۱- گلخانه تک واحدی
در گلخانه های تک واحدی راحت تر می توان به دمای مورد نظر رسید، ولی گلخانه خیلی سریع این گرما را از دست می دهد. نور وارد شده به گلخانههای تک واحدی در منطقه رشد گیاهان به صورت یکنواخت توزیع میشود، در حالیکه در گلخانه های جوی پشته ای محل های اتصال (ناودان)، نور ورودی را شکسته و ضمن سایه اندازی باعث کاهش رشد گیاهان می شوند. داشتن فاصله مناسب اطراف گلخانه باعث ذوب سریع برف (بدون ایجاد خسارت) می شود.
-
از معایب گلخانههای تک واحدی میتوان به این موارد اشاره کرد:
۱- ارتفاع زیاد گلخانهی تک واحدی باعث افزایش میزان سوخت مصرفی برای گرم کردن حجم هوای گلخانه می شود. بزرگ بودن حجم به این معنی است که سطح بیشتری از گلخانه در معرض باد زمستانی است و در نتیجه هدر رفت گرما از آن بیشتر است.
۲-انجام تهویه در گلخانه های تک واحدی سخت تر است.
۳- گلخانههای بزرگ تک واحدی هزینه اولیه بیشتری دارند: آنها به راحتی قابل رنگ کردن نیستند و پوشش مجدد آنها مشکلتر است و زمین زیادی برای یک گلخانه تک واحدی مورد نیاز است.

۲- گلخانه متصل به هم یا چند واحدی (جوی پشته ای)
بسیاری از گلخانهها میتوانند به هم متصل شوند. گلخانه جوی پشتهای دارای یک قسمت برجسته (پشته) و یک قسمت فرورفته (جوی) میباشد و دیوارهای میانی بین هر قسمت برداشته شده است. تعداد واحدهایی که به هم متصل میشوند، بستگی به نوع و تعداد گیاهانی دارد که قرار است در آن کشت شود.
-
مزایای گلخانههای متصل به هم عبارتند از:
- نیاز به زمین کمتر جهت احداث
- نیاز به اسکلت کمتر (به علت نداشتن دیوار میانی)
- نیاز به گرمای کمتر (چون دیوارهای تبادل کننده کمتری گرما را به هدر میدهند) و کارایی بهتر انرژی.
-
معایب گلخانه های متصل به هم عبارتند از:
- برف به سختی از سطح گلخانه متصل به هم خارج میشود، قرار گرفتن برف در ناودانها باعث شکستن اسکلت میشود (برای رفع این مشکل باید در زیر ناودانها کابلهای حرارتی قرار داد تا برفها ذوب شوند)
- ناودانها باعث کاهش نور وارد شده به گلخانه میشوند و اغلب باعث تاخیر در گلدهی میشوند
- حجم کم هوا در بالای گیاهان مقدار دی اکسید کربن را محدود میکند
- مقدار پوشش سقف در گلخانه متصل و جدا از هم با مساحت یکسان برابر است.
امروزه اکثر گلخانهها به صورت جوی پشته ای ساخته میشوند و گاهی مساحت گلخانهها به چندین هکتار میرسد که همه واحدها در یک فضا قرار میگیرند. افزایش مساحت این گلخانهها باعث کاهش هزینه احداث میشود.
دیدگاهتان را بنویسید