تاریخ :۱۰ فروردین ۱۴۰۳
آموزش کاشت سبزی در خانه و وسایل مورد نیاز آن

آموزش جامع کاشت سبزی در خانه و وسایل مورد نیاز آن

  • آموزش جامع کاشت سبزی در خانه و وسایل مورد نیاز آن

    تنها ابزارهای کاشت سبزی در خانه هستند. نکته مهم این است که در انتخاب بذر مناسب و خاک مناسب از راهنمایی کارشناسان دیبای سبز استفاده کنید تا با مرور زمان قدرت تشخیص آنها را به دست آورید و در واقع خودتان باغبان خبره ای شوید. در این مقاله از دی مگ با آموزش جامع کاشت سبزی در خانه و وسایل مورد نیاز آن آشنا شوید.

    وسایل مورد نیاز کاشت سبزی در خانه

    • بذر
    • خاک مناسب
    • گلدان مناسب
    • دستکش
    • آبپاش کوچک
    • بیلچه
    آموزش کاشت سبزی در خانه و وسایل مورد نیاز آن

    آموزش کاشت سبزی در خانه و وسایل مورد نیاز آن

    چگونه از سلامت بذر مطمئن شویم؟

    تهیه بذر سبزی از فروشگاههای معتبر، نوشته شدن عبارت بذر اصلاح شده بر روی پاکت بذر، راهنمایی گرفتن از فروشندگان و با تمام این احوال پس از خرید بذر با در نظر گرفتن کلیه نکات ذکر شده، باز هم برای اطمینان بیشتر از سالم بودن، بذر دو یا سه عدد بذر خریداری شده را در دستمال کاغذی یا پارچه آستری قرار داده و برای دو یا سه روز دستمال را با اسپری کردن آب مرطوب نگه دارید. اگر در این مدت بذرها جوانه زدند بنابراین بذر سالم است.

    چنانچه در مراحل بعدی، بذرهای کاشته شده سبز نشدند، اشتباهی در کار بوده است. بدیهی است بذرهایی که در دستمال سبز نشده قابلیت کاشتن را ندارند و باید بذر مرغوبی جایگزین آن شود. بذرهای خریداری شده را با توجه به بزرگی کوچکی و نیز ضخامت پوست آن به مدت ۲ تا ۴ ساعت در آب قرار داده تا کمی پوست آن نرم شود. به عنوان مثال بذر شاهی و جعفری به مدت دو ساعت و باقالا و لوبیا به مدت ۴ ساعت باید در آب برای آماده شدن جهت کاشت قرار گیرند. و برای انتقال بذر سبزی را از آب خارج و بر روی یک پارچه یا روزنامه قدیمی منتقل کنید تا نم آنها گرفته شود.

    آموزش جامع کاشت سبزی در خانه و وسایل مورد نیاز آن

    زمان کاشت بذر سبزی در خانه

    بذر سبزی داخل پاکت، بذری است استاندارد با خلوص ۹۷ و قوه نامیه ۸۵ که این مقدار بذر برای کاشت مستقیم ۶ تا ۸ متر مربع زمین کافی است. محصول مورد نظر ۱۰ تا ۵۰ روز پس از کاشت قابل برداشت است. برای کاشت سبزی میتوانید بسته به نوع سبزی از نشاء و یا بذر آن سبزی استفاده کنید. برخی از سبزیجات برای کاشت نیاز دارند که فقط بذرشان روی خاک پاشیده شود. اما برخی نیاز به نشاء دارند که میتوانید نشاء آماده آنها را خریداری کنید. برای دیدن آموزش جامع کاشت سبزی در خانه و وسایل مورد نیاز آن ادامه مطلب را بخوانید.

    آموزش جامع کاشت سبزی در خانه و وسایل مورد نیاز آن

    ۱- خاک مناسب کاشت سبزی در خانه

    • عمق خاک کاشت سبزی

    تمامی سبزیجات نیازمند مقدار مناسبی از مواد ارگانیک در خاک خود هستند. وجود مواد ارگانیک باعث تامین چندین هدف می شود که مهمترین آن آماده سازی بسیاری از مواد غذایی مورد نیاز گیاه جهت رشد و پیشرفت است. همچنین وجود مواد ارگانیک در خاک موجب نرم شدن آن می شود و در نتیجه ریشه گیاه میتواند به راحتی در درون خاک گسترده شود.

    علاوه بر این مواد ارگانیک مانند یک اسفنج کوچک عمل میکند که به خاک اجازه میدهد تا آب را درون خود نگه دارد. به طور کلی خاک باغچه ها یا گلدانهای سبزیجات باید سست و دارای زهکشی خوب باشد. خاک نباید بسیار سنگین مانند خاک (رس) و یا بسیار ماسه ای باشد. خاک مناسب را میتوانید از فروشگاه آنلاین کشاورزی دیبای سبز خریداری کنید. اما پس از کمی تجربه و مطالعه میتوان از پسماند تر خانه کمپوست تولید کرد و با مخلوط کردن آن با خاک بستری مناسب برای کاشت سبزیجات فراهم کرد. جهت آموزش جامع کاشت سبزی در خانه و وسایل مورد نیاز آن ادامه مطلب را بخوانید.

    ۲- گلدان مناسب کاشت سبزی در خانه

    برای انتخاب گلدان مناسب، باید به جنس گلدان، امکان بازیافت آن و آلوده نکردن محیط زیست توجه کرد. ظرف ها باید به شکلی باشند که در کف آنها آب جمع نشود. ریشه گیاه در شرایط جمع شدگی آب دچار کمبود اکسیژن یا خفگی میشود و از رشد باز میماند. ظروف باید تا حد امکان سبک و جابه جایی آنها آسان باشد و عمق مفید آنها ۱۰ تا ۱۵ سانتی متر باشد. اگر سوراخ کردن ظرف ممکن نبود، ۲ الی ۳ سانتیمتر شن درشت در کف ظرف قرار داده شود.

    ۳- دستکش

    دستکش را متناسب با اندازه دستانتان انتخاب کنید تا دستانتان داخل آن راحت باشند. دستکش های ارزان و کیفیت پایین را خریداری نکنید تا هنگام کار کردن به پوستتان آسیب وارد نکند.

    ۴- آبپاش برای آبیاری سبزی در خانه

    برای آبیاری گلدانها از آبپاش هایی با ظرفیت کم و برای آبیاری باغچه از آبپاش هایی با ظرفیت بالا استفاده کنید. آبپاش را میتوانید از فروشگاه آنلاین کشاورزی دیبای سبز تهیه کنید.

    ۵- بیلچه برای زیر و رو کردن خاک سبزی

    زیر و رو کردن خاک گیاهان امری است که با استفاده از بیلچه به راحتی انجام میشود. اینکار اصطلاحا باعث نفس کشیدن خاک و در نتیجه رشد بهتر گیاه میشود. اما این کار با توجه به آلودگی هایی که در خاک وجود دارد نباید با دست انجام شود. بیلچه از جمله ابزارهایی است که برای این موضوع مورد استفاده قرار می گیرد. بیلچه را میتوانید از فروشگاههای لوازم کشاورزی تهیه کنید.

    این عملیات، بستر را برای کاشت آماده میکند. اگر خاک سفت یا سخت بود، مشاهده شکاف در خاک چند روز بعد از آبیاری، یا به سختی فرورفتن بیلچه در خاک نشانه آن است که در تهیه ترکیب آن دقت نکرده اید. در این صورت افزودن کود دامی به آن را توصیه میکنیم. جهت یادگیری جامع کاشت سبزی در خانه و آشنایی با وسایل مورد نیاز آن با کارشناسان دیبای سبز در ارتباط باشید.

    فروش ویژه به مدت محدود
    فروش ویژه بیش از ۳۰۰۰ رقم محصولات کشاورزی، انواع بذر با بسته بندی اورجینال و خانگی، انواع کودهای وارداتی اصل، ادوات و ابزارآلات با ضمانت اصالت کالا
    همین الآن خرید کنید

    برای تهیه وسایل مورد نیاز کاشت سبزی در خانه میتوانید به سایت فروشگاه آنلاین کشاورزی دیبای سبز به نشانی اینترنتی https://www.dibasabz.com/ مراجعه نمایید و از تخفیف های ویژه سایت برای خرید وسایل باغبانی و کشاورزی استفاده کنید.

    آماده سازی بستر کاشت سبزی در خانه

    به محلی که بذر در آن کاشته میشود اصطلاحاً بستر کاشت گفته می شود. بستر کاشت معمولا از یک ماده نیست، بلکه ترکیبی از مواد مختلف است. مثل خاک، خاکبرگ، ماسه، پرلیت، کوکوپیت و…. که آنها را با نام کلی مواد بستری میشناسیم. منظور از خاک باغچه خاکی است که در آن کشت و کار و مدیریت پرورش، گیاهان به خصوص سبزی و صیفی صورت می گیرد.
    از دفن کردن کود تازه دامی در زیر قشر نازکی از خاک پس از ۴ الی ۵ ماه همراه با دو الی سه مرتبه به هم زدن آن کود دامی پوسیده فراهم می شود. خاکبرگ هم به همین ترتیب از دفن کردن و فراوری برگها تهیه میشود. به جای کود دامی میتوان از خاکبرگ هم استفاده کرد. ماسه بادی را از حاشیه رودخانه و مناطق آبرفتی میتوان جمع آوری کرد. همه این مواد از نزدیکترین واحدهای کشاورزی یا فروشگاه های اینترنتی قابل تهیه است.

    هدف از آبیاری تا خروج مقداری آب از کف ظرف، اطمینان یافتن از عملکرد سامانه زهکشی است. به عملیات زیر و رو کردن خاک بستر، شخم می گویند. شخم به منظور شکستن مقاومت فیزیکی خاک در مقابل خروج جوانه ها صورت میگیرد. به مجموعه عملیات شخم نرم و هموار کردن خاک، خاک ورزی گفته میشود.  این عملیات بستر را برای کاشت آماده میکند. اگر خاک سفت یا سخت بود، مشاهده شکاف در خاک چند روز بعد از آبیاری یا به سختی فرورفتن بیلچه در خاک نشانه آن است که در تهیه ترکیب آن دقت نکرده اید. در این صورت افزودن کود دامی به آن را توصیه میکنیم.

    آماده کردن بذر سبزی ها

    گیاهان از آن جمله سبزی ها از نظر طول دوره رشد و نمو، نور، حرارت و رطوبت مناسب خاک و عناصر غذایی مورد نیاز و…. بسیار متنوع هستند. در بستری که مطابق با توصیه های قبلی آماده شود بسیاری از سبزی ها را میتوان کاشت. کاشت سبزیجاتی مثل شاهی و تربچه را توصیه میکنیم، زیرا در مدت ۳ تا ۵ روز جوانه میزنند و کم توقع هستند. آنها در محدوده دمایی ۲۰ تا ۳۰ درجه سانتیگراد دمای معمول خانه ها ظرف مدت ۲۰ تا ۴۰ روز به محصول میرسند و شما میتوانید نتیجه کار خود را ببینید.
    بذور تربچه نقلی و شاهی بسیار ریز هستند. برای کاشت بستری به وسعت یک متر مربع ۱ تا ۲ گرم بذر مورد نیاز است. برای کاشت بستری بذرهای دیگر به وسعت یک متر مربع میتوانید از راهنمای کاشت بذر در پشت بسته بندی بذر خریداری شده کمک بگیرید.

    روش کاشت بذر سبزی ها

    بذر سبزی ها را میتوان علاوه بر روش خطی، به صورت درهم نیز کاشت. هرچه حجم گیاه بزرگتر و طول دوره رشد و نمو آن بیشتر باشد، باید فاصله های کاشت هم بیشتر باشد. در مورد تربچه و شاهی اگر هر بذر با بذرهای دیگر از هر سو ۵ سانتیمتر فاصله داشته باشد، کافی است در کشت خطی فاصله خط های کاشت را حدود ۷ سانتیمتر و فاصله بذرها روی خط ها را حدود ۳ سانتیمتر در نظر بگیرید. برای اطمینان بیشتر در هر نقطه حداقل ۲ عدد بذر کاشته شود. عمق کاشت را بین ۱ تا ۲ سانتی متر انتخاب کنید.
    پوشاندن بذر سبزی با موادی مثل خاک اره سبوس یا کود دامی مانع از تبخیر آب و خشکیدگی سطح بستر میشود و در نتیجه جوانه زنی را تسهیل میکند. اما انجام آن الزامی نیست. فقط توصیه میکنیم بستر تازه کاشته شده در معرض تابش مستقیم آفتاب نباشد.

    • دمای مناسب برای جوانه زنی سبزی ها

    دمای مناسب برای جوانه زنی سبزی های مختلف متفاوت است. شاهی و تربچه از ۱۵ درجه سانتیگراد به بعد شروع به جوانه زنی میکنند. قرار دادن ظروف در محلی که دمای آن کمتر از ۱۵ و بیشتر از ۳۰ درجه سانتیگراد نباشد، قابل قبول است. بنابراین نیاز به تأمین شرایط خاصی نیست. نور برای جوانه زنی این گیاهان ضرورتی ندارد.

    خاصیت زنده بودن بذر از راه تعیین درصد جوانه زنی بذرها صورت میگیرد. اگر بذر مدت زیادی در شرایط نامناسب قرار گیرد، به تدریج خاصیت جوانه زنی خود را از دست میدهد. در این صورت اگر کاشته شوند هرگز جوانه نخواهند زد. آزمایش معرفی شده بالا در مدت کمتر از ۱ هفته درصد جوانه زنی بذر را تعیین میکند

    مراقبت های بعد از کاشت سبزی ها

    1. نیاز آبی سبزی ها برحسب مرحله رشد، دمای محیط و شدت تابش نور متفاوت است. آبیاری باید به ترتیبی باشد که آب روی بستر کاشت جمع نشود. بستر کاشت مورد شست و شو (فرسایش) قرار نگیرد. آب از زیر بستر خارج نشود و در کف آن جمع نگردد. سطح بستر همیشه نمناک باشد. نه خیلی خیس. برای صرفه جویی در آب میتوان با استفاده از آبپاشهای اسپری کننده، آب را روی بستر و پس از رویش روی گیاهان مه پاشی (اسپری) کرد. در این صورت باید روزی ۳ الی ۴ مرتبه عمل را تکرار کرد.
    2. محل استقرار مزرعه یا همان جعبه کاشت باید به ترتیبی باشد که نور کافی هر چند غیر مستقیم به گیاه برسد. همچنین بدون قرار گرفتن گیاهان در معرض وزش باد شدید از هوای پاک یا آزاد برخوردار شوند.
    3. حرارت محیط حدود ۲۵ درجه سانتیگراد بسیار مناسب است. اگر دما کمی بیشتر یا شدت تابش نور زیاد بود باید فاصله آبیاری هم کمتر شود.
    4. آبیاری پیوسته ممکن است باعث ایجاد لایه سفت در سطح خاک (سله) و در نتیجه مانع نفوذ آب و به ویژه هوا به ریشه گیاه گردد. سیخک زدن این عارضه را برطرف میکند.
    5. عوامل متعددی مثل انواع آفات، بیماریها، کم یا زیاد بودن آب، تغییرات ناگهانی عوامل اقلیمی و یا خارج شدن آنها از حد تحمل گیاه میتوانند باعت تغییر شکل گیاه و یا ایجاد عارضه گردند. برای جلوگیری از گسترش آنها حذف برگها یا حتی حذف بوته های بیمار توصیه میشود. 

    روش برداشت سبزی ها

    برداشت سبزی ها به تدریج باید از نقاطی که ارتفاع گیاه بیشتر است، صورت گیرد. با رسیدن طول برگ های شاهی به حدود ۱۰ تا ۱۲ سانتی متر محصول شاهی رسیده است. بنابراین میتوانید از گلدان یا باغچه ی خود برگهای رسیده را به اندازه نیاز خود یا خانواده برداشت نمایید. برداشت ممکن است با دست چاقوی میوه خوری اره ای و یا قیچی انجام گیرد. تأخیر در برداشت باعث به گل رفتن گیاه و کاهش ارزش آن به صورت سبزی میشود.

    وقتی غده تربچه به اندازه دلخواه قطر حدود ۲ سانتی متر رسید میتوانید به تدریج اقدام به برداشت کنید. سعی کنید تولید حداقل سبزی خوردن در حد نیاز خانواده را در خانه نهادینه کنید. امروزه خیلی از کشورها این کار را با استفاده بهینه از فضای خانه ها حتی از نوع آپارتمان انجام میدهند. یک گلدان گوجه فرنگی میتواند تا چندین ماه نیاز خانواده را تأمین کند. توصیه میکنیم برای رشد و تسلط بیشتر در این زمینه کار را روی سبزی های دیگر و در شرایط دیگر از جمله جعبه های بزرگتر یا در صورت امکان در باغچه ادامه دهید.

    منبع: پرورش سبزی در باغچه و آپارتمان + فواید سبزی، وحید شهبازی، نشر دیجیتال مسترکاکتوس، ۱۳۹۷.

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    اشتراک‌گذاری

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *