تاریخ :۳۱ فروردین ۱۴۰۳
سفید بالک ها و کنترل بیولوژیک آنها

سفید بالک ها و کنترل بیولوژیک آنها

  • سفید بالک ها متعلق به خانواده Aleyrodidae می باشند، که حداقل سه گونه از آنها در کشور ما از اهمیت فوق العاده زیادی برخوردارند و عبارتند از:

    • Trialeurodes Vaporariorum
    • Bemisia tabaci
    • Bemisia Orgentifolii

    دو گونه اخیر عمدتا در شرایط مزرعه ای و صحرایی از آفات مهم گیاهان بویژه پنبه هستند، ولی بدلیل وسیع بودن طیف میزبانی آنها در روی گیاهان زینتی و محصولات گلخانه ای نیز فعالیت می کنند. سفیدبالک گلخانه با شرایط گلخانه ای تکامل و سازش پیدا کرده و یکی از آفات مهم و کلیدی محصولات گلخانه ای است.

    سفید بالک ها

    این آفات تخم هایشان را از طریق ساقه بسیار کوتاهی داخل بافت گیاهان قرار می دهند. بعد از اینکه تخم تفریغ شد و لارو ها خارج شدند، با قطعات دهانی زننده و مکنده خود شروع به تغذیه از شیره گیاهی می کنند و باعث زرد شدن و در جمعیت های بالا باعث ریزش و خشک شدن برگ گیاهان  می شوند.

    کنترل بیولوژیک

    • زنبور Encarsia Formosa

    از مهمترین پارازیتوئید آفات محصولات گلخانه ای، می توان به زنبورهای خانواده Aphelinidae اشاره کرد. در این خانواده گونه های مختلف جنس Encarsia از دشمنان طبیعی و مهم این آفات هستند. در بین گونه های مختلف جنس Encarsia Formosa انتشار جهانی دارد و به عنوان یک فرآورده بیولوژیک و دشمن طبیعی تکثیر شده، و برای کنترل سفیدبالک ها در شرایط گلخانه ای رها سازی می شود.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    طول بدن این زنبور حدود ۱ میلی متر بوده و قسمت قفسه سینه آن سیاه رنگ و شکم زرد رنگ است، تخم خود را در داخل بدن پوره های سنین مختلف Trialeurodes قرار می دهد و بجز حشره کامل بقیه مراحل رشدی آن در داخل بدن میزبان سپری میشود. بعد از کامل شده حشره، زنبور بالغ از طریق جویدن پوسته بدن میزبان از آن خارج می شود.

    • زنبور Encarsia Formosa

    زنبور Encarsia Formosa را بر روی سفید بالک گلخانه ای و بر روی گیاه توتون بصورت انبوه تکثیر کرده اند. گاهی بر روی یک برگ توتون می توان هزار عدد از این زنبور را تکثیر و در گلخانه رها سازی کرد. در تعدادی از زنبورهای پارازیتوئید خانواده Aphelinidae تعدادی اتو پارازیتیسم دیده می شود، یعنی تولید نتاج نر از طریق پارازیته کردن نتاج ماده گونه بوجود می آید.

    در شرایط گلخانه ای طول عمر زنبورهای ماده در دمای ۳۰-۱۸ درجه سانتی گراد حدود ۲۷ الی ۳۰ روز است، بنابراین طول عمر زنبورهای کامل بشدت تحت تأثیر دما است. تعداد تخم هایی که هر حشره ماده می گذارد. بین ۵۰ الی ۳۵۰ عدد متغییر است و عوامل مختلفی از جمله ساختمان سطح برگ گیاهان در میزان کارآیی این زنبورها فوق العاده مؤثر است. این زنبورها بر روی گیاهانی که سطح برگ هایشان کرکدار است از کارآیی خوبی برخوردار نیستند. در کشورهای اروپایی و آمریکایی این زنبورها به فراوانی تکثیر می شوند و برای کنترل بیولوژیک مگس های سفید یا سفید بالک ها مورد استفاده قرار می گیرند.

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *