آبیاری سنتی در باغات
روش های آبیاری سنتی
آبیاری کرتی
متأسفانه در تعدادی از مناطق استان از روش آبیاری سنتی در باغات استفاده می شود. به منظور صرفه جویی در آب و جلوگیری از ازدیاد علف های هرز بهتر است از روش های ابداعی به نام اصلاح سیستم آبیاری باغات استفاده شود. این روش در باغاتی انجام می شود که منابع آب محدود بوده و آب کافی وجود ندارد. اجرای غلط عمل آبیاری باعث کاهش راندن آن شده و مشکلات را دو چندان می کند. لذا جهت بالا بردن راندمان آب آبیاری و نیز تامین بهداشت پای درختان، روشی ابداع و ارائه گردیده است.
- در این روش آبیاری Irrigation، آب توسط یک جوی تقریبا به عرض ۳۰ سانتی متر هدایت.
- در محل سایه انداز درخت به صورت دایره محیط آن را طی کرده.
- به این ترتیب به پای درخت بعدی هدایت می شود.
- محل حرکت آب پیوسته عاری از علف هرز نگهداری می شود.
- در بین سایه انداز دو درخت با استفاده از روش های مختلف تا آنجا که ممکن است باید جلوی نفوذ آب گرفته شود.
- قسمت داخلی سایه انداز به هیچ وجه آبیاری نمی شود.
- خاک این قسمت هرسال به طور سطحی شخم خورده و عاری از علف هرز نگهداری می گردد.
- این سیستم از پوسیدگی طوقه درختان میوه و از ایجاد خفگی به خصوص در درختان بادام که یکی از علل خشکیدگی آنها آبیاری غرقابی و تماس تنه درخت با آب قلمداد می گردد، جلوگیری خواهد کرد.
آبیاری سنتی در باغات
آبیاری پله ای
ایجاد باغ و درختکاری در دامنه کوه ها و تپه ها در سطوح با اختلاف ارتفاع، امکان پذیر است. اختلاف سطح دو طبقه، بعضی اوقات به چندین متر می رسد. این نوع باغ ها را باغات پله ای با درختکاری پله ای گویند. جهت آبیاری سنتی در باغات اگر از سیستم آبیاری قطرهای استفاده نشود، بدین ترتیب عمل می شود که در وسط دو منطقه درختکاری از بالا به طرف پایین نهری احداث می گردد، به طوری که در تقاطع دو نهر کوچک جانبی، حوضچه هایی با دو یا سه دریچه ایجاد می کنند.
- آب در مسیر حرکت حوضچه ها را پر نموده.
- با باز کردن دریچه های جانبی، وارد نهرهای کوچک شده.
- در اختیار درختان قرار می گیرد.
- از روش های بانکت، فارروئینگ و سکوبندی استفاده می شود.
آبیاری پشته ای (نشتی)
در سطح باغ با رعایت فاصله درختان، جوی هایی احداث می شود، به طوری که درختان در نزدیکی جوی (داغ آب) قرار دارد. این نهرها عمود برخط شیب زمین به موازات یکدیگر ساخته می شود که مستقیما به نهر کوچکی که به موازات و عمود بر جوی ها ایجادشده مربوط می گردد.
* برای شناخت نحوه طراحی باغ و ویلای خود، بیشتر مطالعه کنید.

آبیاری بابلر
این روش در حقیقت نوعی آبیاری سطحی است که آب به وسیله لوله های پلی اتیلن به پای درخت انتقال یافته و به وسیله یک فواره پلاستیکی (بابلر) آب به داخل کرت، حوضچه و یا کرتچه منتقل می شود. در این روش بهتر است که زیر هر درخت تشتکی به قطر یک متر و حداکثر به قطر تاج درختان ایجاد و داخل آن آبیاری شود.
آبیاری ناحیه ای (نقطه ای)
این روش شامل آبیاری قطره ای drip یا Trickle روی زمینی و آبیاری قطره ای زیرزمینی، آبیاری زیرزمینی با لوله های سفالین یا لوله های متخلخل (تراوا از جنس پلی اتیلن)، آبیاری میکرو یا میکروجت می باشد.
منبع :
مدیریت آبیاری در باغات، نویسنده اصغر نقشی، نشریه ترویجی سازمان جهاد کشاورزی، ۱۳۹۵
دیدگاهتان را بنویسید