تاریخ :۱۰ فروردین ۱۴۰۳
کدو-مسمایی-دارویی

کدو مسمایی یک گیاه دارویی است

  • کدو مسمایی یک گیاه دارویی است

    گیاه شناسی کدو مسمایی

    گیاه دارویی کدو مسمایی Cucurbit با نام علمی Cucurbita pepo گیاهی علفی، یک ساله و متعلق به تیره کدوئیان است. این گیاه دارای برگ های بزرگ، پوشیده از کرک، دندانه دار و منقسم است. ریشه اصلی کدو مسمایی قوی، محکم و مستقیم است. ساقه کرکدار توخالی و خزنده و ارتفاع آن متفاوت است و به رقم گیاه و شرایط اقلیمی محل رویش بستگی دارد و بین ۳ تا ۵ متر می باشد.

    برگ آن درشت به رنگ سبز روشن و پنج بریدگی دارد که توسط دمبرگ طویل و کرک دار به طول ۲۵ تا ۳۰ سانتی متر به ساقه متصل می شود. گل های آن درشت، زرد رنگ و دارای دو نوع نر و ماده است. میوه گوشت دار، درشت و کروی شکل و یا کم و بیش کشیده است. میوه های رسیده بزرگ، به شکل گرد و پوستی زرد مایل به نارنجی دارند که گاهی وزن هر یک به ۱۲ کیلو گرم می رسد.

    گیاه دارویی کدو مسمایی1

    کدو مسمایی

    ترکیبات و خواص درمانی

    قسمت مورداستفاده گیاه، میوه و دانه آن است. در گذشته عوام از دانه های گیاه دارویی کدو مسمایی برای دفع کرم کدو استفاده می کردند. بعدها تحقیقات نشان داد که دانه های این گیاه و روغن حاصل از آن حاوی مواد مؤثره ارزشمندی است که نقش عمده ای در معالجه تورم پروستات و مداوای سوزش مجاری ادرار دارد. از روغن آن همچنین برای معالجه بیماری تصلب شرائین استفاده می شود. مصرف دانه های این گیاه سبب تقویت بدن شده و مقاومت بدن را به عوامل بیماری زا افزایش می دهد.

    کدوی مسمایی در صنایع داروسازی اهمیت فراوانی دارد. در حال حاضر از مواد مؤثره این گیاه داروهایی مانند پیونن، پروستالیکوئید و گرونفنیگ تهیه می شود.

    زیستگاه

    این گیاه در مناطق گرمسیر و نیمه گرمسیر جهان می روید و منشأ آن اروپا و مناطق گرمسیری آمریکا گزارش شده است. پراکندگی این گیاه بیشتر در آمریکای مرکزی و جنوبی بوده که بعدا به نواحی بین اروپا منتقل شده است. در ایران کدو مسمایی و گونه های دیگر آن به علت مصارف خوراکی در همه جا پرورش می یابد.

    امروزه به علت استفاده از روغن دانه های آن و میوه گیاه که به صورت خوراکی مصرف می شود پرورش آن روز به روز توسعه یافته و فعلا بازار تجاری گیاه را کشورهای خاور نزدیک در دست دارند. این گیاه در سطح وسیعی در بعضی کشورها مانند آلمان، اتریش، مجارستان و رومانی کشت می شود.

    بیماری های گیاه کدو مسمایی

    ا. سفیدک پودری

    سطح برگ گیاهان آلوده به سفیدک پودری از پوشش سفید رنگ متمایل به خاکستری پوشیده می شود.

    عامل بیماری: Erysiphe cichoracerum

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    مبارزه: به محض مشاهده اولین علائم آلودگی در مزرعه باید اقدام به سمپاشی نمود و معمولا دو تا سه نوبت تکرار سمپاشی ضرورت دارد. سموم مناسب برای مبارزه با این بیماری عبارت اند از: آفوگان، کاراتان و پودرهای گوگرد و تابل به نسبت سه تا پنج در هزار.

    ۲. سفیدک کرکی

    در سطح برگ گیاهان آلوده به این بیماری لکه های زرد یا سفید رنگی ظاهر می گردد که در پشت این لکه ها پوشش قارچی به رنگ سفید متمایل به خاکستری مشاهده می شود. در بوته های آلوده، فواصل گره ها روی ساقه کم شده و ساقه کوتاه تر می شود.

    عامل بیماری: Pseudoperonospora cubensis می باشد.

     مبارزه: برای مبارزه با این بیماری می توان از قارچ کش های دیتان، کوپروسان سوپر D، زینب، مانکوزب و ارتوسید استفاده کرد.

    ٣. بیماری های ویروسی

    این گیاه به سرعت به بیماری های ویروسی مبتلا می شود. مبارزه با آفات ناقل ویروس و همچنین خارج کردن و سوزاندن بوته های آلوده به ویروس نقش مهمی در کنترل دارد.

    منبع :

    کتاب بیماری های مهم گیاهان دارویی، انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد، ۱۳۸۹

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *