انواع دروگر علوفه + قطعات دروگر علوفه و مشخصات فنی
در این مقاله با انواع دروگر علوفه، آشنایی جامع با قطعات دروگر علوفه و مشخصات فنی آن آشنا می شویم. با ما همراه باشید.
دروگر ساقه ساز یا کاندیشنر
پس از برداشت یونجه و اطمینان از کاهش رطوبت آن در حد معین، خرمن در قالب مکعبهای مستطیلی دستهبندی میشود. میزان رطوبت باقی مانده در ساقه گیاه امکان کپک زدن گیاه را منتفی نمیکند بر این اساس جهت تسریع در امر تبخیر رطوبت و امکان همزمانی خشک شدن ساقه و برگ گیاه ترکهایی در چند نقطه از ساقه یونجه ایجاد میشود. برای ایجاد ترک در گیاه و همچنین مجله کردن آن دستگاههایی مورد استفاده قرار میگیرند که که دروگر ساقه ساز نام دارند. این دستگاهها را میتوان هم به عنوان یک دستگاه مستقل پس از موور، دورگرها و هم توأم با یک ماشین بکار برد.

انواع دروگر علوفه + قطعات دروگر علوفه
این دستگاهها شامل قسمت های:
- شاسی
- دستگاه رانش متشکل از تعدادی چرخ دنده
- شانه برش
- چرخ فلک
- غلطکها
- ردیف کن
- و کنشها هستند.
نزدیک بودن غلطکها به هم و یا تنظیم نبودن آنها میتواند باعث ایجاد سر و صدای زیاد بشود. همچنین سرعت زیاد چرخ و فلکها با فاصله کم غلطکها از یکدیگر میتواند منجر به له شدن بیش از اندازه برگها و یا صدمه دیدن و ریزش آنها بر سطح زمین شود.
دروگر دستی یونجه
انواع دروگر علوفه در بازار وجود دارد که شامل دروگر بنزینی و دروگر دستی است. شما میتوانید با توجه به نیاز خود بهترین دروگر یونجه را خریداری و استفاده کنید. یکی از مهمترین مشخصات دروگر دستی یونجه این است که دارای تیغههای بسیار تیز و برنده است و میتواند به راحتی تمامی یونجهها را از روی سطح زمین جمع آوری کند. استفاده از این دروگرها بسیار راحت و آسان بوده و نیاز به تخصص و تجربه خاصی ندارد. به همین خاطر است که توانسته جایگاه ویژهای را در بازار به خود اختصاص دهد.

دروگر-دستی-یونجه
ریک علوفه جمع کن – انواع دروگر علوفه + قطعات دروگر علوفه و مشخصات فنی
کاشت علوفه با هاروست به پایان نمیرسد. از آنجائیکه میزان رطوبت علوفه در هنگام درو زیاد است باید آن را پیش از سیلو کردن خشک کرد. امکان خشک کردن علوفه در مناطقی که در آنها میزان تابش نور خورشید زیاد است، با استفاده از موور کاندیشنر (دروگر ساقه سازها) امکانپذیر است. اما در مناطقی که تابش نور آفتاب به میزان کافی وجود نداشته باشد و یا مناطق پربارش که امکان بارندگی پس از برداشت گیاه وجود دارد، ردیف کردن خرمن پس از برداشت امری ضروری است. ردیف کردن محصول با دستگاههایی به نام ریک علوفه جمع کن انجام میشود.
در صورت کم پشت بودن محصول بهتر است چند ردیف از آن را در یک ردیف قرار داد تا زمینه مناسب برای عملیات ماشین های بعدی از جمله ماشین بستهبندی فراهم شود. در مقابل نیز در صورت پرپشت بودن محصول پس از درو بهتر است یک ردیف را در دو یا چند ردیف قرار داد. جابجا کردن ردیف و هوا دادن از دیگر کارهایی است که ریک علوفه جمع کن میتواند انجام دهد. ریک های علوفه جمع کن امروزی در گروههای مورب، خورشیدی و بخش کن طبقهبندی میشوند.

انواع دروگر علوفه + قطعات دروگر علوفه
-
ریک علوفه جمع کن مورب
در ریک علوفه جمع کن های مورب نیروی محرکه مورد نیاز است. این نیرو از چرخ آنها و محور تواندهی و یا نیروی هیدرولیک تأمین میگردد. از نظر نحوه اتصال به تراکتور نیز آنها دارای دنباله بند نیمه سوار و سوار هستند.
-
ریک علوفه جمع کن خورشیدی
این ریک ها از نوع سوار بوده و انواع بزرگتر آنها ممکن است نیمه سوار باشند. حرکت دورانی آنها از چرخها و در اثر تماس نوک انگشتی محیط چرخها با زمین و یا علوفه تأمین میشود. ریک علوفه جمع کن خورشیدی به دلیل تبعیت از بلندی زمین و به دلیل سادگی و تنظیمات کمتر و همچنین جابجائی خورشیدیها که ممکن است توپر و یا توخالی باشند برای کار بهتر هستند.
در هنگام کار با ریکها باید به نکات زیر توجه کرد:
۱- شکسته شدن انگشتیها باعث بر جا ماندن علوفه و یا پریدن علوفه در حین جارو کردن در عملیات با ریک خورشیدی میشود، که در این صورت باید آنها را تعویض کرد.
۲- در صورت پرش خورشیدیها فشار تایر (نیمه سوار) باید امتحان شده و با سرعت پیشروی کم شود.
۳- در صورت وجود شکستگی پیاپی در انگشتیها پوسیدگی و زنگ زدگی آنها باید کنترل شود.
۴- خیس بودن بیش از اندازه زمین باعث گیر کردن علوفه به انگشتی در هنگام جارو کردن میشود.

ریک علوفه جمع کن خورشیدی
-
ریک های پخش کن
گروه دیگری از ریک ها هستند که در مناطق بسیار مرطوب با تابش کم آفتاب مورد استفاده قرار میگیرند. در این مناطق علوفه جهت خشک شدن به مدت چند روز بر روی زمین مانده و به زمین میچسبد. سپس این ریک های علوفه جمع کن، آن را از زمین بلند کرده و پوف میدهد تا از کپک زدن آن جلوگیری شود. ریک های پخش کن بیشتر از نوع سوار هستند.
انواع دروگر علوفه + قطعات دروگر علوفه و مشخصات فنی
بسته بند کن یا بیلر- انواع دروگر علوفه + قطعات دروگر علوفه و مشخصات فنی
بسته بند کن علوفه یا بیلرها از گروه ماشینهای دنباله بند هستند که توان حرکتی خود را از محور توان دهی میگیرند. این ماشینها علوفه را پس از برداشت از زمین بصورت بستههای مکعبی یا استوانهای در میآورند. بخشهای مختلف بسته بندها عبارتند از:
- قسمت بردارنده علوفه
- قسمت خورنده (خوراک دهی بصورت هلیس یا پیچ ارشمیدس)
- چنگالها
- پیستون
- فضای بسته بند
- چرخ ستارهای جهت تنظیم طول بسته
- دستگاه گره زن
- ناودانی: تنظیم فشردگی بسته علوفه
- چرخ طیارد: تبدیل حرکت غیر یکنواخت

بسته بند کن علوفه
تنظیم ارتفاع بردارنده نسبت به زمین از اهمیت ویژهای برخوردار است. در صورتی که این فاصله زیاد باشد، علوفه بر روی زمین باقی میماند. این در حالی است که کم بودن فاصله باعث صدمه دیدن انگشتیها و همچنین ورود خاک و شن به داخل دستگاه میشود. از این رو بهترین فاصله تا زمین حدودا یک سانتی متر است. تنظیم این فاصله در بعضی از بسته بند کن ها، به شکل خودکار و با بالا و پایین کردن سیم انجام شده و در انواع دیگر این فاصله به وسیله پیچی که روی دستگاه قرار دارد تنظیم میشود.
کشش نخ یکی از مهمترین نکات مورد توجه در بستهبندی است. درصورتی که فشار نخ کم باشد بسته شل میشود و چنانچه فشار بر نخ زیاد باشد، این فشار باعث پاره شدن نخ خواهد شد. تنظیم فشردگی توسط پیچهای لنگی که در انتهای فضای بسته بند علوفه در بیرون قراردارند انجام میشود. این پیچها دو ناودانی را به هم نزدیک و یا از هم دور میکنند. طول بسته نیز توسط چرخ ستارهای است که محل استقرار آن در ناودان قرار دارد.
-
بستهبندی استوانهای
نوع دیگر بستهبندی بصورت استوانهای است که برتریهای آن نسبت به بستهبندی مکعبی به شرح زیر است:
- چنانچه پس از عمل بستهبندی، بارندگی شود، آب از بسته استوانهای نفوذ میکند، این در حالی است که در مکعبیها نفوذ آب به دلیل فشردگی زیاد تقریبا غیر ممکن است.
- بسته استوانهای شکل را با توجه شکل خاص آن میتوان در فضای باز قرار داد. اما اگر مدت نگهداری آن طولانی باشد، آن را در انبار قرار میدهند.
- حجم بستهبندی استوانهای معادل ۳۰ بسته مکعبی است. از این رو حمل و نقل آن به ویژه با لیفتراک صرفه جویی در زمان و هزینه را به همراه دارد.
- برای ایجاد امکان رشد سریعتر گیاهانی که در زیر بستهها قرار دارند خارج کردن سریع بستهها از مزرعه یکی از کارهای مهم به شمار میآید. امکان خارج کردن سریع بستههای استوانهای این هدف را عملی میکند.

بسته بند کن یا بیلر
چاپرها یا قورمه کن ها (Chopper harvester) از انواع دروگرهای علوفه
محصولات علوفهای کلیه علوفههای قابل مصرف توسط دام را در برمی گیرند. محصول علوفهای به محصولی گفته میشود که علاوه بر قابلیت قطعه قطعه شدن دارای رطوبتی معادل ۵۰ تا ۶۰ درصد در هنگام سیلو کردن باشد تا عمل تخمیر آن در سیلو به راحتی انجام شود. چاپر از پنج بخش تشکیل میشود:
- بردارنده
- استوانههای هادی
- استوانه برش
- پروانه
- مالبند که محور تواندهی از میان آن عبور کرده است.
- به هدف کاهش مقاومت در مقابل برش، از چاپر نوع دنباله بند دو ردیفه و یا از نیمه سوار یک ردیفه استفاده میشود. هرچه قطعات علوفه خردتر و کوتاهتر باشد امکان خروج هوا آسانتر و تخمیر هوازی بهتر صورت میگیرد.
- هرچه سرعت دوران استوانههای هادی کمتر باشد، طول قطعات کوچکتر میشود. مشروط بر آنکه سرعت دوران استوانه برش ثابت باشد.
- هرچه سرعت دوران استوانه برش بیشتر باشد، طول قطعات کوچکتر خواهد شد.
- هرچه تعداد تیغههای مورب روی استوانه برش بیشتر باشد، قطعات ریزتر میشوند.
- چاپر غالبا در خرد کردن ساقه و برگ ذرت علوفهای مورد استفاده قرار میگیرد.
تنظیمات چاپر
تنظیمات در چاپر به شرح زیر است:
- تنظیم ارتفاع برش: ارتفاع برش محصول، با بالا و پائین بردن تایرها و یا دماغهها صورت میگیرد.
- طول قطعات درو: تنظیم طول قطعات محصول درو شده، با تنظیم حرکت استوانههای برش و هادی و تعداد تیغههای روی استوانه انجام میشود.
- شدت برش: تنظیم شدت برش با تعیین فاصله بین چاقوی ثابت و استوانه برش انجام میشود.
- تنظیم سرعت حرکت دستگاه: تنظیم سرعت حرکت دستگاه، متناسب با کم پشتی و پر پشتی محصول و نیز پستی و بلندی زمین صورت میگیرد.

چاپر
منبع: کتاب ماشین های کشاورزی، کمباین، آرش آذروش، ۱۳۹۴.
دیدگاهتان را بنویسید