سنجد و خواص معجزه آسای آن + زمان مصرف پودر سنجد
سنجد (غبیرا)
- نام علمی: Elaeagnus angustifolia
در این مطلب از دی مگ به معرفی سنجد و خواص معجزه آسای آن از جمله خواص سجد برای لاغری، برای معده، خواص پودر سنجد + زمان مصرف پودر سنجد (Elaeagnus angustifolia) و مضرات آن میپردازیم. سنجد که معمولاً زیتون روسی نامیده میشود، بومی اروپا و آسیا است. درخت سنجد درختی است برگ ریز با اندازه متوسط که به خشکی مقاوم است. تعداد زیادی از ترکیبات از سنجد بدست آمده است که این درخت را منبع خوبی از فلاونوئیدها، آلکالوئیدها، مواد معدنی و ویتامینها کرده است. میوه سنجد غذای قرقاولها و بلدرچینها را تامین میکند. این گیاه دارای برگهای بیضوی تا نیزهای شکل و شاخههای خاردار است. رنگ برگهای سنجد سبز مات تا خاکستری است.
پوست سنجد ابتدا صاف و خاکستری است و بعداً به طور ناهموار سفت و چروکیده میشود. سنجد، میوههای زرد رنگ زیتونی شکل هستند که خوراکی هستند و طعم کمی شیرین و مطبوع دارند. در جوانی زرد و در زمان بلوغ قرمز رنگ، خشک و آرد آلود، اما شیرین و خوراکی است. میوه از آگوست تا اکتبر بالغ میشود و در تمام زمستان روی درخت میماند. در اواسط تابستان، از ماه میتا ژوئن، گلهای زرد معطر سنجد با برگهای بید مانند خاکستری مایل به نقرهای شکوفا میشود.
گیاه شناسی سنجد
سنجد اغلب در نزدیکی رودخانهها رشد میکند. مقاوم در برابر باد و خشکی است و میتواند در مزارع زنده بماند. گیاه سنجد آفتاب کامل را ترجیح میدهد، اما سایه را تحمل میکند. طول برگهای گیاه سنجد ۴ تا ۸ سانتی متر، نیزهای شکل (بدون دندان) و با دمبرگ کوتاه است. برگها با رنگ سبز مایل به خاکستری تا تقریباً نقرهای با رگههای ظریف هستند. طول گلهای گیاه سنجد ۳ تا ۱۲ میلیمتر است.

سنجد و خواص معجزه آسای آن + زمان مصرف پودر سنجد
گلها زرد مایل به کرم هستند و به صورت خوشههای کوچک روی شاخههای سال جاری دیده میشوند. گلها بسیار معطر هستند و در اوایل بهار ظاهر میشوند. طول میوه سنجد ۱۰ تا ۱۲ میلی متر است. شکل میوه سنجد توت مانند و بیضوی است و در امتداد شاخهها پراکنده هستند. وقتی میرسند، میوههای نارنجی مایل به قرمز هستند. هر میوه یک دانه دارد. میوهها را میتوان به صورت خام یا پخته به عنوان چاشنی در سوپ مصرف کرد. میوه کاملا خشک و تا حدودی آردآلود هستند.
درخت سنجد و خواص معجزه آسای آن
رویشگاه درخت سنجد به دلیل سازگاری آن با محیطهای مختلف در اغلب نقاط کره زمین از جمله آمریکای شمالی، اروپای شرقی و غربی، آسیای مرکزی و شمالی است. به گزارش سرویس بهداشت و درمان خبرگزاری دانشجویان ایران، به طور کلی ۳ نوع درخت سنجد در دنیا وجود دارد که ۲ نوع هلاگنوس و هیپوفار در ایران موجود است. درخت سنجد هلاگنوس به دلیل درشتی میوه قامت بلند، نداشتن خار و برگهای پهن به درخت سنجد هیپورفیا برتری دارد.
خواص درخت سنجد در تمام اندامهای آن منتشر شده است و ریشه، چوب، پوست و میوه آن دارای خواص دارویی و صنعتی متفاوتی است. از پوست درخت سنجد یک ماده شیمیایی دارویی مهم به نام تتراهیدرو آرمور-متیل-N استخراج میشود. از برگ درخت سنجد آلکانویید استخراج میشود که در صنایع داروسازی کاربرد دارد. اسانس گل سنجد در صنایع داروسازی و آرایشی و عطرسازی بکار میرود.

درخت سنجد و خواص معجزه آسای آن
درخت سنجد دارای ۳ قسمت برون بر (پوست قهوهای رنگ)، میانبر (آردی شکل) و درون بر هسته چوبی و سفت آن است که قسمت میان بر و درون بر آن دارای ارزش غذایی فراوان است. در قسمت میانبر ۲ نوع قند گلوکز و فروکتوز، ۷ نوع چربی اشباع شده و اشباع نشده وجود دارد. در قسمت درون بر سنجد ۱۷ نوع آمینواسید و مقداری پروتئین وجود دارد که هر یک از این آمینواسیدها خواص دارویی بسیار مفیدی دارند. بطوریکه میتوان گفت میوه سنجد یک میوه دارویی صفر است. این میوه در طب سنتی به عنوان تانن قابض است. بنابراین در معالجه بیماریهای دندان، لثه و اسهال و در درمان زخم معده موثر است و میتواند از خونریزی جلوگیری کند. اگر آرد و هسته میوه سنجد با هم آسیاب شود. مصرف خوراکی آن بیماری آرتروز را درمان میکند.
-
روش های کنترل آفات و بیماری های درخت سنجد
کنترل یا ریشه کن کردن بیماریهای درخت سنجد اگر غیرممکن نباشد، دشوار است. دلیل اصلی این امر توانایی سنجد در تولید شاخههای تاج ریشه و مکنده است. هرس یا برش ساده هیچ تأثیری بر روی درخت سنجد ندارد. زیرا تمایل دارد از کنده ریشه جوانه بزند. سنجد همچنین گیاهی مقاوم در برابر آتش است و تمایل دارد مناطق سوخته را پوشش دهد. درو کردن با یک ماشین چمن زنی نوع برس و حذف مواد بریده شده و سپس سمپاشی احتمالاً مؤثرترین راه برای از بین بردن بیماریهای درخت سنجد است. دو نوع قارچ وجود دارد که میتواند سنجد را تحت تاثیر قرار دهد:
۱- پژمردگی ورتیسیلیوم
پژمردگی ورتیسیلیوم به درخت سنجد در مناطق شرقی که بسیار مرطوب و مرطوب یا زهکشی ضعیفی هستند حمله میکند و معمولاً آنها را میکشد و باعث پژمرده شدن برگها میشود.
۲- شانکر Phomopsis
بیماری شانکر یک شانکر قهوهای مایل به قرمز تا سیاه است که روی شاخههای کوچکتر ظاهر میشود و در نتیجه نوعی «خونریزی» در نواحی بیمار ایجاد میشود. زمانیکه قارچ شاخه را پوشاند، کمبود آب باعث پژمرده شدن برگها و از بین رفتن شاخهها میشود. اگرچه درخت سنجد میتواند بدون آب رشد کند، اما در صورت کمبود شدید آب دچار استرس میشود و باعث ظاهر شدن قارچ میشود. در نهایت، تعداد کمی از حیوانات و حشرات، سنجد را تغذیه یا آزار میدهند، بنابراین کنترل بیولوژیکی موثری وجود ندارد.

آفات و بیماری های درخت سنجد
سنجد و خواص معجزه آسای آن + زمان مصرف پودر سنجد
خواص سنجد
تمام قسمتهای درخت سنجد برای درمان طیف وسیعی از بیماریها استفاده میشود. سنجد دارای طیف وسیعی از فعالیتها از جمله قابض، ضد سرفه، ضد التهاب و ضد نفخ و همچنین اثرات مفیدی بر درد مفاصل و آرتریت و التیام زخم است. همچنین به عنوان یک ماده مقوی زنانه، مقوی کبد و طحال، درمان اسهال، پوکی استخوان و مشکلات معده استفاده شده است. مطالعات بالینی در مورد کاربردهای درمانی عصاره میوه سنجد برای درمان آرتروز توسط محبوبی در سال ۲۰۱۸ بررسی شده است.
اثربخشی آن با استامینوفن (۱۰۰۰ میلی گرم در روز) و ایبوپروفن (۱۲۰۰ میلی گرم در روز) بدون عوارض جانبی قابل مقایسه است. اثرات ضد التهابی سنجد منجر به مهار TNF-α، COX-1، COX-2 و IL-1β و القای سیتوکیننها میشود. صالح و همکاران در سال ۲۰۱۸ فعالیت عصارههای گل سنجد را بر روی ردههای سلولی سرطان دهان انسان FaDu و SCC25 بررسی کردند. رگزایی و تکثیر سلولی به طور قابل توجهی مهار شد.
خواص سنجد برای معده
پودر سنجد حاوی فیبر بالایی است و گرسنگی را کاهش میدهد و برای افرادی که مشکلات گوارشی دارند مفید است. سنجد یک ماده غذایی مفید برای دستگاه گوارش است. سنجد حاوی کارتینوئیدها و پلیفنولها است که این مواد برای درمان زخم معده مفید و موثر هستند. پودر سنجد، معده را تقویت و مکانیسم صفرا را مهار میکند و از این طریق موجب جلوگیری از تهوع و استفراغ میشود. سنجد سموم معده و روده را رفع میکند.
خواص سنجد برای لاغری
پودر سنجد دارای مقادیر بالای فیبر است. فیبر موجب سیری و کاهش اشتها میشود و از این طریق فرد میزان کمتری غذا مصرف کند و دیرتر احساس گرسنگی پیدا می کند. پودر سنجد متابولیسم بدن را بالا میبرد. با مصرف روزانه پودر سنجد میتوانید کاهش وزن داشته باشید.

خواص سنجد
با وجود آنکه خواص پودر سنجد برای لاغری میتواند تاثیرگذار باشد؛ اما نمیتوان تنها با مصرف پودر سنجد به کاهش وزن لازم رسید. به همین دلیل پیروی از یک رژیم لاغری اصولی لازم است تا بتوان به میزان کافی کاهش وزن داشته و به تناسب اندام رسید.
پودر سنجد
در ایران از پودر خشک میوه سنجد مخلوط با شیر، برای درمان روماتیسم مفصلی و درد مفاصل استفاده میشود.
زمان مصرف پودر سنجد
برای تهیه پودر سنجد باید میوه سنجد را با پوست، هسته و گوشت آسیاب کنید. از پودر سنجد میتوانید برای تهیه یک میان وعده بسیار مفید استفاده کنید. بدین صورت که یک قاشق غذاخوری از سنجد را با یک لیوان شیر مخلوط کنید. برای شیرین شدن میتوانید به آن یک قاشق غذاخوری عسل اضافه کنید.
خواص پودر سنجد برای چاقی
یکی از خواص پودر سنجد کمک به چاقی صورت است. بسیاری از افراد از لاغری صورت خود ناراضی هستند. یکی از مواد غذایی گیاهی که میتواند موجب چاقی صورت شود، پودر سنجد است. برای بهره مندی از این خاصیت پودر سنجد میتوانید به صورت موضعی از این پودر برای صورت استفاده کنید و به پر شدن گونه و سایر قسمتهای صورت کمک کرده و در نهایت چهره شما مجددا زیبایی و جذابیت خود را بدست بیاورد.

خواص پودر سنجد
مضرات پودر سنجد
مصرف این پودر پر خاصیت ممکن است در برخی افراد که بیماریهای خاصی دارند، ایجاد مشکل کند. برای مثال مصرف پودر سنجد برای افرادی که مبتلا به یبوست هستند، مضر است. در برخی موارد ممکن است در افراد ایجاد حساسیت و آلرژی کند. مصرف سنجد برای افرادی که سرد مزاج هستند، مضر است و میتواند موجب ضعف اعصاب آنها شود.
منابع:
- www.ediblewildfood.com
- کتاب بانک جامع اطلاعات دارویی، انتشارات واحد تحقیقات مرکز تحقیقات رایانهای قائمیه اصفهان، ۱۳۹۰.
- www.columbia.edu
- www.cabi.org
دیدگاهتان را بنویسید