تاریخ :۳۰ فروردین ۱۴۰۳
  • بیماری زنگ یونجه یکی از بیماری های یونجه در مناطق گرم و مرطوب می باشد که به ویژه در مزارع تولید بذر و یا در مزارعی که برداشت در آن ها به تأخیر افتاده است، اهمیت دارد. بیماری از بسیاری از مناطق کشور گزارش شده است.

    عامل بیماری

    عامل بیماری Uromyces striatus است که اختصاص به یونجه دارد و روی شبدر، اسپرس، ماشک و خللر بیماری زا نمی باشد . عامل زنگ یونجه، یک زنگ بلند چرخه و دگر سرایه است. شایع ترین گونه زنگ شبد (=U. teheranicus ) U. trifolii-repentis  یک زنگ بلند چرخه و جور سرایه است. عامل بیماری دارای اوردیوسپورهای مدور تا بیضوی شکل تک سلولی، زرد تا قهوه ای روشن با جداری صاف و دارای سه تا چهار روزنه تندشی در قسمت استوایی اوردیوسپور بوده و به طور متوسط دارای ابعاد ۱۹-۱۷×۲۴-۲۲ میکرومتر می باشند.

    تلیوسپورهای قارچ نیز بیضوی شکل، قهوه ای رنگ، تک سلولی، دارای دنباله شفاف در قسمت انتهایی اسپور هستند (شکل۱-۱ ). تلیوسپورها دارای برجستگی های نواری مشخص روی سطح می باشند و به طور متوسط دارای ابعاد ۲۱-۱۷×۲۶-۱۶ میکرومتر هستند.

    شکل ۱-۱ A- جوش های ناشی از بیماری زنگ روی برگ شبدر، B- تلیوسپورهایUromyces striatus

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید
    مدیریت بیماری

    ارقام یونجه رهنانی و یونجه مهاجران مقاومت نسبی بیشتری و ارقام یونجه همدانی و رنجر حساسیت بیشتری نسبت به این بیماری دارند.

    منبع: کتاب بیماری های گیاهان زراعی ایران

    نویسنده: دکتر بهرام شریف نبی

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *