تاریخ :۱۰ فروردین ۱۴۰۳
گیاهشناسی-سویا-Glycine

گیاهشناسی سویا (Glycine max)

  • گیاهشناسی سویا

    گیاهشناسی سویا (Glycine max): سویا گیاهی است یکساله از خانواده لگومینوز (Leguminosae). دارای ساقه ایستاده، بوته ای و بسیار منشعب که تنوع ژنتیکی وسیعی از نظر خصوصیات مورفولوژیکی در بین ارقام مختلف آن دیده می‌شود. ارتفاع بوته این گیاه ۱۲۰-۹۰ سانتی متر می‌رسد و دارای یک ساقه اصلی است که از گره‌های پایین آن تعدادی ساقه جانبی مستقیم به وجود می‌آیند.

    گیاهشناسی-Glycine-max

    گیاهشناسی-Glycine-max

    برگ

    برگ‌های سویا سه برگچه‌ای و قلبی شکل بوده و دمبرگ بلندی دارند. برگ‌ها و نیام‌های گیاه را کرک‌هایی کوتاه به رنگ سفید یا طلایی پوشانده است. برگ‌ها با نزدیک شدن به زمان رسیدگی محصول ریزش پیدا می‌نمایند.

    گل

    گل‌های این گیاه کوچک و به رنگ سفید یا بنفش با گل آذین خوشه‌ای که ۱۶-۸ گل در هر خوشه وجود دارد. گلدهی ابتدا در زاویه داخلی برگ‌های پایین ساقه شروع شده و سپس به طرف بالا ادامه می‌دهند.

    گلدهی-سویا

    گلدهی-سویا

    گلدهی سویا

    گلدهی سویا به مدت ۲ تا ۳ هفته طول خواهد کشید. در بسیاری از ارقام این گیاه، سیکل زندگی در طی ۱۲۰-۸۰ روز به انتها خواهد رسید. گل‌های سویا خودگشن هستند و درصد دگر گشنی در آن‌ها بسیار کم است. حدود ۲۵ تا ۵۰ درصد گل‌ها تولید نیام می‌کنند. رنگ نیام‌ها زرد، خاکستری، قهوه ای، و یا سیاه می‌باشد. طول نیام‌های گیاه ۳تا ۵ سانتی متر بوده و در هر نیام حداکثر چهار بذر کروی، پهن و در بعضی ارقام طویل وجود دارد.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    بذر سویا

    وزن هزار دانه بیشتر ارقام زراعی سویا بین ۱۲۰ تا ۱۸۰ گرم با میانگین حدود ۱۵۰ گرم می‌باشد. بذر از دو لپه چاق، یک ساقچه با دو برگ کاملا متمایز از هم و یک ریشه چه که همه درون پوسته سختی قرار گرفته اند، تشکیل شده است. پوسته بذر معمولا به رنگ‌های زرد، سبز، قهوه ای، و یا سیاه دیده می‌شود.

    بذر-سویا

    بذر-سویا

    گیاهشناسی ریشه سویا

    ریشه چه به شکل یک ریشه اصلی تمایز پیدا می‌کند که در شرایط مساعد خاک تا عمق تقریبا ۲ متری هم توسعه خواهد یافت. همچنین ممکن است ریشه‌های نابه جا از پایین‌ترین بخش هیپوکوتیل انشعاب پیدا کنند. اغلب ریشه‌های ثانویه در عمق ۱۵-۲۰ سانتی متری خاک سطح الارض توسعه می‌یابند. بافت خاک روی الگوی توسعه ریشه و گستردگی آن تأثیر زیادی خواهد داشت. در ریشه‌های سویا باکتری‌های Rhizobium japonicum تولید گره نموده و باعث تثبیت نیتروژن اتمسفری می‌شوند.

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    اشتراک‌گذاری

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *