تاریخ :۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • بیماری پاخشکی غلات از منطقه گرگان روی گندم گزارش شده است .

    علایم بیماری

    علایم بیماری از اواخر اسفند تا نیمه اول فروردین ماه شروع می شود و ابتدا به صورت تغییر رنگ غلاف برگ های اول بوته ظاهر شده و سپس باعث خشکیدگی برگ های پایینی می گردد. هم زمان با رشد بوته و در صورت وجود رطوبت کافی و خنک بودن هوا نشانه های بیماری روی غلاف برگ های دوم و سوم نیز ظاهر می شود و سرانجام آثار صدمه بیماری به صورت خشکیدگی کامل سه برگ تحتانی بوته که گاهی با سیاه شدن گره های پایینی همراه است، در اردیبهشت ماه نمایان می گردد (شکل ۱-۱).

    شکل ۱-۱ علایم بیماری پاخشکی غلات.

    عامل بیماری

    پرگنه قارچ روی محیط روی محیط کشت PDA صورتی کمرنگ با میسلیوم کم پشت می باشد. سلول های کنیدیوم زای آن کوتاه، تقریبا استوانه ای تا گلابی شکل هستند.

    کنیدیوم ها بی رنگ انحنادار، در انتها نوک تیز و اکثرا دارای یک و گاهی سه دیواره عرضی هستند. کنیدیوم های با یک دیواره عرضی ۱۹-۱۲ × ۴-۲/۴ میکرومتر اندازه گیری شدند. در خرداد ماه فرم جنسی قارچ اکثرا در سطح درونی و گاهی در سطح خارجی غلاف برگهای پایینی به صورت نقاط سیاهرنگ دیده می شود. پریتسیوم ها تقریبا تخم مرغی یا کروی و به ابعاد ۱۷۵-۱۳۰ × ۱۵۰-۱۱۰ میکرومتر اندازه گیری شدند. آسکوسپورهای بی رنگ، بیضوی شکل، اکثرا دارای یک و گاهی سه دیواره عرضی می باشند و اندازه آنها۱۰-۱۶ ×۳-۴/۵ میکرومتر است. عامل بیماری در مرحله جنسی Monographella nivalis و در مرحله غیر جنسی             Fusarium nivale) Microdochium nivalis=) شناسایی شده است.

    قارچکش های مورد استفاده در کنترل بیماری های قارچی غلات در جدول ۱-۱نشان داده شده است.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    جدول۱-۱ قارچ کش های رایج مورد استفاده در کنترل بیماری های قارچی غلات .

    منبع: کتاب بیماری های گیاهان زراعی ایران

    نویسنده: دکتر بهرام شریف نبی

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *