گیاه رزماری + آشنایی جامع با خواص رزماری و روغن رزماری
گیاه رزماری
گیاه رزماری + آشنایی جامع با خواص رزماری و روغن رزماری: گیاه رزماری با نام علمی Rosmarinus officinalis از خانواد نعناعیان (Lamiaceae) است که حداقل دارای ۱ درصد روغن فرار میباشد. گیاه معطر بوتهای و پایا، با شاخههای بالارونده، که ارتفاع آن به ۲ متر میرسد. برگها باریک با انتهایی بدون نوک و سوزنی شکل، گلها به رنگ سبز تیره و به ندرت صورتی یا سفید رنگ میباشد. برگ و سرشاخههای گلدار گیاه، اندام دارویی رزماری را تشکیل میدهد. برگ و سرشاخههای گلدار گیاه رزماری هنگام شروع باز شدن گلها و در فصول بهار و تابستان جمع آوری میگردد. پرورش گیاه رزماری در بیشتر نواحی ایران معمول میباشد. پرورش دهندگان گیاه رزماری را در دنیا کشورهای شمال آفریقا خصوصا مراکش و تونس و کشورهای جنوب اروپا خصوصا اسپانیا، فرانسه، ایتالیا، یوگسلاوی و آمریکا تشکیل میدهند.
- نام فارسی: رزماری، رومارن عربی: اکلیل الجبل، حصالبان، حصالبان اکسیر

گیاه-رزماری
مواد تشکیل دهنده گیاه رزماری
· روغن رزماری
ماده متشکل اصلی برگ و سرشاخههای گیاه رزماری را روغن فرار تشکیل میدهد. روغن رزماری یک روغن محرک است و از نظر رایحه و اثر، گرم و نافذ میباشد. فارماکوپ گیاهی بریتانیا میزان روغن فرار رزماری را ۱٪ حجم در وزن ذکر کرده است. ولی میزان روغن فرار این گیاه در نقاط مختلف دنیا بین ۵/۰ تا ۵/۲ درصد گزارش شده است. عمدهترین ترکیبات موجود در روغن فرار رزماری را ۱.۸۔سینئول (۱٫۸ – cineol)، بورنئول (Borneol)، کامفر (Campher)، بورنیل استات (Bornyl acetate)، آلفا-پینن (pinene-α) و- B پینن تشکیل میدهند که بسته به شرایط جغرافیائی محل کشت گیاه، میزان و درصد هریک از این مواد متغیر میباشد.
· سایر ترکیبات طبیعی موجود در برگ و سرشاخه های گلدار رزماری
- فلاونوئیدها مانند جنکوانین Genkwanin) و لوتئولین (Luteolin)،
- اسیدهای فنلی مانند اسید رزمارینیک (Rosmarinic acid)،
- دی ترپن ها،
- تری ترپن ها،
- تانن ها،
- مواد تلخ،
- رزین،
- ساپونین،
- پروتئین،
- چربی،
- کربوهیدرات،
- فیبر،
- برخی املاح و ویتامین ها

خواص-گیاه-رزماری
گیاه رزماری + آشنایی جامع با خواص رزماری و روغن رزماری
آشنایی جامع با خواص رزماری و روغن رزماری
از رزماری به صورت خوراکی در درمان اضطراب، سردرد، میگرن، فشار خون، نفخ و بیاشتهائی و به صورت موضعی بعنوان مسکن موضعی در درمان دردهای عضلانی و بیماریهای روماتیسمی استفاده میشود. همچنین به علت عطر و طعم مناسب در صنایع آرایشی-بهداشتی مورد استفاده قرار میگیرد.
اثر محرک رزماری روی سیستم اعصاب مرکزی بسیار برجسته است. مصرف رزماری موجب سهولت ترشح و دفع صفرا میشود. از این جهت از آن در بیماریهای برقان و نارسائی اعمال کبد استفاده بعمل میآورند. مصرف رزماری در موارد ضعف عمومی، خستگی مفرط و بیحالی بیمار در دوران نقاهت مفید تشخیص داده شده است.
۱- بهبود عملکرد مغز با گیاه رزماری
رزماری ممکن است عملکرد مغز را بهبود بخشد. در یونان و روم باستان، رزماری را تقویت حافظه میدانستند. تحقیقات نشان میدهد که استنشاق روغن رزماری به جلوگیری از تجزیه استیل کولین، یک ماده شیمیایی مغز که برای تفکر، تمرکز و حافظه مهم است، کمک میکند. وقتی از ۲۰ بزرگسال جوان در یک اتاق کوچک پراکنده از روغن رزماری سؤالات ریاضی پرسیده شد، سرعت و دقت آنها به نسبت مستقیم با مدت انتشار روغن افزایش یافت. علاوه بر این، سطح ترکیبات خاص رزماری در خون آنها نیز افزایش یافته است که نشان میدهد رزماری میتواند تنها از طریق تنفس وارد بدن شما شود.

بهبود عملکرد مغز با گیاه رزماری
به طور مشابه، دانشجویان پرستاری که در حین انجام آزمایش، روغن رزماری تنفس کردند، در مقایسه با تنفس روغن اسطوخودوس یاعدم وجود اسانس، افزایش تمرکز و یادآوری اطلاعات را گزارش کردند. تحقیقات دیگر نشان میدهد که تنفس رزماری و سایر روغنهای ضروری ممکن است عملکرد مغز را در افراد مسن مبتلا به زوال عقل، از جمله افراد مبتلا به بیماری آلزایمر، بهبود بخشد.
۲- رزماری رشد مو را تحریک می کند
یکی از شایعترین انواع ریزش مو، آلوپسی آندروژنتیک است که بیشتر به عنوان طاسی با الگوی مردانه شناخته میشود. اگرچه میتواند زنان را نیز تحت تأثیر قرار دهد. روغن رزماری با جلوگیری از حمله یک محصول جانبی تستوسترون به فولیکولهای مو، که علت این وضعیت است، آلوپسی آندروژنتیک را درمان میکند.
وقتی مردان مبتلا به آلوپسی آندروژنتیک دو بار در روز به مدت ۶ ماه روغن رزماری رقیق شده را روی پوست سر خود ماساژ دادند، همان افزایش ضخامت مو را تجربه کردند که از ماینوکسیدیل (روگین)، یک داروی رایج برای رشد مجدد مو استفاده میکردند. علاوه بر این، کسانی که از روغن رزماری استفاده میکردند، در مقایسه با ماینوکسیدیل، خارش پوست سر کمتری را گزارش کردند که نشان میدهد رزماری ممکن است قابل تحملتر باشد.
تحقیقات دیگر نشان میدهد که روغن رزماری ممکن است با ریزش موی تکه تکه یا آلوپسی آره آتا که نیمی از جمعیت زیر ۲۱ سال و حدود ۲۰ درصد از افراد بالای ۴۰ سال را تحت تاثیر قرار میدهد، مبارزه کند. هنگامی که افراد مبتلا به آلوپسی آره آتا هر روز یک ترکیب اسانس رزماری را به مدت ۷ ماه به پوست سر خود مالیدند، ۴۴ درصد در مقایسه با تنها ۱۵ درصد در گروه کنترل که از روغنهای خنثی جوجوبا و دانه انگور استفاده میکردند، بهبودی در ریزش مو نشان دادند.
۳- رزماری ممکن است به تسکین درد کمک کند
در طب عامیانه از رزماری به عنوان یک مسکن خفیف استفاده میشود. در یک مطالعه دو هفته ای، بازماندگان سکته مغزی با درد شانه که دو بار در روز مخلوط روغن رزماری را با طب فشاری به مدت ۲۰ دقیقه دریافت کردند، ۳۰ درصد کاهش درد را تجربه کردند. کسانی که فقط طب فشاری دریافت کردند، ۱۵ درصد کاهش درد داشتند. علاوه بر این، یک مطالعه حیوانی نشان داد که روغن رزماری نسبت به استامینوفن، یک داروی مسکن رایج بدون نسخه، برای درد کمی موثرتر است.
۴- رزماری ممکن است استرس را کاهش دهد
عوامل زیادی میتوانند باعث استرس شوند. از جمله آزمونهای مدرسه. استنشاق روغن رزماری ممکن است به کاهش اضطراب امتحان کمک کند. هنگامی که دانشجویان پرستاری قبل و در طول زمان آزمایش، روغن رزماری را از یک استنشاق تنفس کردند، نبض آنها حدود ۹٪ کاهش یافت. در حالی که هیچ تغییر قابل توجهی بدون روغن رزماری رخ نداد.

کاهش استرس با رزماری
از آنجایی که افزایش ضربان نبض منعکس کننده استرس و اضطراب کوتاه مدت است، روغن رزماری ممکن است به طور طبیعی استرس را کاهش دهد. علاوه بر این، زمانی که ۲۲ بزرگسال جوان روغن رزماری را به مدت ۵ دقیقه استشمام کردند، بزاق آنها در مقایسه با کسانی که یک ترکیب غیر معطر را استشمام میکردند، ۲۳ درصد سطوح پایینتری از هورمون استرس کورتیزول داشت. افزایش سطح کورتیزول میتواند سیستم ایمنی بدن شما را سرکوب کند. و به بیخوابی و ایجاد نوسانات خلقی، از جمله مشکلات بالقوه دیگر کمک کند.
۵- ممکن است گردش خون را افزایش دهد
گردش خون ضعیف یک شکایت رایج است. ممکن است بیشتر آن را در دستها و پاهای خود متوجه شوید. اگر سردی انگشتان دست و پا را تجربه میکنید. حتی در دمای نسبتاً گرم روغن رزماری ارزش توجه دارد. در یک مطالعه، زنی مبتلا به بیماری رینود که گردش خون را مختل میکند، دستان خود را با مخلوط روغن رزماری ماساژ داد و دریافت که این روغن بیشتر از روغن خنثی به گرم شدن انگشتانش کمک میکند.
این اثرات با تصویربرداری حرارتی تایید شد. اگر به بیماری رینود مبتلا هستید، رگهای خونی انگشتان دست و پا در هنگام سردی یا استرس منقبض میشوند و باعث میشوند رنگ خود را از دست داده و سرد شوند. روغن رزماری ممکن است با انبساط عروق خونی شما کمک کند. در نتیجه خون شما را گرم میکند تا راحتتر به انگشتان دست و پا برسد. تحقیقات بیشتری برای تایید این اثرات مورد نیاز است. اما رزماری ممکن است آزمایشی ارزشمند و کم هزینه باشد.
۶- ممکن است هوشیاری و انرژی تا شما را بالا ببرد
روغن رزماری معمولاً برای فشارهای روحی و خستگی در طب عامیانه استفاده میشود. هنگامی که ۲۰ جوان سالم روغن رزماری را استنشاق کردند، گزارش کردند که در مقایسه با بوییدن روغن دارونما، حدود ۳۰ درصد از نظر ذهنی شادابتر و حدود ۲۵ درصد کمتر خواب آلودگی داشتند. این افزایش هوشیاری با تغییرات امواج مغزی و افزایش ضربان قلب، تنفس و فشار خون مطابقت دارد. استفاده از روغن رزماری رقیق شده روی پوست شما ممکن است مزایای مشابهی داشته باشد، زیرا میتواند از این مسیر به مغز شما برسد.

افزایش هوشیاری و انرژی با رزماری
در یک مطالعه، استفاده از روغن رزماری رقیق شده روی پوست باعث شد ۳۵ فرد سالم بعد از ۲۰ دقیقه به طور قابل توجهی احساس توجه، هوشیاری، انرژی و شادابی بیشتری نسبت به استفاده از روغن دارونما داشته باشند. با این حال، تحقیقات بیشتری در این زمینه برای تایید این نتایج مورد نیاز است.
۷- ممکن است التهاب مفاصل را کاهش دهد
شواهد اولیه نشان میدهد که روغن رزماری ممکن است به کاهش التهاب بافتی که میتواند منجر به تورم، درد و سفتی شود کمک کند. ممکن است این کار را با جلوگیری از مهاجرت گلبولهای سفید خون به بافتهای آسیب دیده برای آزادسازی مواد شیمیایی التهابی انجام دهد. هنگامی که به افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید ۱۵ دقیقه ماساژ زانو با استفاده از مخلوط روغن رزماری سه بار در هفته داده شد، در دو هفته ۵۰ درصد کاهش درد التهابی زانو در آنها مشاهده شد.
در مقایسه با کاهش ۱۲ درصدی در افرادی که روغن به آنها داده نشده بود. آرتریت روماتوئید یک وضعیت خود ایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن شما به بافتهایی مانند زانو و سایر مفاصل حمله میکند و به پوشش مفصل آسیب میزند و باعث التهاب میشود. تحقیقات بیشتری در مورد تأثیر رزماری بر التهاب مورد نیاز است.
گیاه رزماری + آشنایی جامع با خواص رزماری و روغن رزماری
خواص دیگر روغن رزماری
روغن رزماری ممکن است برای موارد زیر مفید باشد:
-
سرطان
روغن رزماری دارای اثرات آنتی اکسیدانی و ضد التهابی است. که مطالعات لوله آزمایش نشان میدهد که ممکن است با سلولهای سرطانی مبارزه کند.
-
سلامت کبد و گوارش با گیاه رزماری
مطالعات حیوانی نشان میدهد که روغن رزماری ممکن است ترشح صفرا را تحریک کند که در هضم چربی مهم است و مکانیسمهای دفاعی آنتی اکسیدانی شما را برای محافظت از کبد فعال میکند.

سلامت کبد و گوارش با گیاه رزماری
-
کمک به جلوگیری از مسمومیت غذایی
روغن رزماری میتواند به مهار رشد گونههای خاصی از باکتریها که باعث مسمومیت غذایی میشوند کمک کند. این امر مستلزم استفاده از مقادیر دقیق و بسیار کمی از روغن درجه غذایی است. این را در خانه آزمایش نکنید.
-
مقاومت آنتیبیوتیکی
رزماری و سایر روغنهای ضروری ممکن است دیواره سلولی باکتریهای مقاوم به آنتیبیوتیک را تضعیف کنند. و نه تنها به آنها آسیب میرسانند، بلکه آنتیبیوتیکها را نیز قادر میسازند وارد شوند. همچنین رزماری و سایر روغن های ضروری ممکن است اثر بخشی آنتی بیوتیک های خاص را افزایش دهند. این ممکن است دوز کمتری از این داروها را مجاز کند که می تواند عوارض جانبی را کاهش دهد.
عوارض جانبی ناشی از مصرف گیاه رزماری و روغن آن
مصرف دارویی موضعی گیاه رزماری و یا کاربرد فرآوردههای آرایشی – بهداشتی حاوی رزماری در برخی از افراد حساس، گهگاه ایجاد قرمزی پوست، درماتیت، حساسیت پوستی و حساسیت به نور ایجاد میکند. رزماری در دوران بارداری، شیردهی و در بیماران صرعی و فشار خون بالا بهتر است بکار نرود. روغن رزماری دارای ۲۰-۱۰ درصد کافور میباشد. که اگر به مقدار زیاد مصرف شود میتواند موجب تشنجات صرع مانند شود.
موارد استعمال گیاه رزماری در پزشکی گذشته
در طب گذشته از رزماری به صورت خوراکی به عنوان مدر و ضدنفخ و به صورت موضعی بعنوان ضد التهاب و ضد درد استفاده میکرده اند. طی صدها سال از رزماری در مراقبت از پوست و مو استفاده شده است. و یکی از اجزاء ادکلن real و جزء اصلی آب تقطیری تهیه شده از الکل رقیق و گلهای رزماری است که نوعی مخلوط قابض گیاهی در حامل سرکه سیب میباشد. و به پاکسازی، تقویت و سمزدایی پوست بویژه پوستهای چرب و مستعد آکنه کمک نموده و به داشتن اثرات فوق العاده در ایجاد جوانی مشهور است.
خواص رزماری برای مو
رزماری برای آبکشی موهای تیره و مالش دادن پوست سر مورد استفاده قرار میگیرد. که برای تأمین سلامت موها و جلوگیری از ریزش بیش از حد آنها ارزشمند است. رزماری به برگرداندن رنگ به موهای خاکستری و حتی درمان طاسی مشهور است.
خواص رزماری برای کبد
۳ راه برای سم زدایی کبد با رزماری
کبد ماشین لباسشویی بدن ما است. سمزدایی که بدن ما را پاکسازی میکند و به ما کمک میکند تا از شر سموم خطرناک خلاص شویم. رزماری گیاهی قدرتمند که توسط خود بقراط، پزشک بزرگ یونانی، برای خواص ضد سرطانی، ضد التهابی و پاکسازی کبد تجویز شده است. یکی از مهمترین اندامهای بدن انسان، کبد است که وظیفه اصلی تولید صفرا و دفع سموم را از بدن ما بر عهده دارد. در اینجا آمده است که چگونه مصرف رزماری به سمزدایی کبد شما کمک میکند.

سم زدایی کبد با رزماری
۱- دیورتیک بودن گیاه
سرعت خروج آب از بدن را افزایش میدهد و در نتیجه عوامل بیماری زا، نمک ها، سموم و چربی اضافی را از بدن دفع میکند.
۲- جریان صفرا را تنظیم می کند
روغن رزماری جریان صفرا را تنظیم میکند که به خنثی کردن مواد غذایی اسیدی از معده کمک میکند.
۳- عملکرد کبد را تقویت می کند
سموم خطرناک تجمع یافته در بدن را پاکسازی میکند و آنها را از کبد خارج میکند.
طرز استفاده از گیاه رزماری
راه هایی برای گنجاندن رزماری در رژیم غذایی:
- برگها، چه تازه و چه خشک رزماری، بهعنوان یک گیاه چاشنی فوقالعاده برای گوشتها و کاری، و همچنین طعمدهندهای در انواع غذاها مانند سوپ، سالاد، خورش و پوره استفاده میشوند.
- مصرف آن به شکل چای می تواند بیماری های گوارشی را درمان کند. فقط چند برگ را به آب داغ اضافه کنید، پنج دقیقه بخارپز کنید، صاف کنید و گرم مصرف کنید.
موارد احتیاط
از آنجایی که رزماری ماهیت ادرارآور دارد، مصرف این گیاه برای زنان در دوره قاعدگی یا زنان باردار توصیه نمی شود.
منابع:
بینهایت مفید بود، ممنون از سایت مفیدتون
سپاس از حسن توجه شما دوست گرامی