تاریخ :۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
کود چیست؟ انواع کود و بهترین زمان مصرف کود در کشاورزی

کود چیست؟ انواع کود و بهترین زمان مصرف کود در کشاورزی

  • در این مطلب از دی مگ به بررسی اینکه کود چیست، انواع کود و بهترین زمان مصرف کود در کشاورزی و بهترین زمان مصرف کود در کشاورزی می پردازیم. امیدواریم این مطلب که حاصل تلاش تیم محتوا نویس سایت است مورد توجه شما سروران گرامی قرار گیرد.

    کود چیست؟ انواع کود و بهترین زمان مصرف کود در کشاورزی

    کود چیست؟

    کود (fertilizer) به طور کلی به عنوان هر ماده، آلی یا معدنی، طبیعی یا مصنوعی که یک یا چند عنصر شیمیایی مورد نیاز برای رشد گیاه را تامین می کند، تعریف می شود. بیشتر کودهایی که معمولاً در کشاورزی استفاده می شوند حاوی سه عنصر اصلی گیاهی هستند: نیتروژن، فسفر و پتاسیم. برخی از کودها همچنین حاوی «ریز مغذی‌ها» مانند روی و سایر فلزات هستند که برای رشد گیاه ضروری هستند. کودها برای جایگزینی مواد مغذی ضروری برای رشد گیاه در خاک پس از تخلیه آنها اعمال می شود.
    مقادیر بیش از حد کود ممکن است وارد جریان‌هایی شود که منابع آلودگی غیرنقطه‌ای ایجاد می‌کنند. کودها معمولاً از طریق رواناب سطحی و شسته شدن از زمین های کشاورزی وارد منابع آب می شوند. مقادیر زیادی نیتروژن و فسفر در رواناب وجود دارد. افزایش مقادیر نیتروژن، فسفر و سایر ریز مغذی‌ها می‌تواند اثرات منفی بر سلامت عمومی و اکوسیستم‌های آبی داشته باشد.

    انواع کود کشاورزی و بهترین زمان مصرف کود در کشاورزی

    انواع کود کشاورزی و بهترین زمان مصرف کود در کشاورزی

    انواع کود

    کودها دو دسته هستند: کود مایع (تر) و کود دانه ای (خشک). کودهای مایع بیشتر مورد استفاده قرار گرفته اند، زیرا کاربرد آنها راحت تر است. آنها را می توان ابتدا در طول فرآیند کاشت و دوباره در اواسط فصل رشد استفاده کرد. این نوع کود را می توان مستقیماً روی گیاه اسپری کرد و در آنجا جذب برگ ها می شود تا بلافاصله توسط گیاه استفاده شود.

    کودهای گرانول به شکل گرانول یافت می شوند. بر خلاف کودهای مایع، آنها خشک هستند و نمی توان آنها را مستقیماً روی گیاه اعمال کرد. این نوع کود کشاورزی معمولاً قبل از کاشت به خاک داده می شود. این به کود اجازه می دهد تا با رشد گیاه به خاک تجزیه شود. سپس مواد مغذی توسط ریشه برای استفاده گیاه جذب می شود. کودهای مرطوب و خشک هر دو حاوی مواد مغذی مشابهی هستند. اما به دلیل نحوه استفاده و استفاده از آنها توسط گیاه، تفاوت مشخصی در مدت زمان ماندگاری هر کدام وجود دارد. خشک یا مرطوب بودن کود شما مهمترین عامل در ماندگاری آن در خاک است.

    انواع کود کشاورزی و بهترین زمان مصرف کود در کشاورزی

    ۱- کودهای نیتروژن

    کودهای مبتنی بر نیترات رایج ترین کودهای مورد استفاده در کشاورزی هستند. محصولات اصلی کودهای مبتنی بر نیترات مانند نیترات آمونیوم (AN) و نیترات آمونیوم کلسیم (CAN) هستند که برای اکثر خاک‌ها و شرایط آب و هوایی مناسب هستند. محلول آبی اوره و اوره نیترات آمونیوم (UAN) که به طور گسترده ای یافت می شوند، در سایر نقاط جهان استفاده می شود. سایر کودهای نیتروژن مستقیم عبارتند از سولفات آمونیوم و نیترات سولفات آمونیوم، نیترات کلسیم، نیترات سدیم، نیترات شیلی و آمونیاک بی آب.

    ۲- کودهای نیتروژن با مهار کننده ها

    شرایط خاص آب و هوا و خاک می تواند منجر به بی حرکتی نیتروژن، نیتروژن زدایی، تبخیر یا شستشو شود که همگی باعث کاهش کارایی کود می شوند. در پاسخ، این صنعت انواع خاصی از کودها را برای کاهش این اثرات طراحی کرده است. آنها شامل کودهای برگی و همچنین افزودنی های کود مانند اوره آز و مهارکننده های نیتریفیکاسیون هستند.

    ۳- کودهای فسفر

    رایج ترین کودهای فسفاته عبارتند از: سوپر فسفات منفرد (SSP)، سوپر فسفات تریپل (TSP)، مونوآمونیوم فسفات (MAP)، دی آمونیوم فسفات (DSP) و مایع پلی فسفات آمونیوم. محصولات مختلف کود دارای پروفایل های آزادسازی متفاوتی هستند و برای کاربرد کارآمد به تنظیمات پخش کننده متفاوتی نیاز دارند.

    ۴- کودهای پتاسیم

    پتاسیم همچنین در طیف وسیعی از کودهای حاوی پتاسیم یا دو یا چند ماده مغذی موجود است و شامل کلرید پتاسیم (KCl)، سولفات پتاسیم (K2SO4) یا سولفات پتاس (SOP)، نیترات پتاسیم (KNO3) معروف به KN است.

    ۵- کودهای کلسیم، منیزیم و گوگرد

    • کلسیم (Ca)، منیزیم (Mg) و گوگرد (S) از مواد مغذی ثانویه ضروری گیاه هستند. آنها معمولاً به عنوان کود مستقیم استفاده نمی شوند، بلکه در ترکیب با مواد مغذی اولیه N،P و K استفاده می شوند.
    • گوگرد اغلب به کودهای نیتروژن مستقیم مانند نیترات آمونیوم یا اوره اضافه می شود. منابع دیگر گوگرد عبارتند از: سوپر فسفات منفرد (SSP)، سولفات پتاسیم (SOP) و سولفات پتاسیم منیزیم (Kainite) که دومی نیز حاوی منیزیم است.
    • کیزریت یک ماده معدنی سولفات منیزیم است که از معدن استخراج می شود. همچنین به عنوان کود در کشاورزی، عمدتاً برای اصلاح کمبود منیزیم استفاده می شود. کلسیم عمدتاً به صورت نیترات کلسیم، گچ (سولفات کلسیم) یا آهک/دولومیت (کربنات کلسیم) استفاده می شود که نیترات کلسیم تنها منبع گیاهی قابل دسترس کلسیم است.

    ۶- کودهای ریز مغذی

    امروزه تعداد زیادی کود مخصوص برای تامین ریزمغذی های مهم گیاهان مانند آهن، منگنز، بور، روی و مس در دسترس است. اینها می توانند ترکیبات معدنی یا آلی باشند، و انواع غیر آلی به محصولات محلول در آب و غیر محلول تقسیم می شوند.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    ۷- بازدارنده ها

    امروزه دو نوع عمده بازدارنده برای کشاورزان وجود دارد:

    • بازدارنده های نیتریفیکاسیون ترکیبات شیمیایی هستند که با سرکوب فعالیت باکتری نیتروزوموناس در خاک، نیتریفیکاسیون آمونیوم را به تاخیر می اندازند. هدف حفظ آمونیوم در شکل پایدار خاک و کند کردن تبدیل آن به نیترات است. این امر به طور موقت نسبت نیترات در خاک را کاهش می دهد و در نتیجه پتانسیل تلفات شستشو به آب یا تشکیل گاز N2O در جو را کاهش می دهد.
    • مهارکننده های اوره آز ترکیبات شیمیایی هستند که اولین مرحله تجزیه اوره در خاک را به تاخیر می اندازند، هیدرولیز که می تواند انتشار NH3 ایجاد کند و ممکن است قبل از تبدیل آن به آمونیوم رخ دهد. آنها به کاهش قابل توجه انتشار آمونیاک در هوا، یکی از آلاینده های اصلی هوا، کمک می کنند.

    کود چیست؟ انواع کود و بهترین زمان مصرف کود در کشاورزی

    بهترین زمان مصرف کود در کشاورزی

    برای تعیین نیازهای غذایی گیاه برای توصیه های دقیق کود، لازم است هر سال از خاک نمونه برداری شود. برای محاسبه میزان بهینه کاربرد، باید منابع دیگری که نیتروژن و فسفر به خاک کمک می کنند در نظر گرفت. مواد آلی و کود دامی به فسفر کمک می کنند. محصولات زراعی می توانند به سرعت اشکال نیترات نیتروژن را جذب کنند، اما در معرض شستشو هستند.

    کودهای حاوی نیتروژن باید تا حد امکان به دوره حداکثر جذب محصول اعمال شوند. استفاده جزئی از کود در بهار با افزودن کمی در صورت نیاز می توان آبشویی را کاهش دهد و جذب نیتروژن را بهبود بخشد. نشان داده شده است که کوددهی در پاییز باعث تخریب آب های زیرزمینی می شود.

    زمانی که پتانسیل شستشو متوسط ​​تا زیاد است، کود حاوی نیتروژن باید محدود شود. اگر پتانسیل آبشویی متوسط ​​تا زیاد باشد، باید از کودهای نیتروژن آمونیومی استفاده کرد، زیرا بلافاصله در معرض شستشو نیستند. اما در شرایط گرم و مرطوب آمونیوم به سرعت به نیترات تبدیل می شود. در این مواقع باید از کودهای نیتروژن با سرعت کم در دسترس استفاده کرد. اگرچه فسفر کمتر مستعد آبشویی است، اما باید فقط در صورت نیاز و با نرخ توصیه شده استفاده شود.

    چرا مدیریت مصرف کود در کشاورزی مهم است؟

    نیتروژن و فسفر به طور طبیعی در رودخانه ها وجود دارند و مواد مغذی مهمی برای اکوسیستم های آبی هستند. با این حال، بیش از حد این مواد مغذی می تواند مشکلات جدی در دریاچه ها و رودخانه ها ایجاد کند. اغلب اوقات در مناطق کشاورزی، نیتروژن اضافی از عملیات حیوانی یا جریان برگشتی آبیاری وارد سیستم می شود. این مواد مغذی اضافه شده ممکن است منجر به کشتن ماهی، رشد مضر گیاهان آبزی و بوی بد شود.

    ماندگاری کود در خاک چقدر است؟

    کود کشاورزی فواید تغذیه ای زیادی برای خاک و گیاهانی که در آنجا رشد می کنند، دارد. ممکن است از خود بپرسید که چقدر در خاک دوام می آورد. تا چه زمانی مزایای آن برای گیاهان شما ادامه خواهد داشت؟ چند عامل تعیین کننده مدت ماندگاری کود در خاک است. این به این دلیل است که کودهای مختلف از مواد شیمیایی و مواد مختلف ساخته می شوند. برخی از عواملی که مدت زمان ماندگاری کود در خاک را تعیین می کنند، عبارتند از:

    • کود مایع یا دانه ای
    • هدف از کود
    • اگر کود ارگانیک باشد یا نه

    کودها می توانند از ۷ روز تا چند ماه در خاک باقی بمانند. مدت زمان دقیق ماندگاری کود در خاک بسته به نوع کود و فرمول کود متفاوت است. برخی از کودها برای هدف قرار دادن گیاهان خاص ساخته می شوند. گیاهان با سرعت‌های متفاوتی رشد می‌کنند، بنابراین برخی از کودهای آن گیاهان برای تمام فصل رشد دوام دارند (مثلاً کود چمن). سایر کودها زمانی که هر دو هفته یکبار مصرف شوند، برای گیاهان مفیدتر هستند. معمولاً این کودها برای گلها ساخته شده اند. در نهایت، مدت زمان ماندگاری کود به سرعت تجزیه یا جذب آن توسط یک گیاه خاص بستگی دارد.

    منابع:
    1. www.gardentabs.com
    2. www.extension.usu.ed
    3. www.fertilizerseurope.com

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    اشتراک‌گذاری

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *