تاریخ :۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳
مراحل کاشت نهال در باغ میوه

مراحل کاشت نهال در باغ میوه

  • کاشت نهال

    کاشت نهال در محل اصلی دارای مراحل زیر است: (مراحل کاشت نهال در باغ میوه)

    ١- کندن نهال از خزانه:

    زمان کندن نهال از خزانه وقتی است که تمام برگ های نهال، خزان کنند. یعنی به اصطلاح، نهال به خواب زمستانه فرو برود. این زمان در هر منطقه ای فرق می کند. به طور کلی، پایان دوره کندن نهال، آخر زمستان و قبل از ورم کردن جوانه ها است. برای تهیه نهال های سالم با ریشه های کافی، لازم است قبل از کندن نهال، زمین خزانه را آبیاری کنیم. پس از چند روز که زمین خزانه گاورو شد، می توان نهال ها را با دقت از زمین خارج کرد. هنگام کندن نهال باید سعی کنیم که خاک اطراف نهال با دقت به آرامی به وسیله بیل یا وسیله دیگر برداشته شود.

    همچنین تا جایی که ممکن است باید از زخمی شدن ریشه های اصلی و از بین رفتن ریشه های فرعی جلو گیری کنیم. چون هر چه نهال دارای ریشه های بیشتری باشد، احتمال پا گرفتن آن زیادتر می شود. به خصوص باید سعی کنیم، آسیب کمتری به ریشه های مویی وارد شود.

    زیرا این ریشه ها عامل اصلی برای جذب آب و مواد غذایی از زمین هستند. از کندن نهال، هنگامی که باد شدیدی می وزد باید خودداری کنیم. زیرا بادهای شدید سبب می شوند که به ریشه های ظریف و حساس آسیب برسد. پس از کندن نهال از زمین باید نهال ها را فوری جمع آوری کنیم.

    سپس داخل گونی با پارچه مرطوبی که دارای کاه و کلش است قرار بدهیم. این نهال ها تا زمان کاشت با بسته بندی باید در همین حال نگهداری شوند. از قرار دادن نهال با ریشه های بدون پوشش در جریان هوا یا تابش آفتاب باید خودداری کرد. زیرا بیشتر تلفات و خشک شدن نهال ها به دلیل رعایت نکردن این نکته است.

    (مراحل کاشت نهال در باغ میوه)

    ۲- آرایش ریشه نهال:

    هنگام کندن نهال ها از خزانه هر قدر هم دقت کنیم، باز هم قسمتی از ریشه در اثر برخورد بیل آسیب می بیند. بنابراین راه ورود مناسبی برای عامل های بیماری زا مانند قارچ ها و … به وجود می آید. به همین دلیل، هنگام کاشت نهالها در محل اصلی ابتدا با وسیله ای مانند داسک یا قیچی باغبانی ، قسمت های زخمی شده ریشه را قطع می کنند. به این کار، آرایش ریشه می گویند.

    ۳- پارالیناژ یا پرالیناژ :

    زمین اصلی ، محیط تازه ای برای نهال جوان به حساب می آید. به همین دلیل ، مقداری از انرژی نهال جوان در ابتدا برای سازگاری با محیط جدید مصرف می شود. با انجام پارالیناژ در ابتدای کاشت ، می توانیم مقداری مواد غذایی کافی در اختیار ریشه نهال قرار بدهیم . همچنین تا اندازهای رطوبت کافی برای ریشه نهال فراهم آوریم. بعلاوه، این کار تا حدودی پوشش مناسبی برای زخم های ریشه آرایش شده به وجود می آورد.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    پرالیناژ محلولی است که از مخلوط کرد گاوی ، خاک رس و یک قارچ کش، تهیه می شود. ریشه نهال هایی که قرار است در زمین اصلی بکارند در این محلول ، فرو می برند . به این کار، «پارالیناژ» می گویند. ب رای تهیه محلول پارالیناژ، سیصد گرم قارچ کش را با ده کیلو گرم خاک رس نرم، پنج کیلو گرم کود دامی پوسیده الک شده و صد لیتر آب، مخلوط می کنند.

    ۴. چگونگی کاشت نهال :

    هنگام کاشت نهال باید دقت کرد که طوقه یا یقه نهال ، هم سطح زمین قرار گیرد. میدانید که به قسمت فاصله بین ریشه و ساقه، طوقه می گویند. اگر نهال، عمیق تر از اندازه لازم و معمول کاشته شود ، مقداری از ساقه در زیر خاک می ماند. در نتیجه در اثر رطوبت و نرسیدن نور آفتاب به سرعت پوسیده و خشک می شود. به علاوه، جهت کاشت نهال باید طوری باشد که قسمتی از تنه که روی آن پیوند زده شده است، رویه شمال قرار بگیرد. هرگز نباید نهال ها را بدون پوشش در جریان باد و تابش آفتاب قرار داد.
    برای پر کردن گودال اگر خاک دیگری داریم که از نظر ترکیب مواد غذایی بهتر از خاک گودال است ، خوب است که از آن استفاده کنیم. قبل از پر کردن گودال ، مقداری کود حیوانی پوسیده و کود شیمیایی سوپر فسفات را با خاک مخلوط می کنیم . این خاک را طوری داخل گودال می ریزیم که ارتفاع خاک داخل گودال پر شده ، کمی بیشتر از خاک اطراف باشد. به این ترتیب ، پس از آبیاری و نشست خاک ، سطح آن با اطراف برابر خواهد شد. پس از گاورو شدن خاک درون گودال ، زمان کاشت درخت ، فرا می رسد.
    برای کاشت نهال ، ابتدا یک نفر به وسیله بیل، خاک درون گودال را به اندازه ح جم ریشه ها یا کمی بیشتر خارج می کند. سپس شخص دیگری نهال را به صورت عمودی در وسط گودال نگه میدارد . به طوری که ریشه های اصلی و فرعی به راحتی در داخل گودال قرار بگیرند. همچنین طوقه نهال هم سطح خاک قرار گیرد.

    سپس خاک نمدار خاک رو (سطح الارض) را روی ریشه ها می ریزند. وقتی خاک به اندازه کافی روی ریشه ها قرار گرفت باید به وسیله پا، کمی خاک اطراف نهال را فشار داد. بهتر است قبل از فشرده کردن خاک ، نهال را با یک حرکت ملایم کمی به طرف بالا بکشیم و جابه جا کنیم. این حرکت باید آرام انجام شود. چون تکان شدید ، باعث از بین رفتن ریشه های مویین می شود. به این ترتیب ذره های خاک به طور یکنواخت در زیر و اطراف ریشه ها قرار می گیرند. پس از کاشت، فوری باید در ختان را آبیاری کرد.

    ۵- قرار دادن قیم در کنار نهال :

    برای جلوگیری از کج شدن یا کنده شدن نهال های تازه کاشته شده در اثر بادهای محلی از قیم استفاده می کنند. برای این کار، بهتر است از تیم های چوبی به بلندی یک و نیم تا دو متر استفاده کنیم. این تیم ها باید استقامت کافی داشته باشند. برای مقاومت بیشتر باید حدود چهل تا پنجاه سانتی متر از انتهای قیم در خاک قرار گیرد . نصب قیم در منطقه هایی که باد خیز است و برای پایه های رویشی پا کوتاه ضروری است. ولی اگر نهال قوی و مناسبی داریم و در منطقه هم باد زیادی وجود ندارد، استفاده از قیم، لازم نیست.

    (مراحل کاشت نهال در باغ میوه)

    منبع: نشریه ایجاد باغ میوه، وزارت جهاد کشاورزی، و معاونت ترویج و نظام بهره برداری، چاپ اول.

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *