انگل سس و مبارزه با آن
انگل سس و مبارزه با آن: این انگل گیاهی فاقد ریشه است.نکات قابل توجه این است که سس هرگز غلات را مورد حمله قرار نمیدهد. این انگل به ساقه حمله میکند وبا جذب شیره پرورده باعث تضعیف گیاه و کند شدن عمل برداشت میشود. این جنس گونههای زیادی دار که همه انگل اجباری هستند. رشتههای سس به رنگ زرد و نارنجی هستند و حالتی شکننده دارند.
- نام علمی: cuscuta spp
- تیره: پیچک (Convolvulus)
- دامنه انتشار: مزارع یونجه می باشد ولی محصولاتی همچون پیاز، انگور، سیب زمینی، چغندر قند، و حتی گیاهان زینتی را نیز مورد حمله قرار میدهد.
زندگی بیولوژی انگل سس
بذر سس برای جوانه زنی نیاز به میزبان ندارد. اغلب در عمق ۱ الی ۳ سانتی متری خاک میروید. حداقل درجه حرارت برای جوانه زنی متفاوت میباشد، برای همین برخی از سسها در تابستان و برخی در بهار جوانه میزنند. از بذر سس پایهای رشد میکند و بعد از ارتباط با سیستم آوندی گیاه میزبان ارتباط سس با خاک قطع میشود. پس از اتصال به میزبان به سرعت رشد کرده و مواد فتوسنتزی گیاه را به سمت خود میکشد. زمانی از یک میزبان به میزبان دیگر منتقل میشود، میزبان اولیه را میکشد، چون دیگر به ان احتیاجی ندارد.
سیکل زندگی سس
گلدهی سس به گلدهی میزبان مرتبط میشود و سیکل زندگی سس به سیکل زندگی میزبان وابسته میشود. یک ماه پس از اتصال به میزبان شروع به گلدهی میکند. گلهای سس به رنگ سفید و صورتی متمایل به زرد میباشد.
مبارزه با انگل سس
- جلوگیری از ورود بذر سس به مزرعه
- عدم استفاده از کود دامی الوده به بذر سس
- در صورت وجود خار شتر در مزرعه نسبت به حذف ان اقدام کنید.
جلوگیری از انتشار رشته های سس
جهت جلوگیری از انتشار رشتههای سس باید از انتشار لکههای آلوده جلوگیری کرد. سس در مزرعه ابتدا به صورت لکه دیده میشود. این لکهها همراه با میزبان باید قبل از گلدهی چیده شوند و در بیرون از مزرعه سوزانده شوند. پس از چیدن لکههای آلوده از مزرعه بهتر است محل را با علف کش پاراکوات یا گراماکسون سمپاشی کنید. در مورد مزارع یونجه یکی از راههای خوب مبارزه چیدن از کف است (استفاده از دیسک). یکی از راههای دیگر چراندن مزرعه توسط گوسفندان است.

جلوگیری-انگل-سس
۱- مبارزه زراعی
در این روش از تناوب زراعی استفاده میکنیم. در این روش در طی ۲ تا ۳ سال از کاشت گیاهان میزبان سس ممانعت میکنیم و گیاهانی همچون غلات استفاده میکنیم. از دیگر عملیاتهای زراعی که میتواند برای مبارزه با سس مفید واقع شود استفاده از شخم عمیق است که باعث میشود بذر سس در عمق خاک دفن شود.
۲- مبارزه شیمیایی
باید قبل از چسبیدن سس به میزبان صورت گیرد که علف کش داکتال میتواند مفید واقع شود. در منطقه مغان در مزرعههای چغندر قند استفاده از علف کش پرونامید با نام تجاری KERB بهترین نتیجه را میدهد. پس از چسبیدن سس به میزبان باید از سموم تماسی مثل گراماکسون و داینوسب استفاده کرد که باعث از بین رفتن سس و یونجه با هم میشود. ولی چون یونجه چندساله است، دوباره سبز میشود.

علف کش رانداپ اگر در دز پایین به کار برود (۰/۱ -۰٫۱۵ KG/HE) مناسب است. این علف کش زمانی به کار میرود که سن گیاه یونجه دوسال به بالا باشد. در دز توصیه شده انقدر قوی نیست که یونجه چندساله را از بین برود، ولی روی سس تاثیر گذار است.
یک پیشنهاد جذاب برای رهایی از سس!
مادهای که باعث تحریک جوانه زنی سس میشود اتیلن است. با تزریق گاز اتیلن در خاک در زمانی که گیاه اصلی ما در زمین نیست، باعث جوانه زنی در سس شویم و چون گیاه میزبان حضور ندارد، باعث از بین رفتن آن شویم.

انگل-سس
منبع:
کتاب علف های هرز و کنترل آنها، نشر تاک.
دیدگاهتان را بنویسید