تاریخ :۳۱ فروردین ۱۴۰۳
سمنو-خواص-بیشمار

سمنو و خواص درمانی بیشمار آن

  • سمنو و خواص درمانی بیشمار آن

    در این مقاله از دی مگ به سمنو و خواص درمانی بیشمار آن، همچنین طرز تهیه سمنو خانگی و بهترین زمان مصرف سمنو می پردازیم. سمنو یک غذای پودینگ مانند است که از جوانه گندم و آرد گندم تهیه می شود که گاهی با شکر و آجیل طعم دار می شود. منشا این غذا در ایران است. پخت سمنو در مراسمی به نام سامانو پزان که معمولاً از یک هفته قبل از عید نوروز شروع می شود، در این مراسم تا پایان سال ادامه دارد. تهیه سمنو به روش سنتی نیاز به چند روز آماده سازی دارد. به طور کلی سمنو یک غذای روزمره محسوب نمی شود، بلکه در جشن سال نو ایرانیان به نام نوروز تهیه می شود که در ماه مارس هر سال در چند روز پخش می شود.

    سمنو و خواص درمانی بیشمار آن

    سمنو و خواص درمانی بیشمار آن

    در یک رسم چند صد ساله نوروزی به نام هفت سین، سفره ای در خانه با هفت آیتم چیده می شود که در الفبای ایرانی با حرف س شروع می شود که هر کدام از این اقلام که شامل غذاهایی مانند سیر، سرکه و سیب می شود. سمنو یکی از این هفت اقلام سنتی هفت سین است و به عنوان نمادی از ثروت و رفاه تلقی می شود. با گذشت زمان، تهیه سمنو در جشن های سال نو در سایر کشورهای خاورمیانه مانند افغانستان و تاجیکستان نیز مرسوم شده است.

    سمنو چیست؟ خواص درمانی بیشمار سمنو

    سمنو (Samanu) را از عصاره جوانه گندم تازه و آرد کامل گندم تهیه می کنند. سمنو خوشمزه و شیرین است و این در حالی است که به آن هیچ نوع ماده شیرین کننده اضافه نمی کنند. علت شیرینی آن ترکیب عصاره جوانه گندم با آرد کامل است که طعم شیرین به آن می دهد. مواد و ویتامین های موجود در گندم و جوانه آن ارزش غذایی فراوانی دارد. در داخل این غذای بهشت که تزئین بخش سفره هفت سین است، بادام های شیرین می ریزند که نماد و مایه برکت است. این بادام ها را پس از پختن از سمنو خارج می کنند، تعدادی از آنها را به عنوان برکت کیف پول در داخل کیف پول قرار می دهند تا باعث فراوانی پول و ثروت گردد.

    بادام، حاوی ویتامین E و ویتامین B و مقدار فراوانی از فسفر، پتاسیم، منیزیم، کلسیم، گوگرد، سدیم، آهن، قند، مواد ازته و چربی است که به هنگام طبخ سمنو، جذب آن شده و باعث مقوی شدن بیشتر این غذا می گردد. مصرف سمنو باعث تقویت عمومی بدن بویژه استخوان ها می گردد و غذای بسیار مفیدی برای زنان بویژه زنان باردار، بچه شیرده و یائسه محسوب می شود.

    فواید سمنو

    1.  به سلامت افراد و پیشگیری از پاره ای از بیماریها کمک می کند.
    2. دارای ویتامینهای K-E-A و گروه ویتامین های B۱۲ ،B6 ،B5 ،B3 ،B1 و مواد مهم دیگر مانند فسفر، کرومیوم، روی، سلنیوم، آهن و مس است.
    3. سمنو مغذی و انرژی زا است و بویژه برای ورزشکاران پرورش اندام بسیار مفید است.
    4. سمنو داروی طول عمر و آرامش اعصاب است.
    5. شیرافزا است از این رو هم برای مادران شیرده و هم به علت مقوی بودن برای زنان باردار بسیار مفید است.
    فواید سمنو

    فواید سمنو

    دیگر خواص درمانی سمنو

    می توان به اثرات شفابخش سمنو در درمان :

    1. سوء هاضمه،
    2. نازایی،
    3. سختی زایمان،
    4. سنگ کیسه صفرا و اختلال صفرا،
    5. پادرد،
    6. کندی ضربان قلب،
    7. ریزش مو،
    8. لاغری،
    9. یبوست،
    10. واریس،
    11. قند خون و دیابت،
    12. بی خوابی عصبی،
    13. تصلب شرائین و کلسترول،
    14. ضعف حافظه،
    15. بیماران دوره نقاهت،
    16. بهت زدگی،
    17. و پرکاری تیروئید اشاره کرد.

    همچنین در درمان بیماری های اسکیزوفرنیا، سایکوز، فسفات ادرار، خون ادراری، ترمیم زخم ها، فلج مغزی، مقاومت در برابر عفونت، بهبودی زخم های قرنیه، بیماری رینود، اکرودینی، کولی باسیلوز، هوابلعی، مخملک، کوریزای مزمن، پیستوریازیس، تب برفکی، ورم میز راه، سرگیجه های منی پر، کم خونی هیپو کروم، آرتروز، ورم زبان همراه بار، آرتریت پا و شبکه، پارکینسون، عوراض یائسگی، پورپورا، اسپرو، اسکروفولوس، هپاتیت، یرقان، یرقان نوزادی، کمک به ترمیم شکستگی استخوان و عقیم بودن، به عنوان غذا و کمک درمانی مفید و مؤثر است.

    خواص درمانی بیشمار سمنو

    خواص درمانی بیشمار سمنو

    طرز تهیه سمنو خانگی 

    مواد لازم برای پخت سمنو:

    • ۵۰۰ گرم گندم
    • ۲ کیلوگرم آرد گندم
    • ۳ تا ۴ لیتر آب
    • آجیل (هر مقدار یا نوع دلخواه)
      همانطور که در بالا می بینید، مواد سمنو محدود به گندم و آرد است. برای تهیه سمنو در دستور پخت سنتی نیازی به شکر نیست. از آنجایی که شیرینی آن از جوانه زدن گندم حاصل می شود. اما اگر دوست دارید طعم شیرین تری داشته باشد، می توانید به آن شکر اضافه کنید.
    1. گندم را بشویید. آنها را یک شب در آب خیس کنید. سپس در سینی بریزید و با پارچه نخی پاک کنید. پارچه باید همیشه خیس باشد. اجازه دهید ۲ تا ۳ روز جوانه بزنند و قبل از سبز شدن آنها را آسیاب کنید.
    2. آن ها را در صافی بریزید و کمی آب روی آن ها بریزید و دست بزنید تا آب گندم از سبوس گندم جدا شود.
    3. آب گندم را با آرد مخلوط کنید. آرد باید کاملا در آب و آب حل شود و گلوله نشود. برای ۱۰ کیلوگرم آرد و ۱ کیلوگرم گندم حدود ۸ تا ۱۰ لیتر آب لازم است.
    4. مواد سمنو را روی شعله گاز گذاشته و حرارت را زیاد کرده و مدام مواد را هم بزنید تا ته نگیرد تا به جوش بیاید.
    5. وقتی سمنو به جوش آمد دیگر نیازی به هم زدن مدام نیست. فقط هر یک ساعت آن را هم بزنید و دمای شعله را خیلی کم کنید. سمنو در ۱۰ تا ۱۵ ساعت آماده می شود. و می توانید روی آن را با پسته یا بادام تزئین کنید.
    طرز تهیه سمنو خانگی 

    طرز تهیه سمنو خانگی

    بهترین زمان مصرف سمنو

    سمنو را در ظرفی ریخته و به مدت ۳۰ دقیقه در فر یا روی اجاق گاز با شعله ملایم گرم کنید تا آماده شود. سمنو را می توان در هر غذای دلخواه سرو کرد و یا با پسته و بادام خرد شده تزیین کرد. بیشتر این دسر برای زنان باردار، کودکان و افراد مسن استفاده می شود. این غذای خوشمزه سرشار از فیبر است. این رژیم کم کالری و بدون چربی بهترین رژیم غذایی برای بیماران محسوب می شود.

    منابع:

    1. www.delightedcooking.com
    2. کتب طب سنتی

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    اشتراک‌گذاری

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *