-
نام علمی: .Eulecanium rugulosum Arch
این گونه در جنگل های پسته و انجیر فارس و بلوچستان (زابل) و نیز در باغ های پسته و انجیر نواحی جنوبی کشور مشاهده می شود. اگرچه بعنوان آفت خیلی مهم و زیان آور در هیچ یک از باغ های پسته کشور گزارش نشده است ولی شکل ظاهری و تراکم آن روی بعضی درختان پسته و انجیر جالب توجه است. فعالیت این حشره روی درختان میوه با ترشح عسلک همراه است و به همین لحاظ فعالیت آنها با تراکم زنبورها vespidae مورچه ها و حشرات دیگر در اطراف درخت همراه است.
-
مشخصات ظاهری:
پوره ها بیضی شکل، پولک مانند و به رنگ خاکستری متمایل به سبز می باشند. و از این لحاظ به پوره های شپشک نرم تن مشابهت دارد. با این تفاوت که گونه اخیر بندرت روی پسته دیده شده است. حشرات کامل ماده، بدنی نیم کروی دارند و قطر آنها تا ۴ میلیمتر هم می رسد. رنگ عمومی بدن کرم با لکه های پراکنده قهوه ای یا سیاه می باشند. بعلاوه در سطح پشتی چین خوردگی های نامنظمی نیز دیده می شود.
-
بیولوژی آفت:
این آفت زمستان را روی تنه و سرشاخه درختان بصورت پوره های سن دو می گذراند. پوره ها در بهار، به تغذیه و رشد خود ادامه داده و در اوایل خرداد بصورت حشرات کامل در می آیند. اگرچه پوره ها ممکن است روی برگ یا میوه مشاهده شوند، ولی در پائیز به روی شاخه و تنه درختان مهاجرت کرده و در این قسمت ها ثابت می شوند. به همین لحاظ حشرات کامل منحصرا روی شاخه و تنه درختان مشاهده می شوند.

حشرات کامل از اواسط خرداد شروع به تخمریزی می کنند و مانند اغلب گونه های این جنس زیر بدن انباشته از تخم های بیضوی و زرد رنگ می گردد. این تخم ها در اوایل تابستان باز می شوند و پوره ها در سطح شاخه ها، برگ ها و میوه ها پراکنده می شوند. همین پوره ها هستند که در پائیز روی تنه و سرشاخه متمرکز شده و زمستان را بحالت دیاپوز می گذرانند.
منبع: کتاب آفات درختان میوه و مدیریت کنترل آنها، انتشارات مرکز نشر سپهر، ۱۳۹۳.
دیدگاهتان را بنویسید