امروزه استفاده از کود زعفران جهت رسیدن به عملکردی خوب، امری اجتناب ناپذیر است. با توجه به افزایش روزافزون قیمت نهادههای کشاورزی و هزینه های بالای کارگری، عدم دستیابی به عملکرد بالا باعث تحمیل ضرر به کشاورز خواهد شد. کاشت زعفران تحت نظر کارشناسان خبره کشاورزی و استفاده از برنامه کودی اصولی به کشاورز کمک میکند تا بتواند محصولی با عملکرد و کیفیت بالا تولید کند.
مزایای استفاده از کود زعفران
کشاورزان با تجربه و دانش میدانند که استفاده از کودهای باکیفیت برای زعفران در صورتیکه در زمان و به مقدار مناسب مصرف شوند، اثرات شگفت انگیزی خواهند داشت. افزایش گلدهی، تشکیل کلاله های درشت، افزایش رنگ، طعم و عطر زعفران، درشت شدن پیازهای زعفران و… از فواید داشتن برنامه کودی اصولی و استفاده از بهترین کود زعفران میباشند. بهترین کود زعفران باید بتواند قدرت گلدهی زمین را افزایش داده، پرچم های درشت تری تولید کند.
علت کم گل دادن زعفران
عوامل مختلفی میتوانند روی گلدهی زعفران اثر منفی گذاشته و باعث کاهش گلدهی شوند که در زیر به طور اجمالی به آنها اشاره خواهیم کرد.
خاک نامناسب: خاک هایی با بافت رسی و سنگین یا سفت، مانع از درشت شدن پیازها میشوند. این امر میتواند منجر به کاهش گلدهی شود. خاک سفت همچنین باعث گیر کردن گل و عدم خروج آن از خاک میشود. توجه داشته باشید که بعد از آبیاری اول (آب قبل از گل یا گل آب) حتما سطح خاک را با کمک تیلر نرم کنید تا گل ها بتوانند راحت سر از خاک بیرون آورند. بافت خاک اگر بیش از حد سبک باشد نیز منجر به شسته شدن مواد غذایی و خارج شدن آنها از دسترس گیاه میشود. یکی از بهترین راهکارها برای اصلاح بافت خاک استفاده از کودهای آلی میباشد.
نداشتن برنامه غذایی اصولی: حاصلخیزی خاک یکی از مهمترین عوامل موثر در گلدهی زعفران می باشد. کوددهی درست و به موقع تحت نظر کارشناس خبره منجر به تولید گل بیشتر و باکیفیت تر خواهد شد. مصرف انواع کودهای آلی، معدنی و شیمیایی در طول دوره رشد زعفران تحت نظر کارشناس برای دستیابی به عملکرد بالا ضروری است. توجه داشته باشید که هر کودی باید در زمان درست و با حجم مشخصی مصرف شود تا اثرگذاری خوبی داشته باشد. برای مثال مصرف کودهای ازت بالا مانند کود اوره برای زعفران قبل از گلدهی منجر به کاهش گلدهی و افزایش برگدهی خواهد شد.
آفت و بیماری: گلدهی در پیازهایی که به قارچ یا کنه آلوده باشند، شدیدا کاهش می یابد. هنگام خرید پیاز زعفران به سالم بودن پیازها توجه کنید. حتما قبل از کاشت، پیازهای زعفران را با استفاده از کنه کش و قارچ کش مناسب ضدعفونی کنید. بعد از کاشت نیز از مصرف کودهای دامی فراوری نشده یا ورود دام به مزرعه خودداری کنید. بهتر هست هر سال با نمونه برداری، سلامت پیازها را چک کنید و در صورت مشاهده آلودگی هر چه زودتر برای درمان اقدام کنید. استفاده از ترکیبات کود-سم مثل فسفیت پتاسیم در برنامه محلول پاشی زعفران برای پیشگیری از بیماری های قارچی بسیار موثر است.
پیازهای کوچک و ضعیف: پیازهای کوچک و ضعیف توانایی تولید گل ندارند. پیاز زعفران برای گلدهی حداقل باید ۸ گرم وزن داشته باشد. داشتن برنامه کودی اصولی به بزرگ شدن پیازها و گلدهی بیشتر آنها کمک خواهد کرد.
عمق کاشت نامناسب: عمق مناسب پیاز زعفران تا سطح خاک بین ۱۵ تا ۲۰ سانتی متر می باشد. اگر عمق پیاز بیشتر از ۲۰ سانتی متر باشد احتمال اینکه گل در زیر خاک گیر کند و خارج نشود، بالا می رود. عمق کمتر از ۱۵ سانتی متر نیز برای پیاز مناسب نیست. در این حالت پیاز تحت تاثیر شرایط نامساعد محیطی مثل گرما و سرمای شدید قرار گرفته و آسیب می بیند. هویجی شدن پیاز زعفران نیز یکی دیگر از پیامدهای عمق کم است.
تراکم کشت نامناسب: تراکم بیش از اندازه پیاز زعفران در زمین باعث افزایش رقابت در برداشت آب و مواد غذایی و در نتیجه کاهش گلدهی خواهد شد. تراکم قابل قبول پیاز زعفران در هر هکتار بین ۶ تا ۱۰ تن می باشد.
آبیاری غیر اصولی: علی رغم این تصور که زعفران گیاهی کم آب است باید خاطر نشان کرد که آبیاری کم می تواند منجر به کاهش گلدهی شود. از اواخر شهریور تا اردیبهشت، زعفران حداقل به ۴-۵ مرحله آبیاری نیاز دارد. آبیاری اول (گل آب)، آبیاری دوم (زاچ آب) و آبیاری آخر (زرد آب) برای زعفران بسیار حیاتی می باشند. آبیاری کم و یا آبیاری در زمان نامناسب گلدهی را تا حد زیادی کم می کند.
درجه حرارت نامناسب: روزهای گرم و شب های سرد باعث تحریک پیاز زعفران برای ورود به فاز گلدهی می شوند. هنگامی که میانگین دمای صبح و شب به زیر ۱۵ درجه سانتیگراد می رسد پیاز زعفران آماده ورود به فاز زایش و گلدهی خواهد شد.
عدم کنترل علف های هرز: علف های هرز در صورتیکه کنترل نشوند، برای آب و مواد غذایی با زعفران رقابت کرده و باعث کاهش عملکرد می شوند. بهترین روش برای مبارزه با علف های هرز مزارع زعفران، وجین می باشد. استفاده از علفکش جز موارد خاص توصیه نمی شود. مصرف علفکش خصوصا با دز بالا باعث کاهش چشمگیر گلدهی خواهد شد.
از بین رفتن برگ های زعفران: برگ های زعفران از طریق فتوسنتز و غذاسازی مواد غذایی را به پیازها می رسانند. چیدن برگ های زعفران تا قبل از اینکه زرد شوند باعث ریز ماندن پیازهای زعفران خواهد شد. اگر پیازها به اندازه کافی درشت نشوند به فاز گلدهی نمی روند.
پیر بودن مزرعه: عمر زمین زعفران با توجه به تراکم کشت بین ۴ تا ۱۰ سال می باشد. خاک مزرعه ای که عمر آن زیاد باشد به دلیل تخلیه مواد غذایی ضعیف شده و بازدهی خوبی ندارد. در این شرایط لازم است پیازها را درآورده و در زمین جدیدی کاشت.
مراحل کود دهی زعفران (زمان کود دهی زعفران)
- قبل از کاشت استفاده از کود حیوانی فراوری شده به حاصلخیز شدن خاک و افزایش عملکرد کمک شایانی خواهد کرد.
- اواخر تابستان تا اوایل پاییز که هوا کم کم خنک می شود، اولین آبیاری زعفران انجام می شود. همراه این آبیاری که به آن گل آب هم می گویند، استفاده از سولفات پتاسیم، ۱۰-۵۲-۱۰ و هیومیک اسید توصیه می شود.
- اواخر پاییز پس از برداشت گل، همراه دومین آبیاری یا زاچ آب از کودهای سه بیست، ۱۰-۵۲-۱۰، کود آلی ماراتون گیاه یار، هیومیک اسید و انفوریک اسید استفاده می شود.
- در طول زمستان پس از اینکه سطح برگ به حد قابل قبولی رسید، ۳ -۴ مرحله محلول پاشی با کودهای ریزمغذی، فسفیت پتاسیم، کود اسید آمینه و جلبک دریایی انجام می شود. در این مرحله پیاز مادری تقریبا از بین رفته و حجم ریشه زعفران برای جذب مواد غذایی از طریق کودآبیاری کم است؛ بنابراین باید کوددهی به صورت محلولپاشی انجام شود.
توجه داشته باشید که این توصیه ها کاملا عمومی هستند. برای دریافت برنامه اختصاصی متناسب با مزرعه خود می توانید با کارشناسان متخصص کشت زعفران فروشگاه اینترنتی کشاورزباشی در تماس باشید.
کود دامی برای زعفران
استفاده از کود گاوی فراوری شده به مقدار ۴۰ تن در هکتار قبل از کاشت فواید زیادی برای زعفران خواهد داشت. پوک شدن خاک، بهبود جذب مواد غذایی توسط گیاه، افزایش فعالیت میکروارگانیسم های مفید خاک، افزایش ظرفیت نگهداری آب و مواد غذایی در خاک، افزایش عملکرد و… از مزایای مصرف کود حیوانی هستند. توجه داشته باشید که کود دامی حتما باید قبل از مصرف فراوری شود؛ در غیر این صورت ممکن است باعث آلودگی مزرعه به بیماری های قارچی شود. افزایش علف هرز نیز یکی دیگر از عوارض مصرف کود حیوانی فراوری نشده می باشد.
کود اوره برای زعفران
کود اوره یا کود سفید حاوی درصد بالایی نیتروژن می باشد که به افزایش رشد برگ های زعفران بسیار کمک می کند. کود اوره از آن دسته کودهایی می باشد که به سرعت آبشویی شده و از دسترس گیاه خارج می شود. بنابراین بهترین زمان مصرف این کود پس از برداشت گل و همراه با زاچ آب بوده که حجم ریشه زعفران و جذب بالا می باشد. در این مرحله باید به رشد هر چه بیشتر برگ ها کمک کرد.
کود مرغی برای زعفران
استفاده از مایع مرغی پس از برداشت گل همراه با زاچ آب برای رشد و افزایش سطح برگ ها بسیار موثر است. این کود همچنین با دارا بودن ماده آلی به اصلاح خاک و افزایش فعالیت میکروارگانیسم های مفید آن کمک می کند. اگر از یک کود مایع مرغی با کیفیت استفاده شود علاوه بر ازت، فسفر و ماده آلی که به زمین وارد می شود، مجموعه ای از میکروارگانیسم های مفید وارد خاک شده که این موجودات به افزایش جذب مواد غذایی کمک زیادی می کنند. کود مایع مرغی گیاه یار یک کود کاملا زنده است که مجموعه ای از عوامل مفید را وارد زمین زراعی کرده و به خاک حیاتی دوباره می بخشد.
مشاوره کشت زعفران
زعفران یکی از کم درد سر ترین محصولات زراعی است که ریزه کاری های خاص خود را دارد. نوع کود دهی در این محصول بسیار مهم است و برخی اشتباهات رایج کشاورزان باعث می شود میزان برداشت گل کاهش یافته، گل ها دچار سرما زدگی شوندو یا بیماری های قارچی پیاز زعفران را نابود کنند. انتخاب نوع کود زعفران در هر فصل بسیار مهم بوده و با برنامه غذایی اصولی زعفران می توانیم به گیاه فرمان دهیم که انرژی خود را صرف تولید برگ و یا گل کند. اشتباه در کود دهی زعفران می تواند زحمت یکساله کشاورز را بر باد داده و باعث شود گیاه نتیجه فتوسنتز خود را بجای تولید گل صرف تولید برگ هایی کن که به درد ما نخواهند خورد. برای دریافت مشاوره کشت زعفران و همچنین راهنمای خرید کود اختصاصی زعفران به همراه برنامه کوددهی زعفران با کارشناسان کشاورزباشی در ارتباط باشید. سیستم مشاوره کشاورزی کشاورزباشی با ایجاد پروفایل اختصاصی زمین زراعی شما، بهترین روش های نوین کشاورزی را ارائه خواهد داد تا شما کشتی با محصولات پربار داشته باشید.
برای دریافت مشاوره کشاورزی می توانید به وبسایت با آدرس زیر مراجعه نمایید.
یا با شماره تلفن ۰۹۹۲۴۶۰۹۶۱۹ تماس حاصل فرمایید، منتظر صدای گرم شما هستیم.
برای کشت سبز، برای محصولات پربار، کشاورزباشی همیشه همراه شماست.
**در راستای حمایت از کسب و کارهای مختلف، مجله کشاورزی دی مگ اقدام به جذب تبلیغات بصورت «بنر» و «رپورتاژ آگهی» از سوی کاسبان و مشاغل مختلف در کشور عزیزمان ایران می نماییم. جهت سفارش تبلیغات در مجله دی مگ و کسب اطلاعات بیشتر میتوانید در ساعات اداری به شماره ۰۹۱۲۹۳۶۱۰۸۴ در واتس اپ، تلگرام، ایتا پیغام بگذارید و یا تماس حاصل فرمایید.**
دیدگاهتان را بنویسید