تاریخ :۳۱ فروردین ۱۴۰۳
  • سوسک پوستخوار ثانوی پسته

    • نام علمی: Estenoborus Perrisi Chap

    سوسک پوستخوار ثانوی پسته از اطراف تهران، قزوین، فارس، کرمان و یزد جمع آوری شده و ظاهرا در اغلب نقاط کشور انتشار دارد.

    مشخصات ظاهری سوسک پوستخوار ثانوی پسته

    اندازه این آفت در حدود ۱/۸ تا ۲ میلیمتر است. بدن استوانه ای شکل او به رنگ قرمز مایل به خرمایی است. موهای پیشانی نسبتا متراکم تر و بلندتر است. پشت سینه اول و بالپوش ها پوشیده از فلس های خاکستری رنگ و برآمده است. حاشیه بالپوش ها در قسمت خلفی مزین به دندانه های خار مانند است که کاملا مشخص کننده می باشد. روی ساق پاها در سمت خارجی و نزدیک به انتها دو خار کوتاه و ضخیم دیده می شود.

    بیولوژی آفت

    این گونه روی انواع پسته گزارش شده است. بعلاوه از روی گیاهان دیگر مانند زیتون، کاج و افرا نیز جمع آوری شده است. این حشره پلی گام است. دالان مادری غالبأ ۴ تا ۵ شاخه است که همگی از یک محفظه مشترک که اطاقک جفت گیری معروف است منشأ می گیرند. هر دالان مادری به نوبه خود دارای ۱۰ تا ۲۰ دالان لاروی است که در طرفین دالان مادری و نسبت به آن بطور عمودی قرار گرفته اند. دالان مادری عمومأ عمود به محور ساقه و در نتیجه دالان های لاروی موازی محور ساقه قرار گرفته اند.

    این آفت زمستان را بصورت لارو می گذراند. این لاروها در بهار کامل می شوند و حشرات کامل در اواسط فروردین ظاهر می شوند. خروج حشرات کامل تدریجی است و ممکن است در اکثر ماه های بهار و تابستان دیده شوند. مانند اغلب حشرات این خانواده، این گونه نیز برای تغذیه شاخه های جوان و شاداب را انتخاب می کنند و با حفر دالان هایی روی پوست، از آن تغذیه می کنند. بدین ترتیب اولین خسارت حشرات کامل به شاخه های سالم وارد می شود.

    این حشرات پس از بلوغ جنسی به روی درخت های ضعیف پرواز می کنند و با حفر دالان مادری در زیر پوست، پس از جفتگیری شروع به تخمگذاری می کنند. هر حشره ماده حدود ۸۰ تا ۱۰۰ تخم می گذارد. دوره انکوباسیون تابع درجه حرارت محیط است و بین ۱۰ تا ۲۰ روز متفاوت است. ظاهرا این حشره در شرایط مساعد می تواند تا سه نسل تولید نماید.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    مدیریت کنترل آفت

    مثل همه موارد، خسارت سوسک های پوستخوار نتیجه ضعف درخت و یک عارضه ثانویست. لذا باید با انجام عملیات صحیح زراعی، قطع درختان و سرشاخه های خشک، از بین بردن آنها و بخصوص تنظیم برنامه آبیاری و تقویت خاک با آن مبارزه کرد. در چنین شرایطی آفت به سادگی نمی تواند خسارت قابل توجهی ایجاد نماید. در مواردی که تراکم آفت شدید است و همراه با انجام کلیه اقدامات زراعی و اگروتکنیک، مصادف با ظهور حداکثر حشرات کامل، درختان را باید با مخلوط ۲۰۰ گرم گوزاتیون ۲۰٪ یا زولن ۲۰٪، در ۱۰۰ لیتر آب سمپاشی نمود. بهتر است این سمپاشی در چنین شرایطی یکبار دیگر بلافاصله ۲۰ روز تکرار شود.

    منبع: کتاب آفات درختان میوه و مدیریت کنترل آنها، انتشارات مرکز نشر سپهر، ۱۳۹۳.

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۳ از ۵

    اشتراک‌گذاری

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *