تاریخ :۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • مگس های مینوز از جمله آفات مهم محصولات گلخانه ای و گیاهان زینتی هستند. مگس ها متعلق به خانواده Agromyzidae هستند. تعدادی از مهمترین گونه های Agromyzidae عبارتند از :

    • Liriomyza trifolii
    • Liriomyza sativae
    • Liriomyza bryoniae

    مشخصات ظاهری و بیولوژیکی:

    مگس های مینوز

    این گونه ها در ایران جزء آفات مهم محصولات گلخانه ای و گیاهان زینتی هستند. این مگس به طول حدود ۲_۳ میلی متر به رنگ سیاه و دارای لکه های زرد رنگ در روی بدنشان هستند. حشرات کامل با فرو کردن تخم ریز خود به داخل بافت گیاه از ترشحات گیاهی تغذیه می کنند. محل فرو کردن تخم ریز عموما بصورت لکه های زرد رنگی در سطح برگ گیاهان دیده می شود. بعد از قرار گرفتن تخم در بافت گیاهی، لارو خارج شده از بافت ایجاد تونل هایی مارپیچ در سطح برگ گیاهان می کند. ضخامت این ها با افزایش اندازه لارو افزایش پیدا می کند.

    کنترل بیولوژیک:

    از مهمترین دشمنان طبیعی این آفات زنبورهای پارازیتوئید هستند که بصورت پارازیتوئید داخلی و یا پارازیتوئید خارجی از لاروهای این آفات تغذیه می کنند. از مهم ترین پارازیتوئیدها می توان به گونه هایی مثل Opius Pallidus و Dacnusa Sibrica که پارازیتوئید داخلی هستند و گونه دیگری بنام Diglyphus isaea که پارازیتوئید خارجی است.

    • پارازیتوئیدهای داخلی

    پارازیتوئیدهای داخلی تخمشان را در داخل بدن لارو میزبان قرار می دهند و حشرات کامل از داخل شفیره میزبان خارج می شوند. بدین صورت که مراحل رشد و نمو لارو پارازیتوئید در داخل بدن لارو میزبان طی می شود و وقتی که آفت به مرحله شفیرگی رسید، میزبان را از بین می برد و از داخل شفیره میزبان خارج می شود.

    • پارازیتوئیدهای خارجی

    پارازیتوئیدهای خارجی تخمشان را در مجاورت لارو میزبان در داخل بافت گیاه قرار می دهند. ولی قبل از تخمگذاری تخم ریزشان را به داخل بدن لارو میزبان فرو می کنند و باعث فلج شدن آن می شوند، سپس تخمشان را در کنار بدن لارو میزبان در داخل بافت گیاه قرار می دهند. بعد از مدت حدود ۲ روز لارو خارج می شود و چون لارو میزبان فلج است، نمی تواند از محل تخم میزبان دور شود و لارو پارازیتوئید بعد از خروج از تخم شروع به تغذیه از لارو آفت می کند.

    • زنبورهای Opius Pallidus

    زنبور Opius Pallidus 

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    زنبورهای Opius Pallidus پارازیتوئید خارجی هستند. این زنبورها تخم هایشان را در داخل بدن لارو میزبان که در داخل بافت گیاهی است قرار می دهند. زنبورهای پارازیتوئید بوسیله ی اندام های حسی شاخک ها و تخم ریز میزبان را پیدا می کنند. تعدادی از طریق تخم ریز، و تعدادی از پارازیتوئیدها از طریق شاخک میزبان را پیدا می کنند. این زنبورها از طریق شاخک در سطح برگ گیاهان جستجو می کنند و بافتی را که دارای لارو است را مشخص کرده و سپس لارو میزبانشان را پارازیته می کنند. طول عمر حشرات کامل حدود ۲ هفته است و حدود ۹۰ تخم را در طی این مدت در داخل بدن لاروهای میزبان قرار می دهند.

    • زنبور Diglyphus isaea

    زنبور Diglyphus isaea 

    زنبور دیگری که به عنوان دشمن طبیعی مهم این گروه بنام Diglyphus isaea است که یک پارازیتوئید خارجی می باشد که تخم هایشان را در مجاورت لارو میزبان قرار می دهد. بعد از حدود ۲ روز تخم تفریغ می شود و در مدت حدود ۶ روز مراحل لاروی این زنبور کامل می شود و دوره شفیرگی آن حدود ۹ روز طول می کشد، سپس برگ گیاه را سوراخ کرده و از آن خارج می شود.

    بطور کلی در سال های اخیر توجه زیادی به کنترل بیولوژیک مگس های مینوز خانواده های Agromyzidae شده است. مخصوصاً در کشورهای اروپایی که آفات محصولات گلخانه ای را با فرآورده های البته تولید دشمنان طبیعی این گروه از آفات نسبتاً مشکل است و هزینه بیشتری در مقایسه با تولید دشمنان طبیعی، آفاتی مثل کنه دو نقطه ای و سفید بالک ها دارد. این آفات را در سال های اخیر بوسیله دشمنان طبیعی تحت کنترل در آورده اند.

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    اشتراک‌گذاری

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *