تاریخ :۷ اردیبهشت ۱۴۰۳

اثربخشی گیاه نسترن کوهی (Rosa Canina . L ) در برخی از بیماری‌ها(۲)

  • اثر بر دستگاه گوارش و غدد مربوطه

    نتایج مطالعات انجام شده درباره عصاره هیدروالکلی نسترن کوهی برای محافظت از آسیب ­های معده ناشی از اتانول نشان داد که این عصاره اثرات ضدالتهابی مشابه ایندومتاسین دارد. همچنین این اثر ضد ادمی عصاره با افزایش دُز بیشتر می­ شود.

    کاروتنوئیدهای موجود در ترکیبات این گیاه می ­تواند باعث محافظت از موکوس­ های معدی در برابر بیماری ­های مربوط به دستگاه گوارش شود. مطالعات آزمایشگاهی نشان داده است که این کاروتنوئیدها دارای خواص ضد هلیکوباکترپیلوری نیز هستند.

    برای بررسی اثر نسترن کوهی روی سلول­ های سرطانی روده بزرگ، محققین آن را به چهار بخش عصاره تام، ویتامینC،          پلی ­فنول­ های خنثی و پلی ­فنول اسیدی تقسیم­ بندی کرده و طی۷۲ ساعت روی سلول­ های سرطانی در غلظت ­های مختلف این مواد را ارزیابی کردند. نتایج نشان داد که هنگام حضور این ماده، میزان تولید گونه ­های اکسیژن واکنشی (ROS) که در مقابل پراکسید هیدروژن قرار می ­گیرند به طور قابل توجهی کاهش می­ یابند. بنابراین می ­توان از نسترن کوهی به عنوان یک       آنتی­ اکسیدانت قوی نیز که اثرات ضدتکثیری در سلول­ های سرطانی روده دارند یاد کرد.

     اثر در بیماری لوسمی

    لوسمی میلوئید حاد نوعی سرطان خون است که علائم اولیه نه چندان قوی و درمان محدود دارد. نسترن کوهی، مریم گلی، قسمت­ های هوایی پونه کوهی، خولان و انواع توت اثرات ضدتوموری خوبی در این مورد در طب ایرانی از خود نشان داده ­اند. در مطالعه ا­ی تأثیر این سه ماده یعنی ویتامینC، فلاونوئیدها و پلی فنول­ ها بر روی تکثیر سلول­ های سرطانی بررسی شد. نتایج نشان داد که ویتامینC، تکثیر و رشد  سلول­ های سرطانی را مهار نمی ­کند و بیشتر دارای خاصیت آنتی ­اکسیدانتی است، در صورتی که پلی­ فنول­ ها دارای خاصیت ضدتکثیری هستند.

    طی مطالعاتی اثر آنتی لوسمیک عصاره آبی و الکلی این گیاهان مورد بررسی قرار گرفت. به علاوه عصاره­ به شدت باعث تخریب میکروزوم ­ها (که حاصل تخریب شبکه آندوپلاسمی است)  می­ شوند و سلول ­ها را در برابر شوک هایپواسموتیک حفاظت می­ کنند که این امر باعث حرکت سلول به سمت تعادل می­ شود. البته این مواد اثرات مهاری اندکی نیز روی سلول­ های سالم خون دارند که با توجه به کم بودن آن ها، قابل چشم پوشی است. در نتیجه می­ توان گفت عصاره­ های نسترن کوهی و دیگر مواد نامبرده پتانسیل جایگزینی با درمان­ های کنونی برای AML را دارند. علاوه بر این، تامبیس و همکاران نشان دادند که فلاونوئیدهای ناشی از نسترن کوهی می­ تواند اثرات مهار کننده رشد سلولی بیشتری بر روی سلول­ هایHeLa، MCF7 و HT-29 نسبت به سایر مشتقات این گیاه داشته باشند.

    اثر بربیماری­ های آرتریت

    عصاره نسترن کوهی دارای خاصیت ضدالتهابی و آنابولیکی در سلول های کندروسیت است. یکی دیگر از موارد استفاده نسترن کوهی در بیماران مبتلا به استئوآرتریت و یا آرتروز گردن، مفصل ران و زانو است. در این مطالعه که با هدف بررسی، ارائه و ارزیابی شواهد موجود برای اثربخشی بالینی درمان با پودر گل گیاه نسترن کوهی در بیماران مبتلا به استئوآرتریت انجام شد، نتایج نشان داد که پودر گل این گیاه در بیماران مبتلا به استئوآرتریت اثر متوسطی داشت. اطلاعات نشان داد عصاره برگرفته شده از گیاه نسترن کوهی، علائم استئوآرتریت را کاهش داد که با این نتایج، می­توان از نسترن کوهی به عنوان یک ماده غذایی که خاصیت دارویی مؤثری دارد برای کاهش علائم بیماری استئوآرتریت استفاده کرد.

     اثربر کاهش فعالیت گزانتین اکسیداز و کاهش سطح اوره سرم

    میوه گیاه نسترن کوهی به طور سنتی به منظور درمان اختلالات متابولیسم اوره نیز استفاده می ­شود. نتایج نشان داد عصاره آبی میوه گیاه نسترن کوهی ممکن است به عنوان یک غذای اصلی برای اشخاصی که سطح اوره بالایی دارند و همچنین به عنوان یک واکنشگر درمانی برای مبتلایان به هایپریورسیمیا مورد استفاده قرار گیرد.

    تأثیر وابسته به دُز عصاره­ های میوه گیاه نسترن کوهی در فعالیت­ های اکسیداز، کاهش قابل ملاحظه در فعالیت گزانتین اکسیداز در وضعیت وابسته به دُز برای عصاره ­های آب داغ، اتانول و اتیل استات بوده است. افزایش عصاره­ آبی میوه گیاه نسترن کوهی منجر به کاهش فعالیت CYP3A4 در یک روش وابسته به دُز شد. گذشته از این در بالاترین غلظت مورد نظر (یک میلی­ گرم بر میلی­ لیتر)، عصاره آب داغ میوه گیاه نسترن کوهی تنها ۴۰ درصد از فعالیت CYP3A4 را متوقف کرد.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

     اثر بر تومور سلول­ های مغز و سیستم عصبی مرکزی انسان

    طبق مطالعاتی تأثیر عصاره نسترن کوهی بر سه رده سلولی از سلول­ های گلیوبلاستوما (A-172, U-251 MG and U-1242 MG cell lines) که نوعی از سلول­ های سرطانی مغزی است، مشخص شده است. این عصاره باعث کاهش قابل توجهی در تولید و رشد رده ­های این سلول سرطانی می ­شود. استفاده از این روش در مقایسه با مهار MAPK و AKT که مسیرهای انتقال پیام از گیرنده­ های سطح سلول به DNA است، مؤثر است.

    درواقع عصاره به صورت انتخابی مسیرها و مکانیسم ­های MAPK و AKT را مهار می ­کند. عصاره نسترن کوهی باعث مهار تولید و رشد سلول های سرطانی شده، اما آپوپتوز را افزایش نمی ­دهد. علاوه بر این عصاره نسترن کوهی پس از ترکیب با تموزولومید به طرز شگفت ­انگیزی نشان داد که نه تنها باعث افزایش اثر آن در کاهش تولید سلول­ های گلیوبلاستوما می ­شود، بلکه خود به طور جداگانه نیز بیشتر از ترکیب آن با تموزولومید و یا تموزولومید جداگانه می ­تواند مفید واقع شود.                 در کل می ­توان گفت نسترن کوهی می­ تواند به عنوان یک مهارکننده سلول­ های سرطانی و گیاهی که آپوپتوز را افزایش      نمی ­دهد مورد توجه قرار گرفته و مکمل دارویی خوبی به همراه شیمی­ درمانی باشد.

    خواص آنتی ­اکسیدانتی

    در مطالعات اخیر، محققان توجه بسیاری به خواص آنتی­اکسیدانتی ترکیبات فنولی موجود در میوه نسترن کوهی کرده ­اند. این ترکیبات می ­توانند رادیکال­ های اکسیژن را در سیستم ­های سلولی و غیرسلولی مهار کنند. غلظت­ های مختلف میوه نسترن کوهی قدرت رادیکال­ های سوپراکسید و پراکسید هیدروژن را کاهش می ­دهند، به علاوه این گیاه یک منبع فوق العاده از مقادیر فراوان آسکوربیک اسید است.

    فلاونوئیدها و ارگانیک اسید موجود در نسترن کوهی از اکسیداسیون ویتامین C جلوگیری کرده و همین عامل سبب افزایش ثبات و زیست دسترس­ پذیری آن می ­شود. همچنین گزارش شده است که ویتامین C موجود در نسترن کوهی، شش برابر بیشتر از میوه پرتقال است که این مقدار به خوبی می تواند باعث جلوگیری از فعالیت آلفا آمیلاز شود.

    در مطالعه ­دیگری مشخص شد که عصاره آبی و الکلی نسترن کوهی عمدتاً به عنوان جاروکننده پراکسید هیدروژن و رادیکال­ های آزاد عمل می­ کند. سیستم دفاع آنتی ­اکسیدانتی در پنج گونه­ گیاهی از جمله نسترن کوهی بررسی شد و به این نتیجه رسیدند که گلوتاتیون ردوکتاز نقش کلیدی در حفاظت از کلروپلاست در برابر آسیب ­های اکسیداتیو دارد و در از بین بردن پراکسید هیدروژن مؤثر است.

    اصولاً پلی­ فنول­ های موجود درگیاه به علت داشتن خواص آنتی ­اکسیدانتی و پرواکسیدانتی و اثرات مهم دیگر بر روی سلامت انسان، نظیر خاصیت آنتی موتاژنیک و تغییر بیان ژن، مورد توجه محققین قرار گرفته ­اند. نسترن کوهی هم به لحاظ کمّی و هم کیفی مقادیر بالاتری از آنتی­ اکسیدانت ­ها و کاروتنوئیدها را نسبت به بسیاری از میوه ­های دیگر دارد .

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    اشتراک‌گذاری

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *