شناسایی علف هایهرز
اولین قدم موثر در مدیریت علفهای هرز تشخیص صحیح گیاه یا گیاهان مورد بحث میباشد. آشنا بودن با اسم صحیح گیاه و خصوصیات اصلی آن مثل سیکل زندگی (یک ساله، دوساله یا چند ساله بودن) ضروری است.
علف های هرز معمولا بر اساس خصوصیات ظاهری به:
- گراسها (باریک برگها) که با سیستم ریشه های افشان و رگبرگهای موازی در برگ مشخص میشوند
- و پهن برگها یا گیاهان دو لپهای با سیستم ریشهای راست و رگبرگهای شبکهای در برگ شناسایی میشوند، تقسیم میشوند.
هر کدام از این دوگروه عمومی تقسیمات فرعی دیگری نیز دارند که بر اساس سیکل زندگی با مرحله جوانه زنی بذر شروع و با رشد رویشی ادامه یافته و با رسیدن بذر تکمیل میشود.
صفات مشخص علف هرز
یک گیاه هرز علاوه بر ناخواسته بودن مشخصههای دیگری نیز دارد، مانند دارا بودن قدرت تولید بذر و در نتیجه تولید جمعیتهای بزرگ با داشتن قدرت فراوان برای تثبیت سریع جمعیت خود در زمین، توانایی حفظ قوه نامیه بذرهای دفن شده برای مدت طولانی، سازگاری وسیع برای انتشار در شرایط گوناگون، با دارا بودن اندام های رویشی تکثیر شونده و توانایی اشغال سریع اراضی آماده شده که کشاورز برای کشت و زرع و تولید مایحتاج خود در نظر گرفته است.
در استفاده از مواد مورد نیاز برای رشد گیاهان هرز با گیاهان زراعی شدیدا رقابت می کنند. اما با توجه به اینکه تمام گیاهان سبز برای رشد و نمو به نور، آب و مواد غذایی نیاز دارند سایه افکنی و مصرف آب و مواد غذایی به وسیله علف هرز باعث میشود که برای رشد گیاه زراعی کمبود به وجود آید.
موفقیت علف هرز در این رقابت به عوامل متعددی بستگی دارد از جمله:
- زمان جوانه زدن علفهای هرز و گیاه زراعی،
- تراکم علف هرز در مزرعه،
- فرم رویش علف هرز و عوامل دیگر.
بعضی از علفهای هرز از بافت زنده یا مرده ریشه خود موادی ترشح میکنند که باعث کم شدن یا کند شدن رشد گیاهان زراعی میشوند. مرغ، کتان وحشی و کاهوی وحشی از این جمله علفهای هرز هستند.
مهمترین عوامل پایداری و قدرت رقابتی بالای علف های هرز به شرح زیر می باشد:
• تعداد بذر هر گیاه
علف های هرز تولید کننده بذر زیادی می باشند. به عنوان مثال هر بوته سوروف ۷ هزار بذر، خرفه ۵۲ هزار بذر، سلمه تره ۷۲ هزار بذر، تاج خروس ریشه قرمز ۱۱۷ هزار بذر تولید می کنند.

• خواب
خواب عبارت از توانایی زنده مانی بذر ها در شرایط نامساعد به منظور توسعه در دوره هایی از زمان است. بذر اکثر گونه های هرز دارای خواب هستند. به عنوان مثال قیاق و پیچک صحرایی ۲۰سال، سلمه تره و تاج خروس ریشه قرمز ۴۰ سال خواب دارند.
• قابلیت تولید مثل رویشی
اندام های تکثیر رویشی بخش های غیر جنسی گیاه هستند که گیاه جدید را بدون انجام لقاح به وجود میآورند. از آن جمله ریشه ها و جوانه های نابجا در فرفیون و کنگر صحرایی، ریزوم در قیاق و مرغ، غده در اویارسلام زرد و ارغوانی، طوقه در قاصدک و بارهنگ، استولون در مرغ را میتوان نام برد.
دیدگاهتان را بنویسید