تاریخ :۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۳

راهنمای کامل آبیاری چغندرقند از داشت تا برداشت

  • آبیاری چغندرقند :

    آبیاری در دوره داشت تا برداشت چغندرقند زمستانه شامل دو دوره است. دوره اول پس از آب اول تا شروع بارندگی ها در اواخر آبان یا اوایل آذر. دوره دوم از اواخر بهمن یا اوایل اسفند تا زمان برداشت. وقوع بارندگی ها در فاصله آذر تا اواخر بهمن و پایین بودن دما در این فاصله باعث می شود که نیاز آبی چغندر قند کاهش یابد.(راهنمای کامل آبیاری چغندرقند از داشت تا برداشت)

    در دوره اول، برای سبز شدن یکنواخت بذرها به خصوص در کشت های زود هنگام، باید مزرعه ۳ تا ۴ روز پس از آبیاری اول، دوباره آبیاری شود. مدت زمان آبیاری دوم کمتر از آبیاری اول می باشد. زیرا بیشتر بذرها با آب اول سبز می شوند و آبیاری دوم برای جلوگیری از خشک شدن سریع سطح خاک و صدمه به گیاهچه و تأمین آب مورد نیاز برای بذرهایی است که هنوز به اندازه کافی آب جهت جوانه زنی جذب نکرده اند.

    در آبیاری اول و دوم باید پس از خیس شدن پشته ها آب را قطع کرد تا آب از انتهای مزرعه هدر نرود. پس از آبیاری دوم رطوبت خاک دیرتر از دست می رود و رشد ریشه چغندرقند نیز سریع است و روزانه تقریبا یک سانتی متر رشد می کند. در نتیجه فاصله آبیاری ها طولانی تر می شود و آبیاری سوم حدود ۱۰ روز پس از آبیاری دوم انجام می شود. فاصله آبیاری ها در اوایل فصل، بستگی به شروع بارندگی دارد.

    مدت زمان آبیاری پس از کاربرد سم علف کش و کودسرک باید کوتاه باشد. نیاز آبی چغندر قند در طول فصل رشد ۶۵۰ تا ۷۵۰ میلی متر و یا ۶۵۰۰ تا ۷۵۰۰ متر مکعب می باشد. دور دوم آبیاری ها از اواخر بهمن با افزایش دما و کاهش رطوبت خاک و شروع رشد مجدد چغندرقند، آغاز می شود که باید با توجه به نوع خاک و شیب مزرعه برنامه ریزی گردد.

    معمولا فاصله ی آبیاری ها در دوره دوم بستگی به بارندگی ها در این دوره و زمان برداشت حدود ۳۰-۲۰ روز است و در اوایل دوره، فاصله آبیاری بیشتر و با گرمتر شدن هوا کمتر می گردد. که بسته به شرایط آب وهوایی سال ۱۰-۶ بار آبیاری می شود.

    راه های کم کردن مصرف آب :

    ۱- برای کاهش مصرف آب ، فاروها یک در میان و متغیر آبیاری شوند.
    ۲ – در اراضی شیب دار (بیش از ۰/۵ درصد)، پس از رسیدن آب به انتهای فاروها مقدار آب ورودی به فارو نصف شود.
    ٣ – استفاده از سیفون برای آبیاری جویچه ها، کنترل مصرف آب را آسان تر می کند.

    ۴- مدت زمان آبیاری باید چهار برابر مدت زمان رسیدن آب به انتهای فارو باشد. به عنوان مثال اگر ۲ ساعت طول می کشد که آب از ابتدای فارو به انتهای آن برسد، پس از ۸ ساعت باید آب مزرعه را قطع کرد. 

    فروش ویژه به مدت محدود
    فروش ویژه بیش از ۳۰۰۰ رقم محصولات کشاورزی، انواع بذر با بسته بندی اورجینال و خانگی، انواع کودهای وارداتی اصل، ادوات و ابزارآلات با ضمانت اصالت کالا
    همین الآن خرید کنید

    نتایج تحقیقات انجام شده در مرکز تحقیقات کشاورزی صفی آباد نشان داده که در تمام روش ها تولید چغندر قند بالای ۶۰ تن در هکتار خواهد بود و افزایش عملکرد چغندر قند با مصرف بیشتر آب ناچیز می باشد، ضمن اینکه درصد قند آن نیز کاهش می یابد.

    در بین روش های آبیاری بارانی به ترتیب روش کلاسیک، ویلمو و سنتر پیوت توصیه می شود. چون در خوزستان چغندر قند به صورت نشتی آبیاری می شود، و بازده این روش آبیاری پایین است، توصیه می شود که مدت زمان آبیاری های اواخر فصل به حداقل ممکن کاهش یابد.

    (راهنمای کامل آبیاری چغندرقند از داشت تا برداشت)

    منبع: کتاب زراعت گیاهان صنعتی وعلوفه ای، انتشارات دانشگاه پیام نور

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۴ از ۵

    اشتراک‌گذاری

    یک نظر

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *