآور رازیانه

    خواص گیاه اشتهاآور رازیانه

    • ترکیبات فنلی جدا شده از گیاه رازیانه فعالیت آنتی اکسیدانی دارند و ترکیبات عطر فرار رازیانه را به یک طعم دهنده عالی تبدیل می کند.
    • کولین یک ماده مغذی بسیار مهم در رازیانه است که به خواب، حرکت ماهیچه ها، یادگیری و حافظه کمک می کند. به حفظ ساختار غشای سلولی، به انتقال تکانه های عصبی، جذب چربی کمک می کند و التهاب مزمن را کاهش می دهد.

    خواص رازیانه برای چشم

    مصرف رازیانه از چشم در برابر التهاب و پیری چشم محافظت می کند. کشیدن عصاره رازیانه در چشم برای پیشگیری از آب مروارید و تقویت بینایی مفید است. 

    تقویت استخوان 

    در ساختار استخوان فسفات و کلسیم، آهن و روی برای تولید و رشد کلاژن بسیار مهم هستند. همچنین ویتامین K برای سلامتی مهم است زیرا پروتئین های موجود در استخوان و جذب کلسیم را بهبود می بخشد و دفع کلسیم در ادرار را کاهش می دهد این عناصر در گیاه دارویی رازیانه وجود دارد.

    درمان فشار خون 

    مصرف کم سدیم برای کاهش فشار خون ضروری است اما افزایش مصرف پتاسیم به دلیل نقش آن در اتساع عروق مهم باشد. نیترات های موجود در رازیانه و سایر غذاها دارای خاصیت گشادی عروقی هستند. به همین دلیل به کاهش فشار خون و محافظت از قلب کمک می کنند. فیبر، پتاسیم، ویتامین C، ویتامین B6 و مواد مغذی گیاهی موجود در رازیانه هستند که به سلامت قلب کمک می کنند.

    رازیانه و درمان سرطان 

    سلنیوم یک ماده معدنی در رازیانه است. به عملکرد آنزیم های کبدی و به سم زدایی برخی از ترکیبات سرطان زا در بدن کمک می کند. سلنیوم همچنین می تواند از التهاب جلوگیری کرده و سرعت رشد تومور را کاهش دهد. سلنیوم موجود در رازیانه تولید سلول های T کشنده را تحریک می کند. این نشان می دهد که می تواند پاسخ ایمنی بدن را به عفونت بهبود بخشد.

    رازیانه و درمان سرطان 

    رازیانه و درمان سرطان

    خواص دمنوش گیاه اشتهاآور رازیانه 

    دمنوش رازیانه مناسب برای رفع سرماخوردگی است. همچنین این دمنوش خاصیت خلط آور دارد. رازیانه گیاهی اشتهاآور و ادرار آور است و برای هضم غذا و از بین بردن نفخ دستگاه گوارشی مناسب است. نوشیدن این دمنوش باعث التیام درد مفاصل می شود. مصرف این دمنوش باعث افزایش شیر مادران می شود. این دمنوش به علت داشتن میزان زیادی از هورمون زنانه استروژن، برای خانم ها در زمان یائسگی مناسب می باشد. برای درمان تنگی نفس مفید است، زخم معده را درمان می کند، باد شکن است، برای رفع بوی بد دهان و درمان گلو درد می توان رازیانه را غرغره کرد یا آن را چند دقیقه جوید.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    ترکیبات رازیانه گیاهی اشتهاآور

    رازیانه، بادیان و بادیان ستاره ای همگی حاوی ترکیب معطر آنتول هستند که طعم و عطر مشابهی به این گیاهان می دهد. فنل ها، گلیکوزیدهای فنلی و ترکیبات معطر فرار مانند ترانس آنتول، استراگول و فنچون به عنوان ترکیبات گیاهی اصلی این گونه گزارش شده اند. دانه ها حاوی ۳ تا ۴ درصد اسانس هستند. اجزای اصلی اسانس موجود در رازیانه آنتول و فنچون هستند. رقم دوساله F. vulgare var. azoricum گاهی اوقات به اشتباه به عنوان F. vulgare dulce ذکر می شود. رازیانه فلورانس یا فینوکیو، که معمولاً به صورت یکساله رشد می کند، کوچکتر است، با پایه های ساقه ای بزرگ و صاف که ساختار پیازی را تشکیل می دهد که به عنوان سبزی مصرف می شود.

    برخی از نویسندگان دو زیرگونه رازیانه، piperitum و vulgare را تشخیص می دهند: زیر گونه piperitum دارای دانه های تلخ است، در حالی که زیر گونه vulgare دارای دانه های شیرین است که به عنوان طعم دهنده استفاده می شود. تفاوت های مورفولوژیکی بین این دو زیرگونه به وضوح تعریف نشده است.

    عوارض گیاه رازیانه

    رازیانه برای خانم های باردار مضر است و باعث اقباض رحم می شود. گاهی اوقات باعث سقط جنین می شود. در صورت مصرف بیش از اندازه رازیانه سبب لاغری بیش از اندازه، کم شدن توان جنسی در آقایان، مشکلات تنفسی و آلرژی می شود.

    عوارض گیاه رازیانه

    عوارض گیاه رازیانه

    مصارف رازیانه

    رازیانه یک گیاه چند منظوره است که هم برای مصارف آشپزی و هم برای زینت کشت می شود. رازیانه دارای شاخ و برگ معطر، شیرین و طعمی شبیه بادیان، انیسون یا شیرین بیان است که بسته به نحوه پخت می توان آن را شیرین کرد. گیاه دارویی رازیانه وقتی به عنوان یکی از اولین مراحل در تهیه سوپ یا خورشت با پیاز تفت داده می شود بسیار شیرین می شود. تمام قسمت های گیاه از جمله پیاز، ساقه، برگ و دانه ها قابل خوردن هستند. دانه‌ها و روغن استخراج‌شده از نظر عطر و طعم مانند انیسون هستند و برای معطر کردن صابون‌ها و عطرها و برای طعم‌دهنده آب‌نبات‌ها، لیکورها، داروها و غذاها، به‌ویژه شیرینی‌، بستنی، ترشی‌،غذاهای گوشتی و ماهی و نوشیدنی های الکی استفاده می‌شوند. ساقه پیاز مانند رازیانه فلورانس (واریته azoricum) به عنوان سبزی مصرف می‌شود.

    گیاهشناسی رازیانه

    • رازیانه به صورت یک ساله در آب و هوای سرد رشد می کند.
    • رازیانه می تواند تا ۶ فوت( یک متر) رشد کند اما اغلب کوتاهتر از آن است.
    • برگ‌های صاف و سبز تیره با لوب‌های بسیار باریک از هم جدا می‌شوند و ظاهری پردار به شاخ و برگ می‌دهند (شبیه به شوید).
    • طول برگها تا ۴۰ سانتی متر می رسد.
    • رازیانه Fennel دارای ساقه های توخالی است و تا ارتفاع ۲٫۵ متر رشد می کند.
    • گیاه رازیانه یک ریشه سفید عمیق و بزرگ تولید می کند.
    • رازیانه اغلب تا سال دوم شکوفه نمی دهد (در آب و هوای معتدل در زمستان زنده می ماند).
    • در آب و هوای خشک ممکن است باعث ایجاد پیچ ​​و مهره در گیاهان سال اول شود.
    • گل های کوچک و زرد روشن در یک چتر مرکب انتهایی در بالای ساقه های صاف، درز دار و توخالی  به صورت خوشه ظاهر می شوند.
    گیاهشناسی رازیانه

    گیاهشناسی رازیانه

    • هر بخش چتر دارای ۲۰ تا ۵۰ گل روی ساقه های کوتاه است.
    • گل های رازیانه برای بسیاری از حشرات مفید از جمله زنبورها، مگس های سیرفید و همچنین پروانه ها بسیار جذاب هستند.
    • دانه ها (میوه های خشک) در پاییز دیده می شوند و به طول ۴ تا ۱۰ میلی متر است.
    • میوه های خشک کوچک، بیضی شکل و قهوه ای مایل به سبز تا قهوه ای مایل به زرد به طول حدود ۶ میلی متر هستند.
    • هر دانه دراز در طول خود برآمدگی یا شیاردار دارد.
    • دانه ها با افزایش سن خاکستری می شوند.
    • در آب و هوای معتدل رازیانه به آسانی بذر تولید می کند.
    • در خاک های خشک نزدیک ساحل دریا و در سواحل رودخانه رشد می کند.

    انواع رازیانه

    رازیانه غول پیکر Ferula communis، عضوی از همین خانواده، بومی منطقه مدیترانه است. ساقه های آن تا حدود ۳ متر ارتفاع رشد می کنند و برای درختان استفاده می شود. رازیانه گراز یا علف گوگرد Peucedanum officinale، یکی دیگر از اعضای خانواده Apiaceae است و در طب سنتی در بخش‌هایی از اروپا استفاده می‌شود. گل رازیانه یا زیره سیاه Nigella sativa، گیاهی غیر مرتبط از خانواده Ranunculaceae است. از دانه های آن به عنوان ادویه استفاده می شود.

    منبع:

    1. کتاب کافی شاپ در خانه،آشنایی با انواع نوشیدنی‌های سرد و گرم دمنوش‌ها، عرقیات گیاهی، اسموتی…، ۱۳۹۶
    2. کتاب بدانید و سالم بمانید، هفت گام برای سلامتی، نشر اندیشمندان جوان، ۱۳۹۳
    3. Medically reviewed by Natalie Butler, R.D., L.D. — Written by Megan Ware, RDN, L.D. on August 23, 2018 مترجم سیده آسیه موسوی

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    اشتراک‌گذاری

    یک نظر

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *