تاریخ :۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
شپشک های درختان پسته و راه های کنترل

راه های کنترل شپشک های پسته

  • شپشک های پسته در اکثر باغ های پسته جمعیتشان زیاد نیست و در زیر آستانه زیان اقتصادی قرار دارند. عوامل طبیعی کنترل کننده زیادی بخصوص پارازیت ها و پرداتورها جمعیت این حشرات را زیر کنترل دارند. کفشدوزک ها، بال توری ها و انواع زنبورهای کوچک پارازیت، مانع از ازدیاد جمعیت آنها می شوند.

    • در صورت احتیاج به مبارزه شیمیایی باید به یکی از طرق زیر اقدام نمود:

    ١- سمپاشی زمستانه

    این روش بیشتر در مورد آن دسته شپشک ها مؤثر است که زمستان را بصورت پوره روی تنه و سرشاخه درختان پسته بسر میبرند. در مورد شپشک هایی که زمستان بصورت تخم هستند (شپشک واوی پسته) این روش چندان نتیجه بخش نیست. برای مبارزه زمستانه با شپشک های نباتی می توان از گبوتکس (۲۵۰ گرم)، دیازینون ۶۰ درصد (۱۵۰ گرم)، سوپر اسید ۴۰ درصد (۱۰۰ گرم) یا زولن (۲۰۰ گرم) همراه با دو لیتر روغن زمستانه (ولک، فیتول، سیترول و یا مواد مشابه) در صد لیتر آب استفاده نمود. این سمپاشی روی تخم کنه ها، تخم شته ها، پسیل پسته، زنجره پسته و پروانه سرشاخه خوار پسته نیز مؤثر واقع می شود.

    باید دقت کرد که این سمپاشی در آخر زمستان و قبل از باز شدن جوانه ها صورت گیرد و از پاشیدن این مواد روی جوانه های تازه سبز شده خودداری شود. در تهیه امولسیون روغنی شرط موفقیت ساختن محلول شیری رنگ و یکنواخت است که رنگ آن بزودی تغییر نکند. تغییر رنگ نشان دهنده شکستن امولسیون یا جدا شدن روغن از آب است. کاربرد امولسیون تغییر رنگ یافته بسیار خطرناک است و ممکن است باعث خشک شدن سرشاخه ها بشود. سمپاشی زمستانه از آنجا که تلفات کمتری روی حشرات مفید بخصوص پارازیت ها و پرداتورها ایجاد نمی کند، در باغ های پسته مهم است و حتی المقدور باید نسبت به سمپاشی بهاره مقدم باشد.

     ۲- سمپاشی بهاره

    این سمپاشی معمولا مصادف با ظهور اولین پوره های سن اول صورت می گیرد و تعیین تاریخ دقیق آن در نقاط مختلف به آشنایی با زندگی آفت و بازرسی درختان احتیاج دارد. کارشناسان دفع آفات و باغداران می توانند به کمک یک ذره بین کوچک موقع مناسب را در هر منطقه مشخص کنند. پوره های شپشک ها در سن اول متحرک هستند و حرکت آنها روی تنه، شاخه و برگ بسادگی قابل رؤیت می باشد. پوره های سن اول معمولا به سموم آفتکش حساسیت بیشتری دارند و لزومی به اضافه کردن روغن به محلول سمی نیست تراکم شدید آفت و در مواردی که ظهور پوره ها تدریجی است، اضافه کردن مقدار ۵ در هزار روغن تابستانه به محلول سمی دوام آنها را بیشتر می کند و موجب تشدید اثر سموم می گردد.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    منبع: کتاب آفات درختان میوه و مدیریت کنترل آنها، انتشارات مرکز نشر سپهر، ۱۳۹۳.

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *