تاریخ :۳۱ فروردین ۱۴۰۳
  • کاشت گیاه لوبیا

    گیاه شناسی گیاه لوبیا

    گیاه لوبیا با نام علمی Phaseolus vulgaris می باشد. کاشت گیاه لوبیا در پنج قاره دنیا صورت می گیرد و بومی آمریکاست. گیاه یک ساله و متعلق به خانواده بقولات است. لوبیا به دو شکل پاکوتاه و پا بلند وجود دارد. ریشه تا عمق ۸۰ – ۷۰ سانتی متر در خاک نفوذ می کند. در نوع پاکوتاه جوانه انتهایی گل زا است.

    در نوع پا بلند جوانه انتهایی رویشی است. برگ های اولیه ۳-۲ عدد هستند. گل ها به صورت خوشه ای  و از پائین به بالا باز می شوند. میوه لوبیا به شکل غلافی بلند و گاهی خمیده است. دانه از سه قسمت پوست، لپه و جنین تشکیل شده است.

    ریشه لوبیا مانند سایر خانواده لگومینوز به علت جذب و تثبیت ازت هوا سبب ازدیاد ازت خاک شده و از پوسیده شدن بقایای آن مقدار زیادی هوموس به خاک اضافه می شود. خاک را از نظر شیمیایی و فیزیکی اصلاح می کند. مقدار ازتی که کشت لوبیا در یک سال به خاک اضافه می کند.

    کاشت لوبیا۱

    گیاه لوبیا

    خاک کاشت 

    برای کاشت لوبیا، یک خاک لومی و کاملا حاصلخیز با زهکشی مناسب که میزان زیادی هوموس داشته باشد مناسب است. در جایی که بیماری های خاکزا وجود دارد، نباید لوبیا را بیش از یک تا دو بار در یک تناوب پنج ساله کاشت.

    کود مناسب برای کاشت گیاه لوبیا

    کود سبز جهت بهبود شرایط فیزیکی و شیمیایی خاک بسیار مناسب است. این کود بایستی حداقل یک ماه قبل از کاشت لوبیا توسط شخم به خاک برگردانده شود. میزان متوسطی از یک کود کامل (K.P.N) که میزان فسفر آن بالا باشد می تواند مورد استفاده قرار بگیرد. از کود فسفات آمونیوم به میزان ۲۵۰ – ۲۰۰ کیلوگرم در هکتار هنگام کاشت و از کود اوره به میزان ۵۰ کیلوگرم در هکتار موقع کاشت می توان استفاده کرد. در صورت عدم استفاده از کود اوره در هنگام کاشت و مشاهده زردی در مزرعه می توان از این کود به عنوان سرک بعد از وجین اول استفاده کرد.

    کاشت لوبیا 

    کاشت لوبیا در اراضی دارای خاک سبک و متوسط که رو به آفتاب باشند انجام می گیرد. در اکثر مناطق استان فارس و نواحی مشابه دیگر پس از برداشت گندم و جو و یا بعد از آیش در برنامه تناوب قرار می گیرد. زمین را به عمق ۲۵-۲۰ سانتی متر شخم زده و تا فصل کاشت آزاد می گذارند و به محض مناسب شدن درجه حرارت ۱۸ – ۲۰ درجه سانتی گراد اقدام به کشت می کنند. 

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    کاشت لوبیا۲

    کاشت لوبیا

    آفات و بیماری های لوبیا 

     از آفات مهم می توان شته لوبیا، مگس گیاهک خوار لوبیا، کنه تارتن لوبیا، سوسک حبوبات و تریپس توتون را نام برد.
    از بیماری های مهم می توان به ویروس موزائیک لوبیا، بوته میری، پوسیدگی طوقه و ریشه، زنگ لوبیا و بیماری های ویروسی اشاره نمود. از جمله ویروس موزائیک لوبیا که بهترین روش برای جلوگیری از این بیماری استفاده از ارقام مقاوم می باشد.

    منبع :

    کتاب مبانی و اصول سبزیکاری برای کشاورزی پایدار، نویسنده دکتر حسین بری ابرقویی و اعظم حبیبی پور، ۱۳۹۱

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *