تاریخ :۹ فروردین ۱۴۰۳

سفیدک کرکی یونجه و شبدر (Downy Mildew)

  • سفیدک کرکی یونجه و شبدر از بیماری های مهم یونجه و شبدر در اصفهان و شیراز و سایر نقاط ایران است. این بیماری اولین بار از اهر گزارش شده است.

    علایم و نشانه های بیماری

    علایم بیماری در سطح فوقانی برگ ها، به صورت لکه های زرد یا سفید رنگی دیده می شود و در قسمت تحتانی همین قسمت، نشانه های بیماری به صورت پوس سفید مایل به خاکستری قارچ شامل اسپورانژیفورها و اسپورانژیوم ها به وجود می اید. فاصله گره های ساقه کم می شود و ساقه ها کوتاه تر و برگ های جوان پیچیده و لوله ای می شوند. اگر بیماری به صورت سیستمیک و داخلی در آید، ساقه ها متورم و کوتاه شده و برگ ها نیز عموما تغییر رنگ می دهند (شکل ۱-۱).

    این بیماری در شرایط مساعد موجب خشک شدن و ریزش برگ ها از قسمت پایین بوته شده و در نتیجه از عملکرد محصول         می کاهد. متوسط دمای روزانه پایین تر از C ۲۰ و مرطوب بودن سطح برگ ها از شرایط مساعد بیماری می باشد

    عامل بیماری

    عامل بیماریP. aestivalis) Peronospora trifoliorum=) است.

    اسپورانژیوفورها منشعب و در انتها دوشاخه ای و به ابعاد  ۸- ۵/۵ × ۳۷۰ – ۲۰۰ میکرومتر هستند(شکل۱-۱).

    نسبت طول تنه اسپورانژیوفور به کل طول آن بین ۰/۵ تا ۰/۷۵ متغیر است.

    اسپورانژیوم ها بیضوی تا تخم مرغی شکل، شفاف و به ابعاد ۲۱-۱۸×۲۹- ۲۲/۵ میکرومتر می باشند. اسپورها کروی و قهوه ای روشن و به قطر ۳۷/۵ – ۲۷/۵  میکرومتر می باشند که از اواسط فصل بهار تا پاییز به تعداد فراوان در پارانشیم برگ ها، دمبرگ ها و ساقه های شدیدا آلوده به بیماری به آسانی قابل ملاحظه هستند. عامل بیماری زمستان را به صورت اسپور روی بافت مرده و یا به صورت ریسه روی جوانه های طوقه بوته های آلوده یونجه به سر می برد. گاهی ریسه نیز ممکن است از راه بذر منتقل شود. انتشار ثانویه قارچ توسط اسپورانژیوم ها است. بیماری بیشتر در بهار (اردیبهشت) شایع است.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    شکل ۱-۱ A- علایم بیماری سفیدک کرکی روی برگ یونجه، B- اسپورانژیفورها و اسپورانژیوم های Peronospora trifoliorum

    مدیریت بیماری

    برداشت به موقع و یا زودتر از موعد می تواند کانون آلودگی اولیه را کاهش دهد.در صورت لزوم می توان ابتدا یونجه را برداشت نمود و سپس با مانکوزب دو در هزار سمپاشی کرد. ارقام یونجه ۲۱۲۲ و kisverdai مقاوم و یونجه همدانی و یونجه یزدی حساس به سفیدک کرکی گزارش شده اند .ارقام یونجه رامندی و نیک شهری نیز مقاوم گزارش شده اند .

    منبع : کتاب بیماری های گیاهان زراعی ایران

    نویسنده: دکتر بهرام شریف نبی

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *