تراکتور کشاورزی چرخ دار و فرمان گیری در آنها
در تراکتور کشاورزی چرخ دار، سه نوع اصلی از فرمان گیری به شرح زیر مورد استفاده قرار می گیرد:
۱- فرمان گیری چرخ های جلو
در فرمان گیری چرخ های جلو تراکتور کشاورزی، چرخهای کوچک جلو میتوانند قبل از برهم خوردن وضعیت بدنه تراکتور در یک زاویه باز انحرافی چرخانده شوند. این نوع فرمان گیری برای عملیات مربوط به کشت ردیفی گیاهان، اکثر عملیات مزرعه و همچنین حرکت تراکتور در جاده ها مناسب است.
۲- فرمان گیری کمر شکن
در فرمان گیری کمرشکن شاسی تراکتور به دو قسمت تقسیم میشود. هریک از شاسیهای فرعی دارای یک محور مربوط به خود است. اما در قسمت وسط تراکتور محورها به شکل لولایی به هم متصل میشوند و فرمان گیری تراکتور توسط سیلندرهای هیدرولیکی دوطرفه ای که در دو سمت نقطه لولایی آن قرار گرفته اند، میسر می شود. با قرار گرفتن نقطه لولایی در مرکز فاصله بین دو محور شعاع چرخش تراکتور کاهش مییابد و چرخهای جلو و عقب در زمان دور زدن در یک مسیر حرکت میکنند.
۳- فرمان گیری تمام چرخ ها
در فرمان گیری تمام چرخ ها، مانوردهی کامل در چرخهایی که دارای اندازههای مختلف هستند، امکانپذیر است. و هیچگونه اشکالی در انجام فرمان گیری در شیبها وجود ندارد.
برای دیدن انواع تراکتور کشاورزی چرخ دار و خرید آنلاین به فروشگاه اینترنتی کشاورزی دیبای سبز مراجعه کنید.

فرمان گیری تراکتور کشاورزی چرخ دار
تراکتور کشاورزی چرخ دار و فرمان گیری در آنها
تراکتور یک وسیله نقلیه مهندسی است که به طور خاص برای ارائه نیروی کششی بالا (یا گشتاور) در سرعتهای آهسته، به منظور حمل تریلر یا ماشینآلاتی مانند آنچه در کشاورزی، معدن یا ساختو ساز استفاده میشود، طراحی شده است. معمولاً، این اصطلاح برای توصیف یک وسیله نقلیه مزرعهای استفاده میشود. که قدرت و کشش را برای مکانیزه کردن وظایف کشاورزی، به ویژه در خاکورزی و بسیاری موارد دیگر فراهم میکند. ادوات کشاورزی ممکن است پشت تراکتور بکسل شوند. یا روی تراکتور نصب شوند و در صورت مکانیزه بودن ابزار، تراکتور نیز ممکن است منبع نیرو باشد.
رایج ترین استفاده از اصطلاح “تراکتور” برای وسایل نقلیه مورد استفاده در مزارع است. تراکتور مزرعه برای کشیدن یا هل دادن ماشین آلات کشاورزی یا تریلرها، برای شخم زدن، دیسک زدن، خراش دادن، کاشت و کارهای مشابه استفاده میشود. برخی از تراکتورهای مزرعه در جاهای دیگری غیر از مزارع یافت میشوند. در بخشهای:
- باغبانی،
- دانشگاههای بزرگ،
- در پارکهای عمومی
- یا برای استفاده کارگران بزرگراهها با بادگیر سیلندر که به طرفین آن بسته شده و یک کمپرسور باد پنوماتیک که به طور دائم بر روی منبع تغذیه نیرو PTO (Power take off) (توان کشی از موتور به منظور راه اندازی دستگاههای ثابت یا دستگاههای پیرو، که این امر بوسیله محور تواندهی مقدور است که توان مورد نیاز خود را از موتور دریافت کرده که به صورت کاملا مکانیکی کار میکند) بسته شده است. اینها اغلب با لاستیکهای چمنی نصب میشوند که نسبت به تایرهای کشاورزی آسیب کمتری به سطوح نرم وارد میکنند.

تراکتور-کشاورزی
روش های استفاده از فرمان گیری تمام چرخ ها در تراکتور کشاورزی
استفاده از فرمان گیری تمام چرخ ها، چهار روش مختلف زیر را در بر میگیرد:
-
فرمان گیری چرخ های جلو
فرمان گیری چرخهای جلو برای اکثر عملیات در مزرعه مناسب است و با ویژگی های تراکتورهای دوچرخ محرک مطابقت دارد.
-
فرمان گیری همراه
در فرمان گیری همراه، چرخ های جلو و عقب تراکتور مخالف یکدیگر فرمان گیری میکنند. این نوع فرمان گیری برای پیجهای تند مورد استفاده قرار میگیرد. در آن چرخهای عقب همانند فرمان گیری کمرشکن مسیر چرخهای جلو را دنبال میکنند.
-
فرمان گیری خرچنگی
در فرمان گیری خرچنگی، چرخ های جلو و عقب تراکتور کشاورزی به شکل هم جهت با هم فرمان گیری می کنند. در این نوع فرمان گیری شاسی تراکتور در وضعیت مستقیم و به طرف جلو قرار میگیرد و تعادل عرضی تراکتور با اصلاح فرمان گیری برهم نمیخورد.
-
فرمان گیری چرخ های عقب
فرمان گیری چرخهای عقب در زمانی که قرار است ادوات به عقب تراکتور متصل شوند، راهکاری مناسب ارزیابی میشود. این نوع فرمان گیری برای مانوردهی در فضاهای محدود و محصور مورد استفاده قرار میگیرد.

فرمان گیری تمام چرخ ها در تراکتور کشاورزی
انواع تراکتور کشاورزی بر اساس نوع شاسی
تراکتورهای کشاورزی از لحاظ نوع شاسی میتوانند از نوع شاسی دار نیم شاسی و یا بدون شاسی باشند.
۱- تراکتورهای کشاورزی شاسی دار
این دسته از تراکتورهای کشاورزی، دارای یک قسمت پشتیبان به نام شاسی هستند. در یک تراکتور شاسی دار مجموعه موتور کلاچ جعبه دنده و دیفرانسیل بر روی یک شاسی قرار میگیرد. که این شاسی به نوبه خود از طریق فترهایی برروی محور جلو و عقب جای گرفته است.
۲- تراکتورهای کشاورزی نیم شاسی
در این دسته از تراکتورهای کشاورزی دو تیرک یا محور طولی به دو طرف بدنه موتور محفظه کلاچ و یا محفظه جعبه دنده بوسیله پیچ و مهره متصل میشود. دوسر جلویی تیرکها معمولا به وسیله یک قسمت اضافی عرضی به هم متصل شده و بر روی محور جلوی تراکتور سوار می شود.
۳- تراکتورهای بدون شاسی
این دسته از تراکتورها فاقد هرگونه پشتیبان اضافه هستند. در این تراکتورها بدنه موتور محفظه کلاچ محفظه جعبه دنده و محور عقب تراکتور به وسیله پیچ و مهره به صورت یکپارچه به هم متصل میشوند و بدنه تراکتور را تشکیل میدهند. این بدنه از جلو بر روی محور جلو و از عقب بر روی محور عقب تکیه دارد.
منبع: کتاب ماشین های کشاورزی-تراکتور، آرش آذروش، ۱۳۹۴.
دیدگاهتان را بنویسید