تاریخ :۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • روش های تکثیر گیاهان آپارتمانی

    ازدیاد:

    شامل دو روش جنسی (تکثیر با بذر و هاگ) و غیر جنسی (قلمه، خوابانیدن، تقسیم بوته، پیوند و…) است که می توان گیاهان را تکثیر نمود. (روش های تکثیر گیاهان آپارتمانی)

    •  روش جنسی:

    متداول ترین روش تکثیر برای گیاهان خود گرده افشان توسط بذر است. در گیاهان خود گرده افشانی ، هسته اسپرم موجود در گرده گل تولید شده توسط یک گل ، سلولهای تخمک یک گل را روی همان گیاه بارور می کند. ازدیاد توسط دانه نیز به طور گسترده ای برای بسیاری استفاده می شود.

    برخی گیاهان نظیر بگونیا، فیکوس، مارچوبه و بنفشه آفریقایی را می توان با کشت بذر گیاه جدیدی بدست آورد. البته بیشتر گیاهان شبیه گیاه والد نمی باشند.

    • روش غیر جنسی:

    هر شکلی از تولید مثل غیرجنسی در گیاهانی اتفاق می افتد که گیاه جدید از قطعه ای از گیاه اصلی رشد کند یا از یک ساختار تولید مثل خاص (مانند استولون ، ریزوم ، غده ، بنه یا پیاز) رشد کند.

    بسیاری از مردم عقیده دارند که تکثیر غیرجنسی غیر طبیعی است و گیاهانی که از این طریق حاصل می شوند فاقد مقاومت یا مقاومت گیاهان رشد یافته از بذر هستند. اما تکثیر جنسی غیر طبیعی نیست. برخی از اشکال آن – به عنوان مثال ، لایه بندی و پیوند – در طبیعت معمول است.

    تنها توجیهی که در مورد تعمیم گیاهان غیرجنسی تکثیر فاقد مقاومت است ، این واقعیت است که بیماریهای ویروسی از طریق تکثیر غیرجنسی قابل انتقال هستند و اکثر این بیماریها از طریق بذر قابل انتقال نیستند.

    • قلمه زنی:

    قلمه قسمتی از اندام گیاه مانند ریشه، ساقه، برگ است که جهت تکثیر، ریشه دار می شوند تا بتوانند گیاه جدیدی تولید نمایند. معمول ترین نوع قلمه درگل کاری، قلمه سر شاخه است که قلمه علفی نیز نامیده می شود. گیاهانی مانند حسن یوسف، دراسنا، شمعدانی، فیلودندرون، آبوتیلون و… با این روش تکثیر می شوند.

    • قلمه برگی با دمبرگ:

    برگ ها را روی خاک، خاکستر، ماسه یا پیت ماس طوری قرار می دهند که دمبرگ در خاک قرار گیرد. جوانه و ریشه در قسمت دمبرگ به وجود می آید که پس از رشد گیاه کاملی بوجود می آید. بگونیا رکس، اشوریا، پپرومیا، گلوکسینیا، بنفشه آفریقایی و کراسولا با این روش تکثیر می شوند.

    • قلمه برگ:

    گیاهانی نظیر بگونیا و بنفشه افریقایی را می توان به این طریق تکثیر نمود، جهت تسریع در ریشه زنی، شکاف هایی در پشت برگ روی رگبرگ های اصلی پهنک ایجاد می کنند و یا برگ را به چند قطعه مثلثی تقسیم می کنند و سپس روی خاک نرم قرار می دهند به صورتی که رگبرگ ها کاملا به خاک بچسبند، پس از مدتی در محل برش رگبرگ ها گیاهان جدید به وجود می آیند.

    • قلمه ریشه:

    قلمه ریشه را بعد از تهیه به صورت افقی یا عمودی در بستر کاشت قرار می دهند مانند بگونیا، کلرودندرون.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید
    • تقسیم بوته:

    گیاه را با دقت از خاک خارج کرده و توسط چاقوی تیز به چند قسمت تقسیم می کنیم به طوریکه هر قسمت حداقل دارای ریشه کافی، یک یا چند ساقه، جوانه باشند سپس هر قسمت را در همان عمق قبلی در خاک کاشته و دور از نور خورشید قرار می دهیم تا گیاه رشد کند، تقسیم بوته در زمان استراحت گیاه صورت می گیرد. مانند نخل مرداب، برگ عبایی، زنبق، بنفشه آفریقایی.

    • پاجوش:

    در حقیقت نوعی تقسیم بوته است، پاجوش ها مستقیما از روی ریشه سطحی تولید و چون از ابتدا دارای ریشه هستند به راحتی با جدا کردن به همراه مقداری ریشه در گلدان دیگری کشت می شوند. فصل جدا کردن پاجوش ها پاییز و بهار است.

    • خوابانیدن:

    عبارت است از قرار دادن قسمتی از گیاه در مجاورت خاک، برای ایجاد ریشه و جدا کردن از گیاه مادری مانند فیکوس، دراسنا، کوردیلین.

    • پیوند زدن:

    در پیوند، شاخه یا جوانه گیاهی که پیوندک نام دارد روی گیاه دیگری که پایه نام دارد مستقر می شود به طوی که پس از مدتی آوندهای آن ها به هم متصل و گیاه واحدی بوجود می آورند مانند کاکتوس ها، کاملیا و گیاهان گوشتی.

    منبع: 

    ۱- سایت دانشنامه بریتانیکا

    ۲- کتاب پرورش و نگهداری گل و گیاهان آپارتمانی، انتشارات نشر آموزش کشاورزی، ۱۳۸۸

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    اشتراک‌گذاری

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *