تاریخ :۳۱ فروردین ۱۴۰۳
راهنمای نحوه کوددهی آفتابگردان

راهنمای کوددهی آفتابگردان

  • کوددهی آفتاب گردان

    آفتابگردان گیاهی دارای رشد سریع و عملکرد روغن زیاد می باشد. بنابراین طبیعی است که این گیاه مقدار فراوانی عناصر غذایی از محیط جذب نماید. (راهنمای نحوه کوددهی آفتابگردان)

    علاوه براین پایین بودن شاخص برداشت آفتابگردان، به عبارت دیگر پایین بودن نسبت وزن بذر تولید شده به کل وزن این گیاه که اغلب یک سوم است، نشان داد که آفتابگردان در تبدیل مواد غذایی گیاهی به نحو مؤثری عمل نمی کند.

    راهنمای نحوه کوددهی آفتابگردان

    از این جهت بهایی که برای بذر آفتابگردان یا روغن آن دریافت می شود باید عمدتا بیش از بهای محصولات مفید دیگری باشد که می توان آنها را کاشت و در کاربرد کود، تعیین دقیق مقادیر مناسب عناصر غذایی مورد نیاز گیاه دارای اهمیت است.

    کافی بودن مواد غذایی به منظور بالا بردن میزان بازدهی بذر، دارای اهمیت است. البته در مقایسه با اثرات زیاد روش های زراعی و محیط، تأثیر هر یک از عناصر غذایی بر درصد روغن بذر به طورکلی کم، و بر اجزای تشکیل دهنده روغن بذر کمتر بوده است.

    میزان کود دهی آفتاب گردان:

    به طور کلی جهت تولید دو تن بذر، ۳/۲ تن کاه و ۸/۰ تن ریشه در هر هکتار مزرعه آفتابگردان، حدود ۸۲ کیلوگرم نیتروژن، ۱۳ کیلو گرم فسفر ( ۰۵, P)، ۶۰ کیلو گرم پتاسیم (۰ ,K)، ۹/۴ کیلوگرم گوگرد، ۳۷ کیلوگرم کلسیم، ۲۲ کیلو گرم منیزیم و ۷/۲ کیلوگرم عناصر کم مصرف از خاک جذب می شود.

    نکات استفاده از کود نیتروژنه:

    راهنمای نحوه کوددهی آفتابگردان

    اضافه کردن نیتروژن به خاک باعث افزایش شاخص سطح برگ آفتابگردان شده و با عملکرد بذر آن رابطه مستقیمی دارد. کود نیتروژنه باعث افزایش تعداد بذر در طبق و درصد روغن دانه می شود. افزایش کود نیتروژنه به خاک باعث افزایش درصد پروتئین دانه خواهدشد.

    قابل توجه است که دادن بیش از حد کود نیتروژنه به خاک دارای اثرات منفی روی درصد روغن بذر می باشد. به نظر می رسد اضافه کردن حدود ۱۰۰ کیلوگرم کود نیتروژنه در هر هکتار به خاک نتایج مطلوبی در پی داشته باشد.

    نحوه استفاده از کود نیتروژنه:

    در زراعت آفتابگردان کود نیتروژنه را در سه مرحله کاشت (۵۰ درصد)، ۲۵ روز پس از کاشت یا ظهور طبق ها (۲۵ درصد) و ۴۵ روز بعد از کاشت یا مرحله گل دهی (۲۵ درصد) به خاک اضافه می کنند. توصیه شده است کود را در فاصله ۱۰- ۵ سانتی متری بالاتر و یا پایین تر و در طرفین بذر قرار داد.

    فروش ویژه به مدت محدود
    فروش ویژه بیش از ۳۰۰۰ رقم محصولات کشاورزی، انواع بذر با بسته بندی اورجینال و خانگی، انواع کودهای وارداتی اصل، ادوات و ابزارآلات با ضمانت اصالت کالا
    همین الآن خرید کنید

    میزان مصرف کود فسفر:

    فسفر باعث افزایش درصد روغن بذر می گردد بنابراین کاربرد حدود ۵۰ کیلوگرم در هکتار( ۰۵ ,P) به مزرعه آفتابگردان توصیه می شود.

    میزان استفاده از کود پتاسه:

    در خاک های با کمبود پتاسیم، مصرف پتاس باعث زیادشدن درصد روغن بذر و افزایش تعداد بذر در هر طبق خواهد گردید.
    بنابراین بسته به وضعیت پتاسیم در خاک حدود ۵۰-۴۰ کیلو گرم پتاسیم (۰,K) در هکتار به خاک اضافه می گردد.

    استفاده از کود گوگرد دار:

    نتایج آزمایشات نشان دهنده آن است که در خاک های دارای کمبود گوگرد، اضافه کردن حدود ۲۵ کیلوگرم در هکتار گوگرد باعث افزایش درصد روغن بذر، تعداد بذر در هر طبق، وزن هر بذر و طبیعتا عملکرد دانه و روغن در هکتار خواهد شد.

    قابل توجه است که بین نیتروژن و گوگرد اثرات متقابل مثبتی وجود دارد. در بین عناصر کم مصرف، آهن منگنز و مولیبدن در افزایش کمیت و کیفیت بذر آفتابگردان مؤثر می باشند.

    محلول پاشی طبق ها با ترکیبات حاوی بر باعث افزایش درصد پر شدن دانه ها، درصد روغن بذر و عملکرد دانه خواهد گردید. کمبود بر قبل از گلدهی و در حین آن باعث ناقص شدن طبق های گل شده و ممکن است باعث ضعیف شدن ساقه پشت طبق و شکسته شدن آن شود.

    (راهنمای نحوه کوددهی آفتابگردان)

    منبع: کتاب زراعت گیاهان صنعتی وعلوفه ای، انتشارات دانشگاه پیام نور.

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    اشتراک‌گذاری

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *