تاریخ :۹ فروردین ۱۴۰۳
    • نام علمی: .Agrilus viridicaerulans C

    حشرات این گونه سوسک های کوچکی هستند که در مرحله لاروی به سرشاخه های پسته حمله می کنند و باعث خشک شدن آنها می شوند. حشره مذکور برای اولین بار از ایران جمع آوری و نام گذاری شده است. ظاهرا در تمام مناطق را در تمام مناطق پسته کاری انتشار دارد و علاوه بر P. vera به درخت پسته بنه یا P. mutica نیز خسارت می زند.

    مشخصات ظاهری آفت:

    سوسک چوبخوار سبز

    حشره کامل باریک و کشیده بطول ۵ میلیمتر و عرض ۱/۲ میلیمتر است. رنگ آن سبز تیره با جلای فلزیست. سر پهن و از پشت لوبیایی شکل دیده می شود که در طرفین آن چشم های بیضی شکل و سیاه رنگ جلب توجه می کند و قسمت فرو رفته سر در لبه عقبی آن می باشد. پشت سینه اول کم و بیش مستطیلی در طرفین با انحناء خیلی کم و لبه عقبی آن تا حدودی کم عرض تر است. سپرچه بوسیله یک خط عرضی به دو قسمت مستطیلی در جلو، و مثلثی در عقب تقسیم شده است.

    نیمه اول بالپوش ها باریک، نیمه دوم ابتدا پهن (پهن تر از نیمه اول) و بتدریج به سمت انتها باریک می شود. تمام سطح پشتی سینه و بالپوش ها دارای چین خوردگی های ظریف عرضی است که تا حدودی نامنظم است. این چین خوردگی روی Pronotum کاملا واضح و در سطح بالپوش ها بصورت نقاط بر آمده نامنظم در آمده است. در انتهای بالپوش ها موهای کم پشت و ظریفی دیده میشود.

    لاروهای کامل بطول ۸ تا ۹ میلیمتر، باریک و به رنگ سفید شیری می باشد. سینه اول نسبتا بزرگ و ذوذنقه ای است که سر در آن فرو رفته و تنها آرواره ها به وضوح قابل رؤیت است. حلقه های دوم سینه نسبتا باریک و حلقه سوم کوچکترین حلقه های بدن را تشکیل میدهد، حلقه های شکم کم و بیش مستطیلی و در طرفین دارای مجموعه ای از نقاط غده مانند است که بشکل بیضی کشیده میباشند. بند آخرشکم مجهز به یک جفت قلاب یا Forceps می باشد.

    مشخصات زیست شناسی آفت:

    این آفت زمستان را بصورت لاروهای کامل در زیر پوست شاخه های پسته بسر می برند و در بهار تبدیل به شفیره می شوند. حشرات کامل از اواسط اردیبهشت ماه ظاهر می شوند و قبل از تخمریزی مختصری از برگ های جوان تغذیه می کنند. این حشرات نیز در ساعات گرم رور فعال هستند و روی شاخه ها یا برگ ها دیده می شوند. تخمریزی روی شاخه ها انجام می گیرد و لاروها پس از از تخم به زیر پوست نفود کرده و در منطقه کامبیوم مستقر می شوند.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    لاروها از نسوج پسته تغذیه می کنند و کمتر به استوانه مرکزی صدمه وارد می کنند. دالان لاروی در این گونه کج و معوج و انباشته از فضولات آجری رنگ است. شفیره در زیر پوست تشکیل می شود و سوراخ خروجی حشرات کامل روی پوست بیضی شکل و به قطر ۷ میلیمتر ظاهرا این حشره روی درختان ضعیف بخصوص آنها که دچار کم آبی هستند بیشتر صدمه وارد می کنند. به همین لحاظ خسارت آنها روی پسته وحشی (بنه) شدیدتر از بسته های اهلی می باشد.

    این حشره در سال، یک نسل دارد. خصوصیات بیولوژیک این گونه مشابه گونه قبلی است روش های کنترل این حشره در اکثر موارد خسارت چندانی ندارد و احتیاج به مبارزه شیمیایی نیست. اقدامات زراعی، تقویت خاک، آبیاری منظم و همچنین هرس سرشاخه های خشک و انهدام آنها بقدر کافی جمعیت این آفت را تحت کنترل درمی آورد.

    منبع: کتاب آفات درختان میوه و مدیریت کنترل آنها، انتشارات مرکز نشر سپهر، ۱۳۹۳.

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *