تاریخ :۱۰ فروردین ۱۴۰۳
بهره وری از منابع در صنعت کشاورزی

بهره وری از منابع در صنعت کشاورزی

  • درصد بالایی از جمعیت جهان را کشورهای توسعه نیافته تشکیل می دهند که اکثر آنها در مناطق روستایی سکونت دارند و از فعالیت های کشاورزی ارتزاق می کنند. طبق آمار موجود سهم بخش کشاورزی در تولید ناخالص داخلی بالغ بر ۲۶ درصد است این نسبت علیرغم تغییرات آن طی سال های ۶۸ تا ۷۲ هنوز رقم قابل توجهی را تشکیل می دهد در حال حاضر بالغ بر ۲۴ میلیون نفر در روستاهای کشور ساکن هستند که حدود ۴۳ درصد جمعیت کشور را تشکیل می دهند و اغلب وابسته به کشاورزی هستند.

    ارتقاء کیفیت محصولات کشاورزی:

    با توجه به مفهوم بهره وری می بایست تغییرات بهره وری در دو سطح زمانی و مکانی و بر مبنای نسبت ستانده (محصول) بر داده یا داده ها (نهاده ها) محاسبه و مقایسه شود. در اینجا عملکرد تولید در واحد سطح (کیلوگرم در هکتار) به عنوان بهره وری محصولات مختلف در نظر گرفته شده است. و لذا مقایسه بر همین مبنا استوار است. بدیهی است در این چار چوب مساله هزینه های تولید، ترکیب بهینه عوامل و ارتباط داده ستاده کمتر مورد توجه واقع شده است.

    توجه به مسایل زیربنایی آب و خاک، انجام تحقیقات و مطالعات جامع در مسائل توسعه کشاورزی، آموزش کشاورزان، ترویج تکنولوژی مدرن، تأسیس کارخانه های صنایع تبدیلی و تکمیلی محصولات کشاورزی، احداث جاده، سردخانه، انبار، تجهیز سیستم های دقیق اطلاع رسانی و بازاریابی و قیمت کاهش هزینه ها و افزایش تولید در واحد سطح و بالاخره ارتقاء کیفیت محصولات کشاورزی، برای دستیابی به بازارهای جدید از تمهیداتی است که باید جدی تر از برنامه اول به اجرا در آید.

    مفهوم بهره وری:

    بهره وری، بهره برداری مناسب از مواهب طبیعی است. هماهنگ کردن کیفیت، کمیت و هزینه در رقابت است. بهره وری نگرشی واقع گرایانه به زندگی است. یک فرهنگ است که در آن انسان با فکر و هوشمندی خود فعالیت هایش را با ارزش ها و واقعیات منطبق ساخته تا بهترین نتیجه را در جهت اهداف مادی و معنوی حاصل کند.

    افزایش بهره وری از محصولات کشاورزی:

    ارتقای بهره وری و افزایش تولید محصولات کشاورزی کمک قابل ملاحظه ای را به توسعه اقتصادی کشورها نموده است. به طور مثال در یکی از کشورهای پیشرفته میزان تولید محصولات کشاورزی طی یکصد سال گذشته بیش از پنج برابر شده است و یا اینکه به طور متوسط هر کارگر زراعی برای ۲۹ نفر غذا تهیه می کند. حال آن که در یک قرن پیش تنها برای کمتر از ۵ نفر غذا تهیه می نمود. از طرفی نیروی کار شاغل در بخش کشاورزی تنها در صد کل نیروی کار را تشکیل می دهد. در صورتی که در ۱۵۰ سال پیش این رقم بیش از ۷۰ درصد بوده است.

    اگر بهره وری تولید را عبارت از نسبت تولید به نهاده ها یعنی زمین نیروی کار و سرمایه بدانیم، قطعا رشد آن بازتاب مستقیم بهبود زمینه های تکنولوژی نوین منتج از تحقیقات و نیروی انسانی ماهر و کار آمد منتج از تحقیقات خواهد بود. رشد بهره وری دارای منشاء اثر کارکردی مهمی در توسعه اقتصادی است. زیرا از یک طرف سطح مصرف نهاده ها را در میزان معینی از تولید پایین می آورد و از سوی دیگر با کاهش مخارج هر واحد تولید باعث می گردد تا رقابت نسبی در عرصه بین المللی افزایش یابد و از قیمت مواد غذایی و محصولات کشاورزی کاسته شود و این خود فی نفسه از میزان محرومیت قشر نیازمند در کشورهای در حال توسعه می کاهد و به تبع آن به افزایش سطح برابری درآمد کمک های شایانی را معمول میدارد.

    مطالعات انجام شده در زمینه تاثیر تحقیقات در بهره وری کشاورزی نشان میدهد که میزان نرخ افزایش بهره وری تولید ناشی از سرمایه گذاری در تحقیقات کشاورزی بین ۳۰ تا ۵۰ درصد در نوسان است.

    فروش ویژه به مدت محدود
    فروش ویژه بیش از ۳۰۰۰ رقم محصولات کشاورزی، انواع بذر با بسته بندی اورجینال و خانگی، انواع کودهای وارداتی اصل، ادوات و ابزارآلات با ضمانت اصالت کالا
    همین الآن خرید کنید
    • به طور کلی در محاسبه ضرایب بهره وری از رابطه کلی زیر استفاده می گردد:

    امور زیربنایی، ترویج، آموزش، تحقیقات، توسعه اراضی، فشار جمعیت= بهره وری

    با عنایت به اینکه کشاورزی نخستین علم و در واقع ما در همه علوم قلمداد شده است و علمی است که ادامه حیات بشر را به نحو معنی داری ممکن می سازد. بسیار محتمل است که موفقیت و یا شکست در علم در گرو موفقیت یا شکست در کشاورزی علمی که عمدتا بر پایه تحقیقات استوار است باشد هم اکنون تحقیقات کشاورزی متشکل به صورت جز مهمی از فرآیند مدرن سازی کشاورزی در آمده و با آهنگی سریع همچنان در حال گسترش است. توسعه کشاورزی بدون تحقیقات کشاورزی فاقد معنی است.

    منبع: نشریه استفاده از تکنولوژی در بخش کشاورزی. مدیریت هماهنگی ترویج کشاورزی، شماره ۱۳۵، چاپ اول

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *