تاریخ :۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
تولید گندم‌ مقاوم به خشکی از سوی محققان کشور

عملیات برداشت و پس از برداشت اصولی گندم

  • نتیجه کلیه عوامل مؤثر بر رشد گیاه و تولید محصول در هنگام برداشت مشخص می گردد. همان گونه که مراحل مختلف کاشت و داشت در افزایش تولید مؤثر است برداشت نیز اهمیت خاص خود را دارد. برداشت گندم بخودی خود عملی است حساس و اگر به صورت صحیح انجام نگیرد، می تواند نتیجه زحمات و تلاش یکساله را به هدر دهد. «عملیات برداشت و پس از برداشت اصولی گندم»

    عملیات برداشت و پس از برداشت اصولی گندم

    برداشت اصولی گندم به عوامل زیر بستگی دارد:

    ۱- زمان برداشت:

    برداشت گندم زمانی است که دانه ها به طور کامل رسیده و رطوبت آنها حدود ۱۶ تا ۲۰ درصد باشد و به عبارت دیگر رسیدن گندم با زرد شدن گلوی خوشه مشخص می گردد. در این زمان دیگر آب و مواد غذایی به خوشه نرسیده و وزن خشک دانه اضافه نمی شود.

    فاصله زمانی بین رسیدن و برداشت گندم نباید بیشتر از ۱۵ روز باشد زیرا اگر فاصله زیادتر شود باعث خشکی زیاد و ریزش دانه ها، حمله آفات و پرندگان و کاهش کیفیت محصول می گردد. از طرفی برداشت گندم قبل از رسیدن کامل باعث چروکیدگی و کاهش وزن هزار دانه و در نتیجه افت عملکرد و کیفیت محصول می شود.

    تاخیر در برداشت علاوه بر ریزش خصوصا در ارقام حساس باعث می شود تا در مناطقی که سن گندم شیوع دارد. فرصت کافی برای تکمیل تغذیه سن فراهم شود که موجب زمستان گذرانی بهتر و کاهش تلفات سن در زمستان و در نتیجه افزایش جمعیت سن در سال بعد می گردد. علاوه بر آن تاخیر در برداشت در مناطق گرم احتمال خطر آتش سوزی را افزایش می دهد.

    ۲- روش های برداشت:

    برداشت سنتی که با دست انجام می شود و این روش در مزارع و قطعات کوچک مرسوم می باشد. در این روش ابتدا با داس ساقه های گندم از نزدیک سطح زمین بریده و سپس به صورت خرمن جمع آوری می شوند. خرمنکوبی با دستگاه های خرمنکوب با بوجاری انجام شده و دانه از کاه جدا می گردد.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید
    • برداشت با ماشین های مخصوص:

    برداشت با ماشین های مخصوص

    در مزارع بزرگ گندم برداشت با ماشین آلات انجام می شود. ماشین آلات برداشت شامل دروگر و انواع کمباین می باشند. کمباین کاملترین وسیله برداشت است که کلیه مراحل برداشت شامل درو و خرد کردن و جدا کردن کاه از دانه را با هم انجام می دهد.

    در موقع برداشت گندم و بخصوص زمانی که برداشت با کمباین انجام می شود رعایت نکات زیر لازم و ضروری است:
    • در زمان برداشت گندم کاملا رسیده باشد.
    • انواع مختلف گندم جداگانه برداشت و از مخلوط کردن آنها خودداری شود.
    • گندم هایی که در مقابل ریزش دانه حساس هستند باید قبل از رسیدن کامل برداشت شوند.
    • از برداشت گندم در زمانی که رطوبت هوا زیاد است و یا شبنم روی بوته ها قرار گرفته خودداری شود.
    • قبل از شروع برداشت، کمباین و سایر ماشین آلات برداشت کاملا تمیز و آماده کار شود.
    • قبل از برداشت قسمت های داخلی کمباین تنظیم گردد تا از شکسته شدن دانه ها و تلفات آن جلوگیری شود.
    • به طور مرتب در حین برداشت از کمباین بازدید و از کار کمباینی که دارای ریزش بیش از حد مجاز می باشد تا رفع نقص جلوگیری شود.

    ۳- عملیات پس از برداشت

    چون کاه گندم دارای ارزش زیادی است و علاوه بر تغذیه دام در کارهای ساختمانی مورد استفاده قرار می گیرد پس از برداشت با کمباین می توان با ماشین آلات مخصوص کاه موجود را جمع آوری و بسته بندی نمود. پس از برداشت توصیه می شود بلافاصله مزارع گندم را شخم زده و بقایای گیاهی موجود در سطح مزرعه را زیر خاک نمود. این عمل باعث افزایش مواد آلی خاک و در نتیجه افزایش حاصلخیزی خاک می گردد.

    منبع: نشریه روش های مبارزه با علف های هرز مزارع گندم. معاونت تحقیقات، آموزش و ترویج سازمان کشاورزی استان اصفهان، شماره ۵۴.

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *