تاریخ :۹ فروردین ۱۴۰۳
  • انواع بستر کشت گیاهان زینتی + آماده سازی بستر کشت

    شمار گیاهان زینتی چند هزار گونه است و در طول تاریخ و به تدریج از گوشه و کنار دنیا گردآوری شده اند. بنابراین زادگاه هر یک به اقلیم ویژه ای تعلق دارد و نیازهای هر یک از آنها به نور، خاک آب دما و رطوبت با دیگری تفاوت می کند. گیاهان پرورش یافته باید از نظر نیازهای گفته شده یکسان باشند. از این رو پرورش هم زمان آنها در یک واحد تولیدی کاری ناممکن است و اگر هم ممکن باشد غیر اقتصادی خواهد بود.
    برای آشنایی با انواع بستر کشت گیاهان زینتی + آماده سازی بستر کشت ادامه مطلب را بخوانید. گیاهان اقلیم های گرم و مرطوب در مناطق معتدل گلخانه ای و آپارتمانی محسوب میشوند و بر عکس گیاهان مناطق معتدل در اقلیم های گرم گلخانه ای و آپارتمانی به حساب می آیند، به شرط اینکه نور لازم برای آنها فراهم شود.

    "<yoastmark

    انواع گیاهان زینتی

    به دلیل اینکه گیاهان زینتی گسترۀ زیادی دارند آنها را به گروه های زیر تقسیم بندی می کنیم:
     
    1. گلهای فصلی
    2. گیاهان گلدانی
    3. درختان، درختچه ها و پیچ های زینتی
    4. گلهای شاخه بریده

    آماده سازی بستر کشت گیاهان زینتی

    بستر کشت

    بستر کشت به محیطی گفته میشود که گیاه ضمن استقرار، بتواند آب و مواد معدنی مورد نیاز آن را ذخیره و در موقع نیاز در اختیار گیاه قرار داده و زمینه رشد و نمو مناسب را برای گیاه فراهم نماید. در این بخش از محتوا با ظرف های کشت مخلوط های خاک پرورش گیاهان زینتی و جایگاه های کشت آشنا میشویم. به طور معمول بسترهای کشت به دو دسته تقسیم می شوند:
    1. بسترهای آلی مانند :پیت ماس، کوکوپیت، خاک برگ و….
    2. بسترهای معدنی مانند: ماسه، شن، رس، پرلایت …..

    ۱- پیت ماس

    پیت ماس از پوسیده شدن نوعی خزه موسوم به خزه اسفاگنوم Sphagnum Sp به دست می آید. محل به عمل آمدن پیت ماس، خاک جنگل های شمال اروپا و سواحل منتهی به اقیانوس منجمد شمالی است. بهترین پیت ماس متعلق به کشور استونی است. پیت ماس بهترین ماده کاملا ارگانیک برای جوانه زنی، کشت و نگهداری گیاه به خصوص گیاهان آپارتمانی است.

    ۲- کوکوپیت

    کوکوپیت نوعی بستر کشت است که با استفاده از الیاف پوست و پوشش میوه نارگیل تهیه می شود. کوکوپیت معمولا به صورت فشرده به بازار عرضه می شود و مصرف کننده نهایی با افزودن آب به این الیاف فشرده، آنها را برای استفاده آماده می کند. بعد از افزودن آب، هر ۱ کیلوگرم کوکوپیت فشرده می تواند به ۱۵ لیتر کوکوپیت مرطوب تبدیل شود.
     

    ۳- کمپوست

    یکی از قدیمی ترین روشهای بهینه سازی زباله هاست که البته با پیشرفت علم و فناوری روشهای تولید آن نیز تغییر کرده است. کمپوست ترکیبی از ضایعات مواد خوراکی و زباله هایی است که از طریق تجزیه هوازی به خاک سیاه و سفید غنی دگرگون شده است.

    ۴- پرلایت

    پرلایت یا پرلیت نوعی سنگ آتشفشانی با ترکیب اسیدی تا خنثی است. علت افزودن پرلایت به خاک بیشتر برای ایجاد تبادل هوایی است ولی به دلیل عدم تبادل کاتیونی نمی تواند مواد غذایی را به صورت یون نگهداری کند و حالت خنثی دارد و چهار برابر وزن خود آب جذب می کند.

    ۵- ورمیکولیت

    ورمیکولیت نوعی از مجموعه کانی هاست. سبک است. توانایی جذب آب دارد و به دلیل قابلیت تبادل کاتیونی می تواند در کشت های بدون خاک هم مورد استفاده قرار گیرد، و عناصر غذایی را نگهداری کند و از نظر واکنش شیمیایی خنثی است.

    انواع بستر کشت گیاه زینتی

    ۱- کرت گل کاری

    یکی از بسترها، کرت گل کاری است تا در آن گیاهانی به منظور تولید نشای گلهای فصلی و پرورش گلهای شاخه بریده بکاریم. نحوه درست کردن این نوع کرت مانند کرت سبزی کاری است.

    ۲- خزانه

    محلی است که در آن به کاشت قلمه برای تولید انبوه گیاه اقدام می کنند. خزانه می تواند به معنای همان کرت نیز باشد.

    ۳- سکوها و بسترهای کشت

    سکوها همواره در سطحی بالاتر از کف گلخانه ها قرار می گیرند. که ضمن جلوگیری از گسترش عوامل آلوده کننده و بیماری زای گیاهی، به تهویه بهتر و گرم شدن زودتر بستر کمک کند. این سکوها باید دارای مشخصات ذیل باشد:

    • از زهکشی مطلوبی برخوردار باشند.
    • پهنای آن طوری باشد که کارگران به آسانی به مرکز سکو دسترسی داشته باشند.
    • سکو طوری نصب شده باشد که حداکثر نور را جذب کنند.

    ۴- تراریوم

    تراریوم ظرف های شیشه ای با شکلهای زیبا و اندازه های گوناگون است که درون آنها یک لایه لیکا یا پرلیت برای ایجاد زهکش و اندکی ذغال فعال برای جذب مواد سمی ترشح شده از ریشه گیاهان قرار داده می شود. تا حجمشان مخلوط خاکی ریخته و در آن گیاه را میکاریم. نیاز نیست خاک مورد استفاده مواد غذایی سرشار داشته باشد تا موجب رشد سریع گیاهان نگردد. گیاهانی که برای این منظور استفاده میشوند، باید ویژگی های زیر را داشته باشند:

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید
    • کوچک پیکر باشند.
    • با محیط بستر سازگار باشند.
    • زود رشد نباشند.
    • با رطوبت بالا سازگار باشند.
    • به آبیاری کمتری نیاز داشته باشند.
    • از گیاهانی با نیازهای محیطی یکسان استفاده شود.
    برخی از گیاهانی که برای کاشت در تراریوم مناسبند عبارت اند از:
    انواعی از گیاهان گوشتی یا ساکولنتها مانند کاکتوس ها سدوم ها لیتوپس ها – کونوفیتوم ها

    ۵- نانو گاردن

    ویترینه ای از اسکلت آلومینیوم است که دارای پنجره های شیشه ای است. این ویترین ها باید سبک باشند تا جابه جایی آنها مشکل نباشد. درون ویترین میبایست از نظر تأمین رطوبت، آبیاری، تأمین نور، تأمین حرارت مجهز شود. در صورتی که این ویترین ها رواج پیدا کنند میتوانند بازار فروش گل و گیاه در کشور را پر رونق تر کنند. نانو گاردن یک گلخانه به اندازه یک کمد یا کوچک تر از کمد است که به زیباسازی بیرون آن نیز پرداخته شده است.

    ۶- پالوداریوم

    جایگاهی است مانند آکواریوم که بخشهایی از آن را به صورت خشکی در می آوریم. می توان در آن ضمن نگهداری ماهی و جانوران آبزی و دوزیستان گیاهان آبزی و نیمه آبزی تمامی گیاهان خشکی زی ویژه اقلیم های گرم و مرطوب را کاشت از جمله این گیاهان خشکی زی میتوان سرخسها، ارکیده، فیلودندرون و ده ها گیاه دیگر را نام برد. در پالوداریوم میتوان از نورپردازی و تزئینات دیگر نیز بهره مند شد.
    منبع: کتاب تولید و پرورش گیاهان زینتی، سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی، ۱۳۹۷

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    اشتراک‌گذاری

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *