تاریخ :۱۰ فروردین ۱۴۰۳
خواص-درمانی-کنجد

از خواص دارویی و درمانی کنجد بیشتر بدانید

  • از خواص دارویی و درمانی کنجد بیشتر بدانید

    از خواص دارویی و درمانی کنجد بیشتر بدانید: دانه‌های کنجد که در انواع سیاه و سفید موجود است و طعم و بافتی تند و ترد به وعده‌های غذایی شما می‌بخشد. فواید بسیار دانه کنجد به بهبود پوست، مو و سلامت کلی شما کمک می کند. آنها معمولاً به بسیاری از غذاهای آسیایی و خاورمیانه اضافه می شوند و به افزایش طول عمر معروف هستند. کنجد با طعم ملایم آجیلی خود، نه تنها غذاهای شما را خوش طعم تر می کنند، بلکه آنها را با بسیاری از ویتامین ها و مواد معدنی مهم غنی می کنند. شکی نیست که این دانه ها سرشار از خواص مفید هستند. می توان گفت تمامی بخشهای کنجد خاصیت درمانی دارند که در ذیل به آن اشاره خواهیم کرد.

    کنجد Sesame

    کنجد (Sesamum indicum) که به آن بنه نیز می‌گویند، گیاهی یکساله از خانواده Pedaliaceae است که از دوران باستان برای دانه‌های آن که به عنوان غذا و طعم‌دهنده استفاده می‌شود و روغن ارزشمندی از آن استخراج می‌شود، رشد می‌کند. گیاه کنجد احتمالاً در آسیا یا شرق آفریقا سرچشمه گرفته است و مصریان باستان از دانه آسیاب شده آن به عنوان آرد غلات استفاده می کردند. این دانه‌ها حداقل ۵۰۰۰ سال پیش توسط چینی‌ها استفاده می‌شد. گیاه کنجد که به طور گسترده کشت می شود. در بیشتر مناطق گرمسیری، نیمه گرمسیری و معتدل جنوبی جهان یافت می شود. عطر و طعم کنجد ملایم و آجیلی است. ماده اصلی تشکیل دهنده دانه، روغن آن است که معمولاً حدود ۴۴ تا ۶۰ درصد است. این روغن به دلیل پایداری خود در برابر اکسیداتیو مقاوم است. دانه ها همچنین سرشار از پروتئین هستند و سرشار از تیامین و ویتامین B6 هستند.

    وطن اصلی کنجد هندوستان است که از آنجا به نقاط دیگر دنیا راه یافته است. در حال حاضر چین بزرگترین تولید کننده کنجد در دنیا می باشد. هندوستان و حبشه از نظر تولید بعد از چین قرار دارند. در ایران نیز مقدری کنجد تولید می شود که بیشتر آن به مصرف تهیه روغن و حلوارده می رسد.

    گیاه شناسی کنجد

    کنجد گیاهی است یکساله با ارتفاع حدود یک متر که قسمت انتهایی ساقه آن پوشیده از کرک است. برگهای آن یبضی، باریک و نوک تیز است. گلهای آن برنگ سفید و یا قرمز بطور تک تک در کناره برگ های قسمت انتهایی ساقه ظاهر می شود. میوه این گیاه بصورت کپسول و محتوی دانه های کوچک و مسطح و بیضوی است که دانه کنجد نامیده می شود و قسمت مورد استفاده این گیاه است.

    دانه های کنجد سفید دارای آهن بیشتری نسبت به کنجد سیاه هستند و بیشتر به عنوان مواد غذایی و یا به صورت روغن استفاده می شوند.
    دانه‌های کنجد سیاه نسبت به دانه‌های کنجد سفید یا قهوه‌ای خوش طعم‌تر و عطر قوی‌تری دارند و ترجیحاً در داروها استفاده می‌شوند. آنها ۶۰ درصد کلسیم بیشتری نسبت به کنجد سفید دارند.

    از خواص دارویی و درمانی کنجد بیشتر بدانید

    کنجد علاوه بر مصارف آشپزی، دارای خواص مغذی، پیشگیرانه و درمانی هستند که آن ها را در طب سنتی قابل استفاده می کند. روغن دانه کنجد منبع غنی از مواد مغذی گیاهی مانند اسیدهای چرب امگا ۶، آنتی اکسیدان های فنولیک فلاونوئید، ویتامین ها و فیبر غذایی است. بنابراین، این دانه ها فواید مختلفی را ارائه می دهند. مزایای سلامتی دانه کنجد شامل موارد زیر است:

    ۱٫ رژیم گیاهخواری با پروتئین بالا

    دانه‌های کنجد منبع خوبی از پروتئین رژیمی هستند و اسیدهای آمینه باکیفیت ۲۰ درصد دانه‌ها را تشکیل می‌دهند. بنابراین، آنها برای تشکیل بخشی از یک رژیم غذایی گیاهی با پروتئین بالا عالی هستند. فقط آنها را روی سالاد، سبزیجات و رشته فرنگی خود بپاشید.

    ۲٫ پیشگیری از دیابت

    دانه های کنجد حاوی منیزیم و سایر مواد مغذی هستند که نشان داده شده است که با دیابت مبارزه می کنند. استفاده از روغن دانه کنجد به عنوان تنها روغن خوراکی در کاهش فشار خون و گلوکز پلاسما در بیماران دیابتی فوق حساس موثر است.

    ۳٫ درمان کم خونی

    دانه های کنجد، به ویژه دانه های سیاه، سرشار از آهن هستند. از این رو برای کسانی که از کم خونی و ضعف رنج می برند بسیار توصیه می شود.

    ۴٫ سلامت قلب و عروق

    روغن دانه کنجد از ضایعات آترواسکلروتیک جلوگیری می کند و از این رو برای سلامت قلب مفید است. آنها حاوی یک ترکیب آنتی اکسیدانی و ضد التهابی به نام سزامول هستند که خواص ضد آتروژنیک نیز از خود نشان می دهد، بنابراین سلامت قلب و عروق را بهبود می بخشد.
    دانه های کنجد سرشار از اسید چرب تک غیراشباع، اولئیک اسید هستند که به کاهش کلسترول بد و افزایش کلسترول خوب در بدن کمک می کند. این از خطر بیماری عروق کرونر و سکته جلوگیری می کند.

    ۵٫ خواص ضد سرطانی

    دانه کنجد حاوی منیزیم است که خاصیت ضد سرطانی دارد. آنها همچنین حاوی یک ترکیب ضد سرطان به نام فیتات هستند. ثابت شده است که دانه کنجد در کاهش خطر ابتلا به تومورهای روده بزرگ مؤثر است، بنابراین از سرطان روده بزرگ جلوگیری می کند. کنجد موجود در دانه کنجد نیز ممکن است اثر ضد سرطانی نشان دهد. این را می توان به خواص ضد تکثیری، ضد التهابی، پیش آپوپتوز، ضد متاستاتیک، ضد رگ زایی و پیش فاگوسیتیک سزامین نسبت داد.

    ۶٫ سلامت دستگاه گوارش

    دانه های کنجد از یک سیستم گوارشی سالم و روده بزرگ حمایت می کنند زیرا سرشار از فیبر هستند. این محتوای فیبر بالا به عملکرد صاف روده کمک می کند، بنابراین دفع مواد زائد را تسهیل می کند و یبوست را از بین می برد.

    ۷٫ تسکین آرتریت روماتوئید

    دانه‌های کنجد حاوی مس هستند، یک ماده معدنی که برای سیستم‌های آنزیمی آنتی‌اکسیدانی حیاتی است، بنابراین درد و تورم مرتبط با آرتریت را کاهش می‌دهد. علاوه بر این، این ماده معدنی به رگ‌های خونی، استخوان‌ها و مفاصل قدرت می‌دهد.

    ۸٫ سلامت تنفسی

    منیزیم موجود در دانه کنجد ممکن است خطر ابتلا به آسم و سایر اختلالات تنفسی را با جلوگیری از اسپاسم راه هوایی کاهش دهد. مطالعات همچنین اختلالات ریوی را با کمبود منیزیم مرتبط می کند.

    ۹٫ سلامت استخوان

    دانه های کنجد حاوی روی است که تراکم مواد معدنی استخوان و سلامت استخوان را افزایش می دهد. کمبود این ماده معدنی می تواند باعث پوکی استخوان در ناحیه لگن و ستون فقرات شود. دانه‌های کنجد منبع عالی کلسیم است، یک ماده معدنی کمیاب که برای سلامت استخوان‌ها حیاتی است.

    ۱۰٫ بهداشت دهان و دندان

    دانه‌های کنجد و روغن دانه کنجد با از بین بردن پلاک‌های دندانی و سفید کردن دندان‌ها به تقویت سلامت دهان کمک می‌کنند. روغن کشی، یعنی ریختن روغن دانه کنجد در دهان، می تواند میزان استرپتوکوک جهش یافته را هم در دندان ها و هم در بزاق دهان کاهش دهد و سلامت کلی دهان و دندان را تضمین کند.

    ۱۲٫ از بین بردن اثرات الکل

    دانه‌های کنجد به کبد کمک می‌کنند تا اثرات مضر الکل و سایر موادی که در بدن ایجاد مسمومیت می‌کنند را تجزیه کند.

    ۱۳٫ درمان اضطراب

    دانه های کنجد حاوی چندین ماده مغذی هستند که ممکن است خواص کاهش استرس داشته باشند. مواد معدنی مانند منیزیم و کلسیم با تنظیم عملکرد عضلات یعنی انقباض و آرامش به عنوان یک ضد اسپاسم عمل می کنند.

    ۱۴٫ کاهش کلسترول

    دانه کنجد سیاه در کاهش سطح کلسترول مفید است. آنها حاوی دو ماده به نام سزامین و سزامولین هستند که به گروهی از الیاف به نام لیگنان تعلق دارند. لیگنان ها، به ویژه هنگامی که همراه با استرهای استانول (ترکیبات شیمیایی شناخته شده برای کاهش سطح کلسترول بد) مصرف شوند، اثر کاهش دهنده کلسترول دارند.
    دانه کنجد سیاه همچنین حاوی ترکیبات گیاهی به نام فیتوسترول است که ساختاری شبیه به کلسترول دارد. مصرف آنها نه تنها سطح کلسترول خون را کاهش می دهد، بلکه خطر ابتلا به انواع خاصی از سرطان را نیز کاهش می دهد.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    ۱۵٫ سلامت چشم

    طبق طب سنتی چینی، بین اندام های داخلی و قسمت های خارجی مانند چشم ها رابطه قوی وجود دارد. کبد خون را ذخیره می کند و از آنجایی که شاخه خاصی از کانال کبد به سمت چشم می رود، کبد نیز می تواند خون را به چشم ها بفرستد تا از عملکرد آنها پشتیبانی کند.
    دانه کنجد سیاه برای کبد مفید است زیرا خون کبد را افزایش می دهد و در نتیجه چشم را تغذیه می کند. اثرات درمانی آنها به درمان تاری دید و خستگی و خشکی چشم کمک می کند.

    ۱۶٫ اندام ها را تغذیه کنید

    دانه کنجد سیاه باعث افزایش انرژی، تغذیه مغز و کند کردن پیری می شود. مصرف منظم دانه کنجد سیاه می تواند به کاهش علائم کمردرد، مفاصل دردناک یا سفت و سفت و ضعف در مفاصل کمک کند.

    ۱۷٫ کاهش فشار خون

    امروزه فشار خون بالا یک مشکل بهداشتی رایج در بین زنان و مردان در گروه های سنی مختلف است. مطالعات نشان داده اند که استفاده از این روغن می تواند به کاهش فشار خون کمک کند. منیزیم موجود در این روغن به کاهش فشار خون کمک می کند.

    طیف گسترده ای از مواد معدنی و ویتامین های موجود در این روغن به تقویت ایمنی شما کمک می کند. آنتی اکسیدان ها و این مواد مغذی به بدن کمک می کنند تا با عناصر سرطان زا به روشی بهتر مبارزه کند. فیتات های موجود در این دانه ها به دلیل خاصیت پیشگیری از سرطان نیز شناخته شده اند.

    ۱۸٫ اثرات ضد التهابی

    استفاده از روغن دانه کنجد سیاه، چه به صورت موضعی و چه با مصرف، می تواند به کاهش بیماری ها و شرایط ناشی از التهاب کمک کند. مقدار بالای مس موجود در این روغن به مصرف‌کنندگان کمک می‌کند تا با التهاب ناشی از شرایطی که مفاصل بدن را تحت تأثیر قرار می‌دهند بهتر مقابله کنند.

    از خواص دارویی و درمانی کنجد بیشتر بدانید

    فواید پوستی دانه کنجد

    کنجد سرشار از آنتی اکسیدان های قوی است و دارای خواص ضد باکتریایی و ضد ویروسی است. با آوردن خون و تغذیه فواید متعددی برای پوست شما ارائه می دهد. روغن استخراج شده از دانه کنجد سرشار از امگا ۶، کلسیم، منیزیم، فسفر، آهن و ویتامین های B و E است که به عنوان فرآورده های زیبایی استفاده می شود. بیایید یاد بگیریم که چگونه دانه کنجد برای پوست مفید است.

    ۱- خواص ضد التهابی

    روغن دانه کنجد یک عامل ضد التهابی طبیعی است و خواص درمانی بسیار خوبی دارد. خواص ضد باکتریایی آن به خلاص شدن از شر پاتوژن های پوستی مانند استافیلوکوک و استرپتوکوک و همچنین قارچ های پوستی رایج مانند قارچ پای ورزشکاران کمک می کند. روغن دانه کنجد مخلوط با آب گرم می تواند عفونت های قارچی واژن را کنترل کند.

    ۲- درمان آفتاب سوختگی

    هنگامی که روغن کنجد پس از قرار گرفتن در معرض باد یا آفتاب استفاده می شود، می تواند آفتاب زدگی را درمان کند. از آسیب اشعه های مضر ماوراء بنفش خورشید به پوست شما جلوگیری می کند و در نتیجه از ایجاد چین و چروک و رنگدانه ها جلوگیری می کند. برخی گزارش ها نشان می دهد که روغن کنجد ممکن است حاوی فیلترهای UV باشد.

    ۳- سم زدای پوست

    برخی معتقدند آنتی اکسیدان های موجود در روغن دانه کنجد ممکن است به سم زدایی پوست شما کمک کند. مولکول های این روغن وقتی روی پوست مالیده می شود، سموم محلول در روغن را جذب می کند که با آب داغ و صابون شسته می شوند. نصف فنجان روغن کنجد را با نصف فنجان سرکه سیب و یک چهارم فنجان آب مخلوط کنید. این باید هر شب بعد از پاشیدن آب به صورت خود استفاده شود.

    ۲۲٫ مناسب برای نوزادان

    پوست نوزاد، به ویژه ناحیه ای که با پوشک پوشیده شده است، اغلب به دلیل اسیدی بودن مواد زائد بدن دچار بثورات می شود. شواهد حکایتی نشان می دهد که روغن دانه کنجد ممکن است از پوست حساس آنها در برابر این بثورات محافظت کند. استفاده از آن بر روی بینی و گوش محافظت در برابر پاتوژن های رایج پوستی را فراهم می کند. همچنین با خشکی پوست مقابله می کند.

    ۲۳٫ پوست درخشان

    روغن دانه کنجد می تواند پوستی درخشان را برای شما فراهم کند. با نرم و لطیف نگه داشتن آن انعطاف پذیری پوست را حفظ می کند و نواحی بریدگی های خفیف، خراش ها و ساییدگی ها را التیام می بخشد. کنجد به سفت شدن پوست صورت به ویژه ناحیه اطراف بینی کمک می کند و بزرگ شدن منافذ را کنترل می کند. همچنین سمومی را که روی سطح و منافذ ایجاد می شوند خنثی می کند. صورت خود را با روغن دانه کنجد کاملا ماساژ دهید و قبل از شستشو با آب گرم صورت خود را با پودر برنج یا حبوبات بشویید. بعد صورت خود را با آب سرد بپاشید تا منافذ بسته شود.

    ۲۴٫ درمان ترک پاشنه پا

    اگر پاشنه های ترک خورده یا درد پا دارید، می توانید هر شب قبل از رفتن به رختخواب از روغن دانه کنجد استفاده کنید و پاهای خود را با جوراب نخی بپوشانید. این کار را باید چند روز انجام دهید تا پاهای نرم و لطیفی داشته باشید.

    از خواص دارویی و درمانی کنجد بیشتر بدانید

    خواص کنجد از نظر طب قدیم ایران

    از نظر طب قدیم ایران کنجد گرم و تر است. کنجد بسیار مغذی است و در اکثر کشورهای فقیر بعنوان جانشین گوشت بکار می رود.

    1. برای چاق شدن و تقویت نیروی جنسی موثر است
    2. برای رفع قولنج کنجد را آسیاب کرده و با سرکه مخلوط کنید و به مقدار نصف وزن کنجد، مغز بادام پوست کنده را با آن اضافه کنید. آنها را پودر کنید و هر روز به مقدار یک قاشق سوپخوری از آن بخورید.
    3. کنجد گرفتگی صدا را از بین می برد.
    4. نرم کننده معده و روده است.
    5. کره کنجد که در کانادا بنام تاهیتی معروف است و شبیه دره می باشد غذای خوبی برای رشد بچه هاست.
    6. برگ کنجد را اگر به سر بمالید باعث رشد و سیاهی موی سر می شود.
    7. کنجد نرم کننده معده و روده هاست.
    8. کنجد فشار خون را کاهش می دهد.
    9. کنجد ضد رماتیسم است.
    10. برای رفع ناراحتی کیسه صفرا مفید است.
    11. دم کرده برگ کنجد اسهال خونی را برطرف می کند.
    12. روغن کنجد برای رفع تنگی نفس و سرفه خشک و زخم ریه مفید است.
    13. روغن کنجد سوزش ادرار را رفع می کند.
    14. کنجد با همه خواصی که دارد برای معده ای ضعیف مناسب نیست، زیرا ثقیل الهضم است. اینگونه اشخاص باید آنرا با عسل و سرکه بخورند.

    موارد استفاده روغن کنجد

    روغن کنجد به عنوان روغن سالاد یا روغن پخت و پز، در شیرینی جات و مارگارین، در ساخت صابون، داروسازی و روان کننده ها استفاده می شود. روغن کنجد به عنوان یک ماده در لوازم آرایشی استفاده می شود. دانه کامل به طور گسترده در غذاهای خاورمیانه و آسیا استفاده می شود. در اروپا و آمریکای شمالی از دانه ها برای طعم دادن و تزئین غذاهای مختلف، به ویژه نان ها و سایر محصولات پخته شده استفاده می شود.

    منابع:

    1. www.britannica.com
    2. www.stylecraze.com
    3. کتب طب سنتی

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    اشتراک‌گذاری

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *