تاریخ :۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
بیماری ویروس Y سیب زمینی

بیماری ویروس Y سیب زمینی

  • ویروس Y سیب زمینی 

    بیماری ویروس Y سیب زمینی در جنس Potyvirus و خانواده Potyviridae قرار دارد و در سال ۱۹۳۱ شناخته شد. از ویروس های مخرب در خانواده Solanaceae می باشد در گیاهان سیب زمینی، توتون، فلفل، گوجه فرنگی بیماری ایجاد می کند و سبب کاهش محصول به ویژه در زراعت سیب زمینی می شود. عامل بیماری ویروس Potato virus Y می باشد. این PVY توسط شته و به صورت ناپایا منتقل می شود. این ویروس از طریق تلقیح مکانیکی، پیوند و قلمه، ازطریق تماس هم قابل انتقال است.

    بیماری ویروس Y سیب زمینی

    ویروس Y سیب زمینی

    علائم بیماری ویروس Y سیب زمینی

    • نکروز
    • کم رنگ شدن و یا زردی برگچه ها
    • ریزش برگ ها
    • ایجاد لکه های نکروز به صورت نقاط تیره رنگی روی رگبرگ ها و یا حلقه های تیره در متن برگ که ممکن است سبب تخریب بافت برگ و خشکیدگی آن شود.
    • کوتولگی بوته و غده هایی کوچکتر درصورتی که با ویروس x سیب زمینی همراه باشد. بنابراین دانستن زمان حمله دو ویروس و وضعیت رشد میزبان  مهم است.
    • پیچیدگی و تاولی شدن سطح برگ
    • بافت های به شدت آلوده در مرحله حاد بیماری قرار دارند.
    بیماری ویروس Y سیب زمینی

    علایم ویروس Y سیب زمینی

    سرولوژی

    در مورد این بیماری آزمایش های زیستی و سرولوژی انجام گرفته است. از نظر سرولوژی ساختار آنتی ژن PVY توسط CP حمل می شود. منطقه C-terminal حاوی اپی توپ مخصوص PVY است. منطقه  N-terminal متغیر است و اپی توپ هایی دارد که موجب تمایز ویروس Y می شود. منابع متعددی از آنتی بادی ها و کیت ها وجود دارد.

    کنترل بیماری ویروس X سیب زمینی

     ویروس PVY در خانواده Solanaceae دارای میزبان زیادی است که شامل ۷۰ گونه از نیکوتینا و ۱۵ خانواده از علف های هرز یک ساله و دو ساله می شود. خسارت این ویروس به میزان ۷۵ – ۸۰ % گزارش شده است. این ویروس به گل اطلسی دراروپا و بادمجان در هند خسارت وارد کرده است. استراتژی های مدیریت ایجاد شده است اما نمی تواند به طور کامل اپیدمی این بیماری را سرکوب کند. این بیماری اهمیت اقتصادی دارد. سیب زمینی تراریخته کد P1 به ویروس مقاومت نشان دادند این گیاهان مقاوم به سویه های PPV هم مقاومت نشان دادند.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    منبع :

    1. www.sciencedirect.com
    2.  کتاب بیماری شناسی گیاهی جلد۳، نویسنده اگریوس

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    اشتراک‌گذاری

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *