تاریخ :۱۰ فروردین ۱۴۰۳
کنترل آفات درختان میوه

کنترل آفات درختان میوه

  • آفات درختان میوه:

    در یک باغ میوه انواع درختان میوه همراه با گیاهان موجود در باغ و با توجه به شرایط آب و هوائی و اقلیمی هر منطقه، یک اکوسیستم خاص زراعی بوجود می آورند که با توجه به سابقه کشت و کار، فون بسیار غنی و متنوعی از جانوران و به خصوص حشرات را به همراه دارد. هر یک از این جانوران به تنهایی و همراه با دیگر گونه ها اعم از جانوران و گیاهان نقش خاصی در اکوسیستم زراعی یک باغ میوه ایفا می کنند.

    عده ای از آنها آفات خطرناک هستند که اگر با آنها مبارزه نشود، امکان برداشت محصول از آن باغ وجود ندارد و آفات درجه اول محسوب می شوند. عده ای از آفات معمولا خسارت عمده ای ندارند، مگر در موارد و شرایط خاصی که حالت طغیانی پیدا کنند و آفات درجه دوم نامیده می شوند و بعضی دیگر اگرچه بالقوه آفت هستند و می توانند ایجاد خسارت کنند ولی در شرایط عادی خسارت آنها اهمیت اقتصادی ندارند و در گروه آفات درجه سوم قرار دارند.

    • علاوه بر سه گروه فوق، حشرات و جانوران دیگری هستند که به نحوی وجود آنها در باغ لازم و مفید هستند:

    ۱- عده ای به صورت پارازیت و پرداتور از آفات مختلف و جانوران دیگر تغذیه می کنند و به صورت طبیعی از انبوهی جمعیت آنها می کاهند.

    ۲- عده ای در گرده افشانی درختان میوه اهمیت قابل توجه دارند و از این طریق بر کمیت و کیفیت محصول به طور قابل توجهی می افزایند.

    ۳- عده ای به دلیل شرایط خاص یک باغ میوه به آنها پناه می برند.

    لذا با توجه به مطالب ذکر شده، مجموعه حشرات و جانورانی که در یک باغ میوه مشاهده می شوند، لزوما آفت نیستند و چه بسا که مفید هم باشند. لذا اجرای مدیریت کنترل آفات بر پایه اصول زیر استوار است:

     ۱- شناخت اگرو اکوسیستم

    شناسایی عوامل زنده و غیر زنده محیط که با هم مبادله انرژی می کنند. مزرعه یک اکوسیستم زراعی است که به وسیله شخم، آبیاری، دادن کود، درو، سم پاشی و غیره دستکاری می شود.

    ۲- تنظیم و طراحی آگرواکوسیستم

    طراحی مزارع بایستی طوری باشد که حتی المقدور از تعارض گیاهان زراعی و آفت جلوگیری نماید نظیر جایگزین کردن کشت سویا به جای سیب زمینی، جهت جلوگیری از طغیان زنجرک سیب زمینی

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

     ٣- تنظیم نسبت خرج به دخل و دخل به خطر کردن

    رابطه سود در مقابل خطرات ناشی از عملیات مبارزه

     ۴- حد تحمل خسارت آفات

    تقریبا تمام گیاهان می توانند مقدار کمی خوردگی برگ را تحمل نمایند، بدون اینکه به قدرت رویشی و محصول دهی آنها صدمه اقتصادی وارد نماید. اصول مدیریت کنترل آفات و مبارزه عملی و کاربردی که شامل کلیه روش هایی است که انسان بکار می برد تا حشرات و سایر عوامل زیان آور گیاهی را که عوامل طبیعی قادر به مهار آنها نیستند، تحت کنترل در آورد.

    باید توجه داشت دستکاری یا حذف یک عامل حتی حشره آفت، در کل سیستم تغییراتی ایجاد می کند که در همه حالات و در نهایت مفید نیست. به عبارت دیگر کاربرد یک روش، منجر به از بین رفتن یک آفت می شود، ممکن است محیط را برای حمله آفت خطرناکتری مساعد نماید. باید از سازگاری واریته های درختان میوه با شرایط آب و هوایی منطقه آگاهی داشت و مناسب ترین آنها را کشت نمود.

    کنترل:

    در بسیاری از موارد، کمی و نامرغوبی محصول مربوط به عدم تعادل مواد غذایی در خاک است. بسیار اتفاق می افتد که حتی افراد ظاهرأ آگاه نمی دانند کودهای شیمیائی را به چه نسبت و با چه ترکیبی به خاک بدهند و از چگونگی مصرف کودهای شیمیائی اطلاع کافی ندارند. این بی دقتی ها گاه موجبات بروز عوارضی می شود که ندانسته به حشرات و آفات دیگر نسبت داده می شود، ریزش گل و میوه، ترک خوردگی پوست تنه و سرشاخه و توقف رشد درختان در خیلی از موارد در ارتباط با عدم تعادل مواد غذائی (کمبود یک یا چند عنصر اصلی یا فرعی) در خاک می باشد.

    • عملیات بیل زدن و شخم زدن در صورتیکه حساب شده و همراه با دقت های لازم باشد، خیلی از مشکلات باغداران را حل می کند.
    • نظافت عمومی باغ، قطع درختان نیم خشک، جمع آوری و سوزانیدن تنه و سرشاخه درختانی که در باغ باقی مانده اند، در پائین آوردن تراکم جمعیت آفت بسیار مؤثر است.

    به تجربه ثابت شده است که اگر از تنه و شاخه های اصلی درختان میوه که در موقع هرس قطع می شوند، به عنوان پایه و قیم مورد استفاده قرار گیرند، این پایه ها وقیم ها محل تجمع سوسک های پوستخوار است. از یک طرف از این پایه ها می توان به عنوان تله استفاده کرد و با سمپاشی مکرر آفت را روی همین شاخه ها و پایه ها قلع و قمع نمود. ولی در صورتیکه به این مطلب توجه نشود، خود این پایه ها و قیم ها منبع آلودگی هستند.

    منبع: کتاب درختان میوه و مدیریت کنترل آنها، انتشارات مرکز نشر سپهر، ۱۳۹۳.

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *