تاریخ :۴ اردیبهشت ۱۴۰۳
راهنمای جامع کاشت و برداشت آفتابگردان

راهنمای جامع کاشت و برداشت آفتابگردان

  • راهنمای جامع کاشت و برداشت آفتابگردان

    کاشت آفتابگردان در مزرعه

    راهنمای جامع کاشت و برداشت آفتابگردان از جمله فاصله کاشت آفتابگردان، عملیات مورد نیاز برای جوانه زنی بذر آفتابگردان، برداشت ارقام پا بلند و پا کوتاه آفتابگردان، روش آبیاری و هرس آفتابگردان همگی در سایت دی مگ. با ما همراه باشید.

    کود مورد نیاز آفتابگردان

    عملیات آماده سازی زمین برای کاشت آفتابگردان مشابه ذرت است. جهت کاشت آن باید ذرات خاک سطحی و مجاور بذر، کاملا کوچک و متراکم و خاک عمقی نرم و پوک باشد. معمولا اواخر تابستان تا اوایل پاییز با اجرای شخم عمیق، بقایای محصول سال قبل را به زیر خاک برده و زمین را تا اوایل بهار به حال خود رها می کنند.
    در صورتی که محصول قبلی بقایای آلی کافی به خاک اضافه ننموده باشد، معمولا مقدار ۲۰ تا ۳۰ تن در هکتار کود حیوانی را قبل از اجرای شخم پاییزه و یا در صورت وجود زمان کافی حداقل ۱ ماه قبل از کاشت به خاک اضافه کرده و با اجرای دیسک سنگین و عمیق با خاک مخلوط می نمایند.

    راهنمای جامع کاشت و برداشت آفتابگردان

    راهنمای جامع کاشت و برداشت آفتابگردان

    راهنمای جامع کاشت و برداشت آفتابگردان

    فاصله کاشت آفتابگردان

    فواصل ردیف های کاشت آفتابگردان در کشورهای مختلف حدود ۱۰۰-۵۰ سانتی متر است و در زراعت های مکانیزه فواصل ردیف ها را عریض تر می گیرند. همچنین فاصله بین بوته ها روی ردیف را ۳۰ سانتی متر در نظر می گیرند. برای هیبریدها و ارقام دیررس با طول دوره رشد زیاد، فواصل کاشت ۳۰ × ۶۰ سانتی متر و برای ارقام زودرس فواصل کاشت باریک تر حدود ۳۰ × ۴۵ سانتی متر نتایج مطلوبی داشته است. در صورت کاشت متراکم معمولا هنگامی که بوته ها ۲ تا ۴ برگی شدند اقدام به تنک نمودن مزرعه می کنند.

    عملیات مورد نیاز برای جوانه زنی بذر آفتابگردان

    میزان بذر لازم در کاشت ردیفی آفتابگردان حدود ۵ تا ۱۰ کیلوگرم است. در کشت غیرردیفی و دست پاش حدود ۱۵ تا ۲۰ کیلوگرم در هکتار است. آفتابگردان برای جوانه زنی و رشد مطلوب نیازمند به بستر بذر کاملا مناسب می باشد. به منظور جوانه زنی و استقرار اولیه سریع به خصوص تحت شرایط کشت دیم، بذرها را باید به مدت ۱۴ ساعت در آب شیرین خیساند. سپس در محیط سایه خشک نمود. بعد از ضدعفونی بذرها با قارچکش های تیرام و یا کاپتان به مقدار ۳-۲ گرم به ازای هر کیلوگرم بذر، آنها را در عمق ۵-۳ سانتی متری کشت می کنند. در صورت وجود رطوبت در اعماق خاک، کشت بذر در عمق ۱۰-۷ سانتی متری توصیه می شود.

    روش آبیاری در کاشت آفتابگردان

    این گیاه را معمولا در روش آبیاری سطحی به صورت جوی و پشته می کارند. اما در صورتی که بافت خاک سبک باشد و یا از آبیاری بارانی استفاده شود، کاشت در روی زمین مسطح انجام می شود.

    راهنمای جامع برداشت آفتابگردان

    واریته های پابلند آفتابگردان به طور معمول تقریبا ۱۶۰-۱۲۰ روز و واریته های پا کوتاه ۹۰-۱۲۰ روز پس از کاشت آماده برداشت می شوند. زمان برداشت طبق ها هنگامی است که پشت طبق زرد یا قهوه ای می شود. در این هنگام رطوبت بعضی از دانه ها ممکن است به ۵۰ درصد برسد. در حالیکه رطوبت مطلوب ذخیره سازی دانه ۸ تا ۹ درصد است.
    از نظر فیزیولوژیکی رسیدگی دانه هنگامی است که رطوبت آن به حدود ۴۵ درصد رسیده باشد. برداشت زود هنگام باعث کاهش عملکرد و تأخیر در برداشت باعث ریزش و افزایش خسارت پرندگان به خصوص گنجشک می گردد. چنانچه برداشت با دست انجام می شود، بایستی از ارقامی استفاده کرد که تولید ساقه های جانبی نکند و فقط یک طبق بزرگ در انتهای ساقه اصلی تولید دارند.

    همچنین جهت تولید طبق های بزرگ در این شرایط تراکم بوته را کم می گیرند تا برداشت آنها ساده تر باشد. در این حالت جهت کاشت را شمالی-جنوبی انتخاب می کنند تا اکثر طبق های آفتابگردان در زمان رسیدگی به طرف شرق آویزان بوده. کارگران برداشت کننده روی تریلر سوار می شوند و طبق ها را به راحتی قطع و جمع آوری می کنند.

    فروش ویژه به مدت محدود
    فروش ویژه بیش از ۳۰۰۰ رقم محصولات کشاورزی، انواع بذر با بسته بندی اورجینال و خانگی، انواع کودهای وارداتی اصل، ادوات و ابزارآلات با ضمانت اصالت کالا
    همین الآن خرید کنید
    • راهنمای جامع برداشت ارقام پا بلند آفتابگردان

    ارقام پا بلند و تک طبق آفتابگردان را به وسیله دست برداشت می کنند. این ارقام را با تراکم بوته کم و در صورت امکان در جهت شمال -جنوبی کشت می کنند تا در زمان رسیدن طبق ها به سوی مشرق آویزان شوند. در این صورت کارگران برتریلری که در طول ردیف های کاشت حرکت می کنند سوار می شوند و طبق ها را با دست بریده و جمع آوری می کنند. سپس طبق های بریده را ۱ تا چند روز در آفتاب طوری پهن می کنند که پشت طبق ها به طرف نور خورشید باشد. تا بدین طریق نه تنها طبق بهتر خشک گردد بلکه از خسارت پرندگان محفوظ بمانند بعد از آن طبق ها را با کمباین ساکن خرمن کوبی می کنند.

    • برداشت ارقام پا کوتاه آفتابگردان

    برداشت آفتابگردان از ارقام کوتاه و نیمه کوتاه پر طبق را می توان توسط کمباین غلات انجام داد. در این حالت باید فاصله استوانه های کوبنده و دور موتور و سرعت باد کمباین را برای آفتابگردان تنظیم نمود.

    برداشت مکانیزه آفتابگردان از زمانی که رطوبت دانه ها به ۱۶ تا ۱۸ درصد رسیده باشد امکان پذیر است. اما بهترین زمان برای برداشت آفتابگردان وقتی است که رطوبت دانه ها به ۱۴ درصد رسد. می توان جهت تسریع در خشک شدن محصول قبل از برداشت از طریق محلول پاشی بوته ها توسط مواد برگریز همچون دی کوات، کلرات منیزیم یا فسفات دی پیریدیل اقدام به ریزش برگ و خشک نمودن آنها نمود.

    هرس آفتابگردان

    یک قانون خوب این است که آفتابگردان را در اواخر بهار یا اوایل تابستان به نصف اندازه خود هرس کنید و سپس در ژوئن آنها را به حدود یک سوم کاهش دهید. با این حال، هنگامی که جوانه ها شروع به تشکیل شدن کردند، از هرس کردن گل های آفتابگردان چند ساله خودداری کنید، تا از شکوفه دادن آنها جلوگیری نکنید.

    منبع:

    1. کتاب زراعت گیاهان صنعتی وعلوفه ای، انتشارات دانشگاه پیام نور.
    2. www.wikihow.com

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۴ از ۵

    اشتراک‌گذاری

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *