۱-بیماری فیتوپلاسمایی جاروک چغندرقند (Witches broom)
بیماری فیتوپلاسمایی جاروک از شهرستان ابرکوه استان یزد گزارش شده است. بیشترین میزان آلودگی ۱۵٪ بوده است.
علایم بیماری
اولین علایم بیماری کوتولگی و سوختگی برگ ها است و سپس علایمی مانند رشد تعداد بسیار زیادی برگ کوچک، باریک و زرد رنگ از محل جوانه های طوقه و در نتیجه جارویی شدن طوقه، کاهش اندازه ریشه، پژمردگی و مرگ گیاه ظاهر می شود. تمامی بوته های آلوده قبل از برداشت خشک می شوند. عامل جاروک چغندرقند به وسیله سس از چغندرقند به چغندرقند، پروانش و بادمجان و از پروانش به چغندرقند منتقل گردیده است .
علایم ناشی از کمبود عناصر غذایی روی چغندرقند که در برخی موارد مشابه علایم ناشی از بیماری های عفونی هستند در شکل۱-۱ آورده شده است .
شکل۱-۱ علائم کمبود عناصر غذایی مهم روی برگ های چغندرقند .
۲- سرطان گال طوقه چغندرقند (Crown gall)
علایم بیماری سرطان گال طوقه چغندرقند در ایران از اصفهان، فارس و کهکیلویه و بویراحمد گزارش شده است. علایم ظاهری بیماری گال طوقه هم در مناطق گرمسیری استان فارس مانند فسا و و هم در مناطق سرد و برف گیر مشاهده شده است. در این مناطق گال های تازه در آبان ماه یعنی زمان برداشت چغندرقند قابل مشاهده هستند .
علایم بیماری
علایم بیماری شامل گال های گرد می باشد که اندازه آن ها گاهی تا چند سانتی متر می رسد. گال ها در نزدیکی سطح خاک تشکیل می شوند و گاهی روی ریشه نیز گسترش می یابند. گال های جوان، ریز، سفید رنگ و نرم هستند (شکل ۲-۱).

شکل ۲-۱ علایم سرطان گالی روی چغندر
عامل بیماری
عامل بیماری باکتری Agrobacterium tumefacience بیوار یک گزارش شده است .
منبع: کتاب بیماری های گیاهان زراعی ایران
نویسنده: دکتر بهرام شریف نبی
دیدگاهتان را بنویسید