تاریخ :۹ فروردین ۱۴۰۳
  • سفیدک کرکی در ایران وجود دارد و مساله ساز است. اولین بار در سال ۱۳۴۸ از اطراف بجنورد روی چغندرهای بذری دیده شد. بیماری در آرژانتین، مصر، ژاپن، فلسطین و غرب کالیفرنیای آمریکا دیده شده است.

    علایم و نشانه های بیماری

    در پشت برگ ها اسپورانژیوم و اسپورانژیوفورهای قارچ به صورت کرک صورتی با بنفش رنگ دیده می شود.  برگ ها ممکن است به طرف پایین لوله ای شوند، و در نهایت باعث مرگ گیاه شوند (شکل ۱-۱).

    شکل ۱-۱علایم سفید ک کر کی چغندرقند A – سطح زیری برگ های داخلی، B- سطح رویی برگ های داخلی، C – برگ های خارجی گیاه بالغ .

    عامل بیماری

    عامل بیماری Peronospora farinosa f.sp. betaeاست. مانند سایرسفیدک های کرکی شرایط مرطوب و خنک را می پسندد و در بالای ۲۰C’ آلودگی وجود ندارد و بهینه دمای آن۷-۱۵°C است، بنابراین در اوایل فصل مهم تر است تا آخر فصل زمستان گذرانی آن به صورت اسپور و ریسه در بافت گیاه است و در سال بعد تولید ریسه می کند و با بذر نیز منتقل می شود. اسپورانژیوم آن مستقیما تولید ریسه می کند (شکل۱-۲).

    شکل ۱-۲ جوانه زنی اسپور و خروج اسپورانژیوم ها در سفیدک کرکی چغندرقند .

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید
    مدیریت بیماری

    اگر شروع بیماری سفیدک پودری پودری یک ماه یا بیشتر قبل از برداشت محصول رخ دهد ، معمولاً کنترل آن ضروری است. به دلیل سرعت سریعی که بیماری افزایش می یابد ، اقدامات کنترل باید در اولین مشاهده علائم آغاز شود. تأخیر باعث می شود که اقدامات کنترلی تأثیر کمتری داشته باشد.

    برای کنترل بیماری استفاده از ارقام مقاوم توصیه شده است، استفاده از قارچ کش ترکیبی ریدو میل – مانکوزب (متالاکسیل مانکوزب) نیز مؤثر است. بهتر است چغندرهای بذری از مزارع آلوده یکساله (غیر بذری) با فاصله بیشتر کاشته شوند زیرا چغندر خود منبع خوبی برای قارچ است و در ریشه و برگ آن ها اسپور تولید می نماید.

    منبع: کتاب بیماری های گیاهان زراعی ایران و وب سایت  www.sweetbeet.com

    نویسنده: دکتر بهرام شریف نبی

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *