تاریخ :۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
برگ های توتون

کشت بافت بذر توتون

  • نام علمی: .Nicotiana tabacum L

    گیاه تنباکو (توتون) از خانواده Solanaceae است و شامل ۲۱ گونه است که N. tabacum و N. rustica منبع شناخته شده ای برای استعمال دخانیات است. در تاریخ کشت بافت گیاهی، N. tabacum توسط بسیاری از محققان به عنوان ماده تجربی برای مطالعه مورفوژنز، فیزیولوژی، متابولیسم و ژنتیک بسیار مورد استفاده قرار گرفته است. از طرف دیگر، تحقیقات اندکی در مورد بیوسنتز متابولیت های آن انجام شده است، که در میان آنها نیکوتین بیشترین ویژگی را دارد.

    این گیاه دارای ارزش دارویی است، همچنین به عنوان گیاه تزئینی، یک نمونه باغ گل بسیار ارزشمند برای شما می سازد و برای ساخت آفتکش های طبیعی و قابل تجزیه زیستی جهت دفع آفات طبیعی استفاده می شود.

    مراحل کشت بافت بذر:

    ۱- بذرها را در آب محتوی چند قطره ماده شوینده در یک بالون فرو برده و با تکان دادن بالون، آنها را شستشو دهید، یا آنها را در یک صافی پارچه ای با نایلونی نازک ریخته و با آب بشوئید.

    ۲- بذرها را در محلول الکل ۷۰٪ به مدت ۶۰- ۳۰ ثانیه غوطه ور نموده و سپس الکل را بیرون بریزید.

    ۳- بذرها را به یک بالون یا ارلن محتوی محلول تجارتی هیپوکلریت سدیم با غلظت ۴۰-۲۰ درصد به مدت ۳۰-۱۵ دقیقه انتقال داده و سپس با آب مقطر استریل، ۵ مرتبه شستشو دهید.

    ۴- دو تا سه عدد بذر را در سطح محیط کشت MS بدون مواد تنظیم کننده رشد قرار دهید.

    ۵- کشت ها را به مدت ۲-۱ هفته در دمای ۲۵ درجه سانتیگراد تحت فتوپریود ۱۶ ساعته با شدت نور در حدود ۱۰۰۰ لوکس قرار دهید.

    ۶- هر هفته کشت ها را از نظر آغاز ریشه دهی بررسی نمایید. گیاهچه های منفرد را در صورت نیاز به محیط کشت MS نیمه غلظت منتقل نمایید.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    شکل گیری گیاه کامل

    ۱- گیاهچه هایی را که به خوبی ریشه دار شده اند، به آرامی از ظروف کشت خارج نموده و ضمن اینکه از صدمه زدن به ریشه خودداری می نمایید، ریشه ها را با جریان آب ولرم شستشو دهید تا آگار چسبیده به آنها شسته شود.

    ۲- گیاهچه ها را به گلدان های پلاستیکی محتوی خاک استریل انتقال دهید. خاک گلدان بایستی حتما مرطوب باشد. پس از انتقال گیاهچه به خاک، روی آن را با یک بشر به صورت واژگون و یا ایجاد خیمه ای از جنس پلاستیک بپوشانید. از لیوان های پلاستیکی شفاف یک بار مصرف استفاده کنید. این گیاهچه در طی چند روز اول نیاز به آب ندارد.

    ۳- ظروف را تحت تابش نور قرار دهید. هر روز به مدت چند دقیقه با باز کردن خیمه پلاستیکی و یا برداشتن بشر، اجازه دهید تبادل هوا صورت بگیرد. پس از گذشت یک هفته این مدت زمان را به یک ساعت در روز و در هفته بعد تدریجا به چند ساعت در روز افزایش دهید. پس از ۳-۲ هفته پوشش روی گیاه را کلا بردارید تا گیاه خود را با شرایط محیطی وفق دهد.

    منبع:

    ۲- کتاب گیاهان دارویی و معطر II، انتشارات اسپرینگر، ۱۹۸۹٫

    ۱-  کتاب اصول بیوتکنولوژی گیاهی، انتشارات دانشگاه فردوسی مشهد، چاپ ششم.

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *